Nemzetközi foci bajnokok ligája

A halállal már farkasszemet nézett, most Messi vár rá

A világ legjobb játékosa a világ legjobb védője ellen, az angolszász média nagyjából ezzel a hangzatos címmel vezeti fel a Barcelona és a Liverpool Bajnokok Ligája-elődöntőjét.

A Cristiano Ronaldo-rajongók biztos kikérik maguknak, de Lionel Messire nyugodtan használhatjuk a világ legjobbja jelzőt, ahogy a Liverpool holland légiósára, Virgil van Dijkra is egyre jobban illik a világ legjobb védője titulus.

Mindig az az elismerés bír a legkomolyabb presztízzsel, amely a szakmán belülről érkezik, így aztán Van Dijk igazán büszke lehet arra, hogy csupa támadójátékost megelőzve idén őt választották a játékostársak a Premier League legjobbjának.

Van Dijk lett az Év Játékosa a Premier League-ben
A játékostársak választották a Liverpool holland védőjét.

1974 óta osztják ki a díjat, azóta ez mindössze a második alkalom, hogy egy védő végzett az élen, az úttörő John Terry, a Chelsea hátvédje volt, aki 2005-ben nyűgözte le a többieket.

Minden idők egyik legnagyszerűbb védője, a Milan legendája, Franco Baresi is a jelen legjobbjai között említette Van Dijkot, akivel kapcsolatban sokan szkeptikusak voltak, amikor a Liverpool 84,5 millió eurót fizetett érte a Southamptonnak és ezzel a futballtörténelem legdrágább védőjévé tette.

Ezt az őrült összeget látva még érdekesebb, hogy Van Dijkről milyen könnyen lemondott első klubja, a holland Willem II.

17 évesen Van Dijk 4 eurós órabérért mosogatott egy Oncle Jean nevű étteremben szülővárosában, Bredában, és 30 percet vonatozva járt át Tilburgba, a Willem II edzéseire.

A védő egyszer azt nyilatkozta, úgy érzi, a Willem II elárulta, mert nem kapott lehetőséget, hogy a felnőttcsapatban játsszon, amelynek edzője, Fons Groenendijk elmesélte, nem is ismerte Van Dijkot.

„Virgil 17 évesen az U19-eseknél játszott, amikor 2009 februárjában átvettem a Willem II-t. A csapat kiesési gondokkal küzdött, és bár hallottam, hogy vannak tehetséges srácok az U19-es csapatban, ilyen helyzetben az ember nem szívesen küld fiatalokat a csatába. Virgilt nem is láttam játszani, sőt igazából azt sem tudtam, kicsoda” — nyilatkozta a Telegraphnak Groenendijk.

Az egy évvel korábban hirtelen 18 centimétert növő nyurga, esetlen srácban nem sokat láttak a Willem II-nél, az U19-eseknél és a tartalékoknál is játszott párhuzamosan, de profi szerződést nem akartak adni neki.

Mások azonban láttak benne potenciált, egyes források szerint a ma már az Ajaxnál játékosmegfigyelőként dolgozó Henk Weldmate, mások szerint a korábbi magyar szövetségi kapitány, Erwin Koeman édesapja, Martin szúrta ki, és vitte 2010 nyarán a Groningenhez, amely ingyen szerezte meg.

Új klubjában majdnem egy évet kellett várnia az áttörésre, 2011 május 29-én négy, csereként lejátszott meccs után az ADO Den Haag elleni találkozón először volt kezdő a Groningenben. 1-0-s vezetésnél egy suta mozdulattal gyakorlatilag gólpasszt adott az ellenfélnek, de aztán ezt duplán kijavította, az ő szabadrúgásgóljával lett 2-1, majd fennragadt egy támadásnál és egy kontra végén másodszor is betalált.

Két góljával egy hihetetlen feltámadásnak volt részese, a Groningen 5-1-re elvesztette az EL-indulásért vívott meccs első felvonását, de otthon ugyanilyen arányban nyert és végül büntetőpárbajban húzta be a párharcot.

