Nemzetközi foci

Hiába vagy a világ legjobb védője, a Messi-kultusz mellett nem nyerhetsz

De miért Messi?

– tehetjük fel a kérdést, hiszen a Liverpool Bajnokok Ligája-győzelme óta tartotta magát az a közvélekedés, hogy Virgil van Dijk, az angol csapat holland belső védője képes lehet megelőzni a Barcelona zsenijét az Aranylabda-szavazáson.

Lionel Messi kapta az Aranylabdát
Kiváló éve volt az argentinnak, őt látták a legjobbnak. De Ligt a legjobb fiatal, Alisson a világ legjobb kapusa, Rapinoe a legjobb női játékos.

Páratlan évet írunk, vagyis sem Európa-bajnokságot, sem világbajnokságot nem rendezték idén, úgyhogy a válogatottban nyújtott produkció nem nyomott annyit a latban, vagy legalábbis biztosak vagyunk benne, hogy kevesen emlékeztek arra, hogy Van Dijk Nemzetek Ligája-döntőt játszott a hollandokkal, miközben Messi bronzérmes lett a Copa Américán, de a harmadik helyről döntő meccsen még az első félidőben kiállították, amikor összeakadt a chilei buldoggal, Gary Medellel.

Védő utoljára 2006-ban kapott Aranylabdát, akkor Fabio Cannavaro, a világbajnok olasz válogatott oszlopa lett a befutó, aki sárga lap nélkül hozta le az egész tornát, amelyen csapata hét találkozón mindössze két gólt szedett be, az egyik egy öngól volt, a másik pedig egy tizenegyes.

Ha Cannavaro németországi produkciójából egyetlen ikonikus pillanatot kellene kiválasztani, akkor a házigazda elleni elődöntő hosszabbításából mondanánk a második olasz gól előtti jelenetet, amikor az olasz védő előbb a 16-oson belül fejpárbajt nyer a nála magasabb Per Mertesacker ellen, majd a védősorból kirobbanva leszereli a kissé ügyetlenkedő Lukas Podolskit, hogy aztán induljon a mindent lezáró kontra.

Cannavaro abban az évben bajnok lett a Juventusszal, de ezt a scudettót a calciopoli miatt végül elvették a másodosztályba száműzött torinói klubtól, a játékos viszont nem szállt alá a Serie B bugyraiba, inkább a Real Madridhoz szerződött.

A bajnoki címmel ellentétben a 2006-os egyéni díjaitól nem tudták megfosztani Cannavarót, a FIFA-nal és a World Soccer magazinnál is ő lett az év játékosa, a Serie A-ban pedig az egész mezőnyt tekintve és a védők között is őt koronázták meg.

Van Dijk egy ideig csak a világ legdrágább védőjének számított a Liverpool által érte fizetett 84,5 millió euróval (azóta már honfitársa, a Juventusnak 85,5 milliót is megérő Matthijs de Ligt a rekorder), de a szakmán belül nagy az egyetértés, hogy a védők között manapság nem találni jobbat nála.

A halállal már farkasszemet nézett, most Messi vár rá
Virgil van Dijk 17 évesen a foci mellett még egy étteremben mosogatott 4 eurós órabérért. Ma ő a világ legdrágább védője, és nagyon úgy néz ki, hogy a legjobb is, főleg, ha még Messit is megállítja.

Fizikailag tökéletes paraméterekkel rendelkezik, védőmunkájáról pedig mindent elmond, hogy 2018 márciusa és 2019 augusztusa között volt egy ötvenmeccses sorozata, amikor nem tudták kicselezni a bajnokságban.

A Van Dijk mellett érvelők ütőkártyaként a Liverpool BL-győzelmét dobták be, amit ráadásul a Barcelona nem mindennapi elődöntőbeli kiejtésével hozott össze az angol csapat. A barcelonai 0-3 után a Pool 4-0-ra nyert az Anfielden, pedig a nemrég nyilvánosságra került öltözői videó alapján a visszavágó félidejében Messi tüzelte a csapatot, hogy muszáj egy gólt szerezniük, mert bajba kerülhetnek.

