Nemzetközi foci

Ha csak egy embert kéne mondanunk, aki megcáfolja a bunkó focista sztereotípiáját, egy lengyelt választanánk

Jakub Blaszczykowski elég súlyos gyerekkori traumán esett át, miután apja megölte az anyját. Sok támogatásra volt szüksége a történtek miatt, és ő nem is felejtette el ezeket, így miközben remek labdarúgóvá vált, ott segít, ahol csak tud, most épp a klubját mentené meg a csődtől.

Több mint egy éve húzódik már a nagy múltú Wisla Krakkó haláltusája. A lengyel élvonalbeli együttes 2018 december 19-én jelentette be, hogy egy kambodzsai befektető és egy brit-luxemburgi konzorcium tulajdonába kerül, az adósságokat azonban nem sikerült rendezni, így az üzlet nem jött össze. A klub azóta is szenved és lassan egyetlen esélye a korábbi játékosa, Jakub Blaszczykowski maradt.

A Borussia Dortmund és a válogatott legendája azt tervezi, hogy társtulajdonosa legyen a csapatnak, így alkalma nyílna anyagilag is támogatni azt az egyesületet, amelynek nem túlzás azt állítani, hogy pályafutását köszönheti. A 34 éves focista nem először dobna mentőövet a bajba jutott klubon, sőt a jótékonykodás sem áll tőle távol. Pedig nagyon kevésen múlott annak idején, hogy hátat fordítson a futballnak.

Saját játékosa mentené meg a csődtől az egyik legjobb lengyel csapatot
Jakub Blaszczykowski nem felejtette el, mi mindent köszönhet a krakkói klubnak.

Egy soha nem múló fájdalom

Blaszczykowski nyolcéves korában kezdett futballozni a helyi Raków Częstochowa csapatában. Két évvel később, 1996-ban azonban majdnem véget is ért a karrierje egy családi dráma miatt: szemtanúja volt, hogy édesanyját halálra késelte az édesapja. Jakub és testvére Dawid így szülők nélkül maradtak, a nagymamára hárult a testvérek felnevelése. Érthető módon a történtek után nem a futballról szólt a fiúk élete, két hónapra teljesen abba is hagyták a focit.

Egyedül annak köszönhető, hogy Jakub Blaszczykowskiból futballista lett, hogy édesanyja öccse az a Jerzy Brzeczek, aki Lengyelország egyik ünnepelt sztárja volt akkoriban. A válogatott csapatkapitánya biztatta unokaöccseit a folytatásra, pedig saját maga is nehezen emésztette meg a történteket.

Kuba nagyon sokáig képtelen volt elfogadni a veszteséget. Ellenséges és sértődött lett. Minden nap felhívtam őt, ahogyan Felicját is

– emlékezett vissza Brzeczek 2007-ben.

Felicja Brzęczkowa a fiúk nagymamája, aki később a szomszédokhoz járt meccset nézni, mert csak nekik volt sportcsatornájuk, de nem csak saját unokájának meccseit figyelte, hanem a Wisla Krakkó riválisait is: összekulcsolt ujjakkal drukkolt, hogy pontokat veszítsenek.

A futballkarrier végül folytatódott Jakub Blaszczykowski számára, az ificsapat után egy rövid, ám sikertelen kitérő következett a Górnik Zabrzénál, míg végül a negyedosztályú KS Częstochowa játékosa lett. Remek első évet zárt, 24 találkozón 11 gólt szerzett és Brzeczek úgy döntött, kivételesen kisegíti az unokaöccsét. A válogatott futballista szerint a labdarúgói pályafutás egyik fontos része a küzdelem, hogy végigszenvedje az ember a szamárlétrán történő felkapaszkodást. Korábban ezért nem próbálta egyengetni az útját.

