Nemzetközi foci

A Dortmund egykori játékosánál nincs nagyobb szívű futballista

Korábban megírtuk már, hogy Jakub Błaszczykowski az anyagi gondokkal küszködő nevelőegyesületéhez, a Wisla Kraków csapatához igazol, méghozzá úgy, hogy egy vasat sem kér érte.

A Dortmund korábbi sztárja fizet, hogy játszhasson
Óriási gesztussal segítené ki azt az egyesületet, ahonnan indult a válogatott rekorder karrierje.

A gesztus jóllehet igazán szép, csakhogy a profi szerződésnek vannak szabályai és az egyik ilyen alapvetés, hogy fizetést kell kapnia a labdarúgóknak. A csapat és Błaszczykowski 500 zlotyis heti fizetésben állapodott meg, ez a lehető legkevesebb egy ilyen kontraktus esetében – ez kicsit több mint 35 ezer forint.

A Borussia Dortmund korábbi játékosa azonban nem érte be ennyivel és úgy döntött, ha már mindenképp pénzt kap, azt valami jóra használja. A 33 éves focista ezért úgy döntött

teljes fizetését arra fordítja, hogy árvaházakban lakó gyermekeknek fog segíteni abban, hogy kijárhassanak a csapat meccseire.

Blaszczykowski egyébként fél évre írt csak alá a Wislához, de minden követ megmozgat majd, hogy megmentse szeretett klubját. A futballista nem csak Lengyelországban, hanem a Dortmundnál is klublegenda, a Jürgen Klopp-éra meghatározó szélsője pazar karriert futott a sárga-feketéknél:

  • nyolc év alatt 253 mérkőzésen 32 gólt és 52 gólpasszt jegyzett a csapat színeiben,
  • a Bundesligát kétszer is megnyerte a rivális Bayern München előtt a Dortmunddal (2011-ben és 2012-ben),
  • 2012-ben a Német Kupát is megnyerte klubjával,
  • 2008-ban Német Szuperkupát nyert a Dortmunddal.

Nem kérdés, kinek a nevét viselik majd mezükön a Wisla Krakkó szurkolói.

Nyitókép: Matthew Ashton – AMA/Getty Images