A Barcának azonban semmi nem sikerült a visszavágón, a Premier League-ben a megszerzett 97 pont ellenére a Manchester City mögé Liverpool pedig lendületből behúzta a Tottenham elleni döntőt, így aztán nem keltett akkor meglepetést, hogy az UEFA-nál Van Dijk lett az idény legjobb játékosa és védője.

A csapat ráadásul nem kényelmesedett el a BL-győzelem után, 14 forduló után 8 pont az előnye a Premier League-ben, és a BL-ben a továbbjutás küszöbén áll, egy salzburgi döntetlen is elég a nyolcaddöntőhöz.

Messi számára a Liverpool elleni kiesésnél is fájdalmasabb lehetett a Copa América elődöntője, amit 2-0-ra vesztett el Argentína az ősi ellenség Brazília ellen, és ezzel eldőlt, hogy Aranylabdák, spanyol bajnoki trófeák és BL-győzelmek ide vagy oda, a válogatottal felnőtt szinten továbbra sem tud nyerni minden idők egyik legnagyobb játékosa.

Ezt a bélyeget legkorábban jövőre, a részben hazai rendezésű Copán moshatja le magáról, de a mostani eredmény is azt mutatja, a Messi-mánia egy viszonylag gyengébb évben sem csillapodik. Persze ezt a viszonylagos gyengébb évet azért sokan elfogadnák, a Barca bajnoki címéhez Messi 36 góllal járult hozzá, ami számára a hatodik Aranycipőt eredményezte, ez pedig megágyazott a hatodik Aranylabdának is, jól mutathat ez a sok aranyszínű dolog egymás mellett a vitrinjében.

A 32 éves Messi az Atlético Madrid elleni rangadón a 701. tétmeccset játszotta a Barcelona színeiben és a 614. gólját szerezte, amikor egy okos balos lövéssel eldöntötte a találkozót. Az Atlético új otthona volt a 38. stadion a spanyol bajnokságban, ahol gólt szerzett, így a 43 helyszínből, ahol pályára lépett, csak öt olyan van, ahol még nem volt eredményes.

A most zajló idényben a bajnokságban 9, a BL-ben 2 gólnál jár. Az első számú nemzetközi kupában az egész karrierjét figyelembe véve már 34 ellenfélnek talált be, amivel Cristiano Ronaldót és Raúlt megelőzve már egyedül áll az örökranglista élén. És ez a szám könnyen 35-re nőhet, ha a csoportkör utolsó fordulójában, a Messi-gólt eddig megúszó Internek is sikerül beköszönnie.

Messi 2019-ben összesen 53 meccsen képviselte a Barcelonát és az argentin válogatottat, 45 gólja és 17 gólpassza volt, és öt találatra van attól, hogy egymás után a hatodik évben jusson el legalább 50 gólig.

Hihetetlen számok, amik meg is magyarázzák, miért vonzza Messi neve mágnesként a szavazatokat még mindig. Voltak, akik azt jósolták, 30 fölött Messi lelassul majd, és ezzel veszít a varázserejéből is, de láthatjuk, továbbra is nagyon kevés ellenfél tudja őt megállítani. Ernesto Valverdénél az argentin irányítóként játszik, minden támadás rajta fut keresztül, miközben védekező feladata szinte egyáltalán nincs, így sikerül az erejét az ellenfelek védelmének összekuszálásra összpontosítani.

Az Aranylabda-szavazás már csak olyan, hogy mindig lesznek, akik vitatják a győztes sikerének jogosságát, de azt is el kell fogadni, hogy Messi az évek során olyan kultuszt ért el az elképesztő mennyiségben termelt gólokkal, hogy még abban az évben (2010) is őt hozták ki győztesnek, amikor két barcás csapattársa, Xavi és Andrés Iniesta vébét nyert a spanyol válogatottal.

Hogy aztán védőnek mikor lesz újra akkora esélye az Aranylabdára, mint Van Dijknak idén, az jó kérdés, de úgy tűnik, a futballvilágban nagyjából hasonló a helyzet, mint teniszben: a többieknek ki kell bekkelni, amíg a Messi, Ronaldo, valamint Roger Federer, Rafael Nadal páros visszavonul, hogy reális esélyük legyen odaférni az egyéni díjakhoz.

Kiemelt kép: TF-Images/Getty Images

Olvasói sztorik