Minden idők csapata lehetett volna, de lebuktak

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy a Manchester Cityt a valaha volt legjobb fociklubok között emlegessük.

Az európai szövetség, az UEFA kizárta a következő két szezonra a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából. Az angol klubnak persze megvan a lehetősége a fellebbezésre, amit vélhetően meg is fog tenni, de jelenleg az a helyzet, hogy a csapatot kőkeményen megbüntetik, amiért vétett a pénzügyi fair play szabályai ellen.

Már régóta tudni, hogy az UEFA alapos vizsgálatnak vetette alá a Manchester Cityt, egy ideje a levegőben lógott az is, hogy drasztikus lépés következik. A lényeg röviden, hogy trükköztek a szponzorációs pénzekkel, az Etihad légitársaságtól kapott 67,5 millió fontból ténylegesen csak 8 millió folyt be a cégtől, a többit a klubtulajdonos, Manszur bin Zajed al-Nahjan magáncégei dobták be a közösbe, ami az UEFA szerint szabálytalan.

Kizárták a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából
A büntetés két évre szól, és a nyáron veszi kezdetét. A klub még fellebbezhet.

A City természetesen tagadja a vádakat, azonban a jelenlegi állás az, hogy a következő két szezonban a közelmúlt egyik legerősebb focicsapata nem lesz ott az európai kupaporondon, és még 30 millió eurós bírságot is fizethet mellé. Bármi is lesz a történet vége, az biztos, hogy fordulóponthoz érkezett az európai labdarúgás.

Mit jelent ez a többi csapatnak?

Az FFP-t, vagyis a pénzügyi fair playt eddig egy kézlegyintéssel el lehetett intézni. Voltak persze példák büntetésekre, a macedón Vardar és a bolgár Levszki is kizárást kapott (a Barcelona és a Real Madrid a FIFA döntése után nem igazolhatott), de ezek látszat komoly intézkedések voltak, komolyabb retorziók nem követték a kihágásokat.

A fociügyekben szivárogtató Football Leaks szerint a FIFA jelenlegi elnöke, Gianni Infantino is zsebbe került, olyan klubok esetében lobbizott mentesség miatt, mint a City vagy a PSG. Ennek sem volt eddig semmi utóélete, azonban a jelenlegi döntés pont ezt az állapotot boríthatja fel – ha egy Manchester Cityt ilyen komolyan megbüntetnek, akkor legközelebb bárkit el lehet kapni.

Guardiola búcsúja?

Fotó: Anthony Devlin / AFP

A Cityt keményen hazavághatja ez a döntés. A vezetőedző, Pep Guardiola pár napja már belengette, hogy őt a csapat teszi jó edzővé, így amennyiben nem sikerülne továbbjutnia a BL-nyolcaddöntőből a Real Madrid ellen, úgy nem tartja kizártnak, hogy menesztik. Próbáljuk meg függetleníteni magunkat attól, hogy ez egy jól hangzó nyilatkozat, az viszont tény, hogy ez már a negyedik idénye a Citynél, ennél többet eddig sehol sem töltött el edzőként. Még annál a Barcelonánál sem, amellyel tényleg mindent megnyert, összesen 14 trófeát.

Guardiola a Cityvel is halmozta a sikereket, megnyerte, amit meglehetett, egyedül a Bajnokok Ligája hiányzik a gyűjteményből. Ha idén sikerülne, a kör bezárulna, ha nem, akkor amennyiben a tiltás érvénybe lép, úgy 2023-ban lenne meg rá legközelebb az esélye. Az edzői karrierjét nézve kicsi rá az esély, hogy akkor még Manchesterben lenne. Ráadásul már egy ideje pedzegetik, hogy ő lehet a Juventus következő vezetőedzője, amennyiben ténylegesen elkaszálják a Cityt – és jelenleg ez a helyzet –, úgy az edzőnek is érdeke, hogy a továbblépésen gondolkodjon.

Az edző egy dolog, de mi lesz a játékosokkal?

A kizárás igazi mélyütés lehet, a Bajnokok Ligája-távollét nagyon fájhat. Hogy mennyire? Talán elég jól érzékelteti, hogy az előző szezonban 93 millió eurót keresett az ESPN szerint a City a BL-lel, a juttatások pedig csak nőnek a következő években.

Viszont, ha nincs Bajnokok Ligája, és nincs ez a komoly pluszbevétel, úgy nehéz lesz megtartani a világklasszis játékosokat. Nem beszélve arról, hogy a BL-nélküliség nem egy vonzó perspektíva. Kiket veszíthet így a csapat?

És akkor még nem is beszélünk a brazil kapusiskola kiemelkedő csillagáról, Edersonról, akit bármelyik topcsapat kapujában el lehet képzelni. De a sort lehet folytatni Gabriel Jesússzal, Leroy Sanéval, David Silvával, Riyad Mahrezzel, és akkor még tényleg csak a legjobban csengő neveket említettük.

Klubszimpátiától függetlenül fájdalmas lesz nézni, ha egy ilyen csapat, mint a Manchester City, atomjaira hullik. Ugyanakkor nem kizárt, hogy pont egy ilyen radikális lépés kell ahhoz, hogy az európai labdarúgásba visszatérjen az az igazságosság, amit már évek óta hiányol mindenki.