Nemzetközi foci sport

Ha csak egy embert kéne mondanunk, aki megcáfolja a bunkó focista sztereotípiáját, egy lengyelt választanánk

Jakub Blaszczykowski elég súlyos gyerekkori traumán esett át, miután apja megölte az anyját. Sok támogatásra volt szüksége a történtek miatt, és ő nem is felejtette el ezeket, így miközben remek labdarúgóvá vált, ott segít, ahol csak tud, most épp a klubját mentené meg a csődtől.

Több mint egy éve húzódik már a nagy múltú Wisla Krakkó haláltusája. A lengyel élvonalbeli együttes 2018 december 19-én jelentette be, hogy egy kambodzsai befektető és egy brit-luxemburgi konzorcium tulajdonába kerül, az adósságokat azonban nem sikerült rendezni, így az üzlet nem jött össze. A klub azóta is szenved és lassan egyetlen esélye a korábbi játékosa, Jakub Blaszczykowski maradt.

A Borussia Dortmund és a válogatott legendája azt tervezi, hogy társtulajdonosa legyen a csapatnak, így alkalma nyílna anyagilag is támogatni azt az egyesületet, amelynek nem túlzás azt állítani, hogy pályafutását köszönheti. A 34 éves focista nem először dobna mentőövet a bajba jutott klubon, sőt a jótékonykodás sem áll tőle távol. Pedig nagyon kevésen múlott annak idején, hogy hátat fordítson a futballnak.

Saját játékosa mentené meg a csődtől az egyik legjobb lengyel csapatot
Jakub Blaszczykowski nem felejtette el, mi mindent köszönhet a krakkói klubnak.

Egy soha nem múló fájdalom

Blaszczykowski nyolcéves korában kezdett futballozni a helyi Raków Częstochowa csapatában. Két évvel később, 1996-ban azonban majdnem véget is ért a karrierje egy családi dráma miatt: szemtanúja volt, hogy édesanyját halálra késelte az édesapja. Jakub és testvére Dawid így szülők nélkül maradtak, a nagymamára hárult a testvérek felnevelése. Érthető módon a történtek után nem a futballról szólt a fiúk élete, két hónapra teljesen abba is hagyták a focit.

Egyedül annak köszönhető, hogy Jakub Blaszczykowskiból futballista lett, hogy édesanyja öccse az a Jerzy Brzeczek, aki Lengyelország egyik ünnepelt sztárja volt akkoriban. A válogatott csapatkapitánya biztatta unokaöccseit a folytatásra, pedig saját maga is nehezen emésztette meg a történteket.

Kuba nagyon sokáig képtelen volt elfogadni a veszteséget. Ellenséges és sértődött lett. Minden nap felhívtam őt, ahogyan Felicját is

– emlékezett vissza Brzeczek 2007-ben.

Felicja Brzęczkowa a fiúk nagymamája, aki később a szomszédokhoz járt meccset nézni, mert csak nekik volt sportcsatornájuk, de nem csak saját unokájának meccseit figyelte, hanem a Wisla Krakkó riválisait is: összekulcsolt ujjakkal drukkolt, hogy pontokat veszítsenek.

A futballkarrier végül folytatódott Jakub Blaszczykowski számára, az ificsapat után egy rövid, ám sikertelen kitérő következett a Górnik Zabrzénál, míg végül a negyedosztályú KS Częstochowa játékosa lett. Remek első évet zárt, 24 találkozón 11 gólt szerzett és Brzeczek úgy döntött, kivételesen kisegíti az unokaöccsét. A válogatott futballista szerint a labdarúgói pályafutás egyik fontos része a küzdelem, hogy végigszenvedje az ember a szamárlétrán történő felkapaszkodást. Korábban ezért nem próbálta egyengetni az útját.