2:03-nál látható a nagy hiba, 3:26-nál a szabadrúgásgól, 4:36-nál a második találat:

Könnyű lenne azt mondani, hogy innentől egyenes út vezetett a PL legjobb játékosa címig, de ez nem lenne igaz, 20 évesen például hashártyagyulladás és vesemérgezés miatt került kórházba.

Feküdtem az ágyon és mindenhonnan csövek lógtak ki belőlem. A testem teljesen össze volt törve. Édesanyámmal imádkoztunk és a lehetséges forgatókönyveket vettük számba. Egy ízben még valami papírt is alá kellett írnom, olyan volt, mint egy végrendelet, és az állt benne, hogy anyám kapja meg a pénzem, ha meghalok. Farkasszemet néztem a halállal, de nem volt kellemes

— nyilatkozta élete egyik legnehezebb időszakáról.

Összesen 13 napot töltött kórházban, amikor először felállhatott az ágyból, 10 méter megtétele után úgy fújtatott, mintha lefutotta volna a maratont. Végül egy hónap után kezdhetett el újra edzeni, és a fizioterapeutákkal keményen dolgozott, hogy az izmait felélessze.

Van Dijk a Willem II-nél még jobbhátvéd volt, a Groningenben viszont már belső védőként számítottak rá, ő pedig szép lassan kikupálódott, a felépítése és a magassága megvolt, a rutin pedig jött, ahogy egyre több meccset játszott.

Akkori edzője, Robert Maaskant azt mondta, Van Dijk meghallgatta a kritikai észrevételeket, gyorsan és állhatatosan tanult.

„Amikor láttam őt játszani, nem volt kérdés, hogy helye lesz a csapatban. Erős karakter volt, aki nagyon jól passzolt, de időnként nemtörődöm módon játszott. Nem mindig koncentrált eléggé, hajlamos volt a hibázásra, ami egy nagycsapat ellen sokba kerül, ráadásul a megfigyelők általában ezeken a meccseken jegyzetelnek” — mondta Maaskant, hogy mi volt Van Dijk gyenge pontja akkoriban.

A holland bajnokságból kiemelkedő PSV, Ajax, Feyenoord hármas figyelmét így elkerülte a védő, pedig a Groningen be is ajánlotta őt az amszterdamiaknak, de Marc Overmars sportigazgató inkább Mike Van der Hoornt vette meg az Utrechtből. Ő ma a Swansea-val az angol másodosztályban játszik, míg Van Dijk a PL-aranyért és a BL-döntőért hajt, de ne szaladjunk ennyire előre.

2013-ban a Brighton és egy komoly fizetéssel kecsegtető orosz klub is csábította, ő azonban a meccseire már jó ideje folyamatosan megfigyelőt küldő Celticet választotta, amelyet tökéletes ugródeszkának tartott a további céljai eléréséhez.

Vezéreket kell találnod, olyan játékosokat, akik tudnak kommunikálni. Ehhez nem elég videón megnézni őket, személyesen is meg kell győződni arról hogyan teljesítenek. Virgil magabiztos volt, lerítt róla, hogy használja a fejét a pályán. De közben szeretett spontán is lenni, és kipróbált nehéz dolgokat is. Nem kérdés, hogy a futballban ő a Rolls Royce-kategóriát képviseli.  Az ő karrierje jót tesz a brit futballnak, és azt mutatja, hogy igenis komoly fejlődési lehetőséget kínál az itteni rendszer

— mondta John Park, a Celtic kiválasztási részlegének korábbi vezetője, akinek szerepe volt Van Dijk leigazolásában.

Első évében egyből bajnok lett a Celtickel, a 38 bajnokiból 35 alkalommal kezdő volt, a holland szövetségi kapitány, Louis van Gaal mégsem vitte el magával a brazíliai vébére. Van Gaal kémei sorra jegyzetelték Van Dijk hiányosságait: hagyja befutni maga mögé a csatárokat, és nem előrefelé védekezik, vagyis nem mozog proaktívan a labda irányába, pedig ez a hollandoknál alapvető elvárás.

