Nemzetközi foci

Akár már májusban beindulhat a LaLiga

Elképesztően szigorú szabályok betartása mellett még e hónapban ismét rendezhetnek spanyol élvonalbeli meccseket.

Javier Tebas LaLiga elnök a hétvégén tárgyalt Luis Rubiales labdarúgó-szövetség elnökkel, valamint Irene Lozano sportügyi államtitkárral, amelynek eredményeképp akár május második hetében már megkezdhetik az edzéseket a spanyol élvonalbeli csapatok, adta hírül a www.theguardian.com. Az újrakezdés mellett egyértelműen gazdasági érdekek szólnak. Csak egy példa: ha nem tudják befejezni a LaLIga 2019/2020-as idényét, úgy a televíziós bevételekből 500 millió euró veszteség érheti a spanyol futballt.

A kidolgozott háromlépcsős forgatókönyv szerint elsőként a most az otthonukban tartózkodó játékosok, stábtagok és a mérkőzéseken kötelezően jelenlévő személyzet (játékvezetők, a fotósok, újságírók, a pályagondnokok) kollektív tesztelését kezdik meg jövő kedden. Akik immunisak, vagy negatív tesztet produkálnak, mehetnek a fertőtlenített edzőközpontba.

A gárdák ezt követően teljesen elszeparálva kezdhetik meg a felkészülést, totálisan steril környezetben, eleinte kis csoportos foglalkozások keretein belül. A futballistákat és a stáb tagjait napi szinten tesztelik majd, a szabályozás kitér egyebek mellett az edzésfelszerelések mosására, az utazásra, de a közös étkezési protokollra is.

Ha sikerül pontosan betartani az előírt szabályrendszert, úgy megkezdhetik majd – ugyancsak szigorú protokoll szerint – a közös edzéseket is a focisták. A bajnokság optimális esetben így akár már májusban folytatódhat.

A meccseket természetesen zárt kapuk mögött rendezik, jelen állás szerint az év végéig.

A LaLiga küzdelmeit március 8-án először két hétre, majd a rendkívüli helyzet miatt határozatlan időre függesztették fel a koronavírus-járvány miatt.

A bajnokságból 27 fordulót játszottak le, az élen a Barcelona áll, két ponttal előzi meg a Real Madridot.

 

 

 

Kiemelt kép: BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AF

Olvasói sztorik