Amikor azonban Blaszczykowski 18 évesen nyilvánvalóan kilógott a negyedosztályból, nagybátyja megkereste egyik barátját, Grzegorz Mielcarskit, a Wisla Krakkó sportigazgatóját, adjanak egy esélyt a szélsőnek. Arra persze nem kapott ígéretet, hogy szerződést is kaphat a fiatal futballista, így aztán tényleg minden csak azon múlt, hogy sikerül az ajándékba kapott próbajáték.

A Wisla Krakkó vezetőedzője, Werner Lička állítólag annyira le volt nyűgözve Blaszczykowskitól, hogy örömében felkiáltott, Heuréka!

Nem volt köze a szerződtetésének ahhoz, hogy Brzęczekkel barátok vagyunk. Csak az edző döntése volt. Lička azonnal látta, micsoda értéket képvisel Kuby. El se akarta hinni, hogy a negyedosztályban kallódik egy ilyen tehetség. Egy pillanatig sem várt, azonnal ajánlatot tett a szélsőért

– idézi Mielcarskit a Sport.pl cikke az átigazolással kapcsolatban.

A Wisla Krakkó tényleg megfogta az isten lábát Blaszczykowskival, a szélsőt mindössze hetvenezer zlotyiért, vagyis nagyjából 14 ezer euróért elhappolta. Anyagi és sportszakmai jackpotnak bizonyult az üzlet. Blaszczykowski 2005-ben, az első wislás évében debütált az élvonalban, méghozzá fantasztikusan:

  • a szezon végére kirobbanthatatlan volt a kezdőcsapatból,
  • bajnoki címet szerzett a Wisla Krakkóval, majd a következő idényben ezüstérmet,
  • 2006-ban az év középpályásának választották és bekerült az év csapatába is.
Blaszczykowski a 2005/2006-os kiírásban küzd a labdáért Drougasszal. Fotó: SAKIS MITROLIDIS / AFP

A Bundesliga csapatai előszeretettel csipegetnek az Ekstraklasából játékosokat, csak idő kérdése volt, hogy a kiugró tehetséget mikor szúrja ki valamelyik nagyágyú, végül 2007 februárjában a Borussia Dortmund vitte el, amely 3 millió eurót sem sajnált érte.

A német élvonalbeli csapathoz 2008-ban megérkező Jürgen Klopp pedig részben a lengyel szélsőre építve visszavezette a csapatot a legjobbak közé. Blaszczykowski szenzációs karriert futott,

  • nyolc év alatt 253 mérkőzésen 32 gólt és 52 gólpasszt jegyzett a Dortmundban,
  • a Bundesligát kétszer is megnyerte a rivális Bayern München előtt (2011-ben és 2012-ben),
  • 2008-ban Német Szuperkupát, 2012-ben a Német Kupát nyert a Dortmunddal.

Jóllehet, sem a Fiorentinában, sem a Wolfsburgban nem alkotott már ennyire maradandót, de senkinek egy rossz szava sem volt. Blaszczykowski egyik nagy erénye ugyanis, hogy addig hajt, amíg a lába bírja. Egy Stuttgart elleni 3-0-ás győzelem során Klopp a következőt mondta róla a Dortmund honlapján:

Blaszczykowski nagyon meggyőző volt. Megsérült, de mindenképp játszani akart és miután a pénteki extra teszten jó eredményeket kaptunk, úgy döntöttem, kezdeni fog. A 4-4-2-es felálllásban Kuba olyan agresszív volt, mint egy harmadik csatár, rengeteg gondot okozott a VfB-nek. Eredetileg hamar le akartam cserélni elővigyázatosságból, de sérülések miatt pályán kellett hagynom. Az tetszett a legjobban, hogy miközben végigtámadta a meccset, így is volt benne erő, hogy a védekezésből is kivegye a részét.