Amikor azonban Blaszczykowski 18 évesen nyilvánvalóan kilógott a negyedosztályból, nagybátyja megkereste egyik barátját, Grzegorz Mielcarskit, a Wisla Krakkó sportigazgatóját, adjanak egy esélyt a szélsőnek. Arra persze nem kapott ígéretet, hogy szerződést is kaphat a fiatal futballista, így aztán tényleg minden csak azon múlt, hogy sikerül az ajándékba kapott próbajáték.

A Wisla Krakkó vezetőedzője, Werner Lička állítólag annyira le volt nyűgözve Blaszczykowskitól, hogy örömében felkiáltott, Heuréka!

Nem volt köze a szerződtetésének ahhoz, hogy Brzęczekkel barátok vagyunk. Csak az edző döntése volt. Lička azonnal látta, micsoda értéket képvisel Kuby. El se akarta hinni, hogy a negyedosztályban kallódik egy ilyen tehetség. Egy pillanatig sem várt, azonnal ajánlatot tett a szélsőért

– idézi Mielcarskit a Sport.pl cikke az átigazolással kapcsolatban.

A Wisla Krakkó tényleg megfogta az isten lábát Blaszczykowskival, a szélsőt mindössze hetvenezer zlotyiért, vagyis nagyjából 14 ezer euróért elhappolta. Anyagi és sportszakmai jackpotnak bizonyult az üzlet. Blaszczykowski 2005-ben, az első wislás évében debütált az élvonalban, méghozzá fantasztikusan:

  • a szezon végére kirobbanthatatlan volt a kezdőcsapatból,
  • bajnoki címet szerzett a Wisla Krakkóval, majd a következő idényben ezüstérmet,
  • 2006-ban az év középpályásának választották és bekerült az év csapatába is.
Blaszczykowski a 2005/2006-os kiírásban küzd a labdáért Drougasszal. Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP

A Bundesliga csapatai előszeretettel csipegetnek az Ekstraklasából játékosokat, csak idő kérdése volt, hogy a kiugró tehetséget mikor szúrja ki valamelyik nagyágyú, végül 2007 februárjában a Borussia Dortmund vitte el, amely 3 millió eurót sem sajnált érte.

A német élvonalbeli csapathoz 2008-ban megérkező Jürgen Klopp pedig részben a lengyel szélsőre építve visszavezette a csapatot a legjobbak közé. Blaszczykowski szenzációs karriert futott,

  • nyolc év alatt 253 mérkőzésen 32 gólt és 52 gólpasszt jegyzett a Dortmundban,
  • a Bundesligát kétszer is megnyerte a rivális Bayern München előtt (2011-ben és 2012-ben),
  • 2008-ban Német Szuperkupát, 2012-ben a Német Kupát nyert a Dortmunddal.

Jóllehet, sem a Fiorentinában, sem a Wolfsburgban nem alkotott már ennyire maradandót, de senkinek egy rossz szava sem volt. Blaszczykowski egyik nagy erénye ugyanis, hogy addig hajt, amíg a lába bírja. Egy Stuttgart elleni 3-0-ás győzelem során Klopp a következőt mondta róla a Dortmund honlapján:

Blaszczykowski nagyon meggyőző volt. Megsérült, de mindenképp játszani akart és miután a pénteki extra teszten jó eredményeket kaptunk, úgy döntöttem, kezdeni fog. A 4-4-2-es felálllásban Kuba olyan agresszív volt, mint egy harmadik csatár, rengeteg gondot okozott a VfB-nek. Eredetileg hamar le akartam cserélni elővigyázatosságból, de sérülések miatt pályán kellett hagynom. Az tetszett a legjobban, hogy miközben végigtámadta a meccset, így is volt benne erő, hogy a védekezésből is kivegye a részét.

Blaszczykowski gólöröme a Dortmund színeiben. Fotó: DDP/Volker Hartmann

Lengyelországban nincs ember, aki ne szeretné

Klopp leírása alapján nem csoda, hogy Jakub Blaszczykowski a válogatott egyik legjobban kedvelt játékosává vált. A lengyeleknek nem csak azért volt szimpatikus, mert a családi drámából kilábaló fiúnak jó érzés drukkolni, hanem elismerték az igyekezetét és a hozzáállását is. Blaszczykowskiból hiányzik a pompa, a sztárallűr, nem akar rivaldafénybe kerülni. Egy szerény, visszahúzódó ember, aki a közös jóért akar tenni. Így volt a válogatottban is, amikor Blaszczykowski helyett Robert Lewandowskit nevezte ki csapatkapitánynak Adam Nawalka szövetségi kapitány: a szélsőnek nem esett jól a döntés, de annyit mondott, mindegy milyen formában, csak segíthesse a válogatottat.

Ugyanez a jó értelemben vett alázat jellemzi manapság, amikor a pénzügyi problémák miatt a megszűnés fenyegeti korábbi csapatát, a Wisla Krakkót. Blaszczykowski képtelen volt beletörődni abba, hogy a tulajdonosok miatti hercehurcába az egész klub belebukhat, így először anyagilag támogatta a csapatot, majd fizetés nélkül állt volna a nevelőegyesülete szolgálatába – ezt egyedül az Ekstraklasa szabályzata akadályozta meg. Most új ötlettel rukkolt elő, társtulajdonosként mentené meg klubját.

Két egyesületnek köszönhetek igazán sokat, a Borussia Dortmundnak és a Wisla Krakównak. Természetesen segítek, ha tudok

– mondta az MTI cikke szerint az Ekstraklasa 13. helyén álló krakkóiak szélsője, aki a tervek szerint jelentős összeggel száll be a csődtől fenyegetett klub vezetőségébe, ha Boguslaw Cupial tulajdonos is beleegyezik.

A 34 éves labdarúgó azonban nem csak a sport világában jár elöl jó példával. Rendkívül bőkezű, ha mások megsegítéséről van szó. A koronavírus elleni harcban 400 ezer zlotyival (31 millió forint) támogatta a kórházakat, de ez csak a legutóbbi felajánlása. Blaszczykowski számtalanszor bizonyította már emberségét:

  • minden évben jótékonysági tornát rendez az általa létrehozott Dobry gest alapítvány számára,
  • a Kuba és barátai nevű programjában olyan 16 és 19 év közötti fiatalok ötletéhez küld pénzügyi támogatást, akiknek esélyük sem lenne megvalósítani innovációjukat (a legutóbbi győztes egy 17 éves méhész),
  • egy alkalommal húszezer eurót adott a 12 éves Dominik Młynkowiak családjának, hogy életmentő műtétet hajthassanak végre a fiún Németországban. A futballista személyesen látogatta meg a családot, a beavatkozás pedig két évvel meghosszabbította a lengyel gyermek életét.

Az egyik legfontosabb adománya, amivel elhíresült Lengyelországban, hogy megmentette a gyerekek lelkisegély-szolgálatát. A Bizalom telefonszáma nevű segélyvonal, amit olyan gyerekek hívhatnak, akik depresszióban szenvednek, öngyilkosságon gondolkodnak, vagy valamilyen trauma érte őket, a mai napig csak Blaszczykowski miatt működhet. Erről éppenséggel a futballista is tud mesélni.

Úgy éreztem senkinek sem mondhatom el a problémáimat. Senki nem értené meg, miért nem akarok iskolába, vagy edzésre menni. Teljesen egyedül éreztem magam

– mondta Blaszczykowski a saját gyerekkori tragédiájáról.

Nem csoda, hogy a lengyelek a mai napig azt szeretnék, hogy a 34 éves szélső a válogatott tagja maradjon. Talán csak a Wisla Krakkó-riválisainak igazán szemellenzős szurkolói nem kedvelik a futballistát, aki az egyik legtöbbet jótékonykodó sportoló a világon. Manapság sokak fejében az a sztereotípia él, hogy a focisták mind bunkó, önző emberek, de Jakub Blaszczykowskinál jobb ellenpéldát nehéz találni.

Kiemelt kép: Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Olvasói sztorik