Blaszczykowski gólöröme a Dortmund színeiben. Fotó: DDP/Volker Hartmann

Lengyelországban nincs ember, aki ne szeretné

Klopp leírása alapján nem csoda, hogy Jakub Blaszczykowski a válogatott egyik legjobban kedvelt játékosává vált. A lengyeleknek nem csak azért volt szimpatikus, mert a családi drámából kilábaló fiúnak jó érzés drukkolni, hanem elismerték az igyekezetét és a hozzáállását is. Blaszczykowskiból hiányzik a pompa, a sztárallűr, nem akar rivaldafénybe kerülni. Egy szerény, visszahúzódó ember, aki a közös jóért akar tenni. Így volt a válogatottban is, amikor Blaszczykowski helyett Robert Lewandowskit nevezte ki csapatkapitánynak Adam Nawalka szövetségi kapitány: a szélsőnek nem esett jól a döntés, de annyit mondott, mindegy milyen formában, csak segíthesse a válogatottat.

Ugyanez a jó értelemben vett alázat jellemzi manapság, amikor a pénzügyi problémák miatt a megszűnés fenyegeti korábbi csapatát, a Wisla Krakkót. Blaszczykowski képtelen volt beletörődni abba, hogy a tulajdonosok miatti hercehurcába az egész klub belebukhat, így először anyagilag támogatta a csapatot, majd fizetés nélkül állt volna a nevelőegyesülete szolgálatába – ezt egyedül az Ekstraklasa szabályzata akadályozta meg. Most új ötlettel rukkolt elő, társtulajdonosként mentené meg klubját.

Két egyesületnek köszönhetek igazán sokat, a Borussia Dortmundnak és a Wisla Krakównak. Természetesen segítek, ha tudok

– mondta az MTI cikke szerint az Ekstraklasa 13. helyén álló krakkóiak szélsője, aki a tervek szerint jelentős összeggel száll be a csődtől fenyegetett klub vezetőségébe, ha Boguslaw Cupial tulajdonos is beleegyezik.

A 34 éves labdarúgó azonban nem csak a sport világában jár elöl jó példával. Rendkívül bőkezű, ha mások megsegítéséről van szó. A koronavírus elleni harcban 400 ezer zlotyival (31 millió forint) támogatta a kórházakat, de ez csak a legutóbbi felajánlása. Blaszczykowski számtalanszor bizonyította már emberségét:

  • minden évben jótékonysági tornát rendez az általa létrehozott Dobry gest alapítvány számára,
  • a Kuba és barátai nevű programjában olyan 16 és 19 év közötti fiatalok ötletéhez küld pénzügyi támogatást, akiknek esélyük sem lenne megvalósítani innovációjukat (a legutóbbi győztes egy 17 éves méhész),
  • egy alkalommal húszezer eurót adott a 12 éves Dominik Młynkowiak családjának, hogy életmentő műtétet hajthassanak végre a fiún Németországban. A futballista személyesen látogatta meg a családot, a beavatkozás pedig két évvel meghosszabbította a lengyel gyermek életét.

Az egyik legfontosabb adománya, amivel elhíresült Lengyelországban, hogy megmentette a gyerekek lelkisegély-szolgálatát. A Bizalom telefonszáma nevű segélyvonal, amit olyan gyerekek hívhatnak, akik depresszióban szenvednek, öngyilkosságon gondolkodnak, vagy valamilyen trauma érte őket, a mai napig csak Blaszczykowski miatt működhet. Erről éppenséggel a futballista is tud mesélni.

Úgy éreztem senkinek sem mondhatom el a problémáimat. Senki nem értené meg, miért nem akarok iskolába, vagy edzésre menni. Teljesen egyedül éreztem magam

– mondta Blaszczykowski a saját gyerekkori tragédiájáról.

Nem csoda, hogy a lengyelek a mai napig azt szeretnék, hogy a 34 éves szélső a válogatott tagja maradjon. Talán csak a Wisla Krakkó-riválisainak igazán szemellenzős szurkolói nem kedvelik a futballistát, aki az egyik legtöbbet jótékonykodó sportoló a világon. Manapság sokak fejében az a sztereotípia él, hogy a focisták mind bunkó, önző emberek, de Jakub Blaszczykowskinál jobb ellenpéldát nehéz találni.

Kiemelt kép: Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!