A képzés legfontosabb éveiben, fiatalon azonban Van Dijknek nem volt alkalma topedzőktől tanulnia, így kénytelen volt belerázódni, de mint már jeleztük, a tanulással sosem volt gondja.

Ő maga egyébként nem hibáztatta Van Gaalt, amiért otthon hagyta, inkább elismerte, még nem tartott ott, mint most, és a skót bajnokság színvonala sem vetekedett a topligákkal. Két idény után tovább is állt, egy újabb Koeman, ezúttal Ronald, a fent említett magyar szövetségi kapitány öccse csapott le rá, és elvitte a Southamptonhoz, amelynek Toby Alderweireld távozása után belső védőre volt szüksége.

A Celtic sem járt rosszul az üzlettel, hiszen 3 millió fontért vették meg a védőt a Groningentől, és ötszörös haszonnal adtak túl rajta.

“Virgil úgy illett a csapatba, mintha mindig is közénk tartozott volna. Az is segítség volt neki, hogy Ronald személyében holland edzőnk volt és néhány honfitársa is játszott a klubban. A közönség megszerette, a társak kedvelték és ő is élvezte ezt a helyzetet. Nagyon büszkék vagyunk, hogy nálunk játszott. Az volt az álma, hogy a Bajnokok Ligájában játsszon és Liverpoolba akart menni” – ecsetelte Ross Wilson, a Southampton futballigazgatója.

A kereslet és a kínálat végül 2018 januárjában találkozott, ekkor lett a 84,5 millió eurós vételár révén Van Dijk a legdrágább védő. Ő egyébként azt mondja, nem nagyon szokott eszébe jutni az összeg, és nem is az ő dolga, hogy ennyit fizettek érte.

Mostanra úgy tűnik, a karrierje végképp sínre került azzal, hogy a Liverpoolban játszhat, ennek ellenére nem jellemző rá az eurómilliomos focisták életvitele, amiben az is közrejátszik, hogy hat éve csak Groningenben kellett attól tartania, hogy felismerik, ha az utcán sétál.

Szeretem, ha minden egyszerű az életben. Miért kéne bonyolítani a dolgokat? Miért jó, ha az ember nehézzé teszi a napokat saját maga számára? Miért kell negatívnak lenni, amikor lehet pozitívan is szemlélni a világot és élvezni minden egyes napot? Mindig próbálok abszolút pozitív maradni, az élet túl rövid a negatívkodáshoz

A holland és az angol futball tökéletes iskola volt a számára, 27 évesen már nem jellemző rá, hogy ne koncentrálna maximálisan a feladatára, fejben is, fizikálisan is erős, és mindkét kapu előtt hatékony, a bajnokságban és a BL-ben összesen öt gólja van.

Mostanra a Liverpool mellett a holland válogatottnak is kirobbanthatatlan tagja lett, a szövetségi kapitánnyá avanzsáló Ronald Koeman csapatkapitánynak is megtette.

Liverpooli csapattársa, Georginio Wijnaldum mondta Van Dijkról, hogy olyan a pályán, mint egy edző, be nem áll a szája, folyamatosan irányítja az előtte és mellette játszókat.

Annak ellenére, hogy tökéletes fizikai adottságokkal bír a posztján, a többet ésszel, mint erővel elvet vallja, épp ezért nem volt meglepő, amikor azt nyilatkozta, hogy bár Sergio Ramost nagyszerű játékosnak tartja, ő maga nem szeret olyan szituációkba keveredni, mint a spanyol, aki bizony néha semmilyen eszköztől nem riad vissza, ha meg kell állítani az ellenfelet.

Van Dijk most a szezon talán legnehezebb feladata előtt áll, azt a Messit kellene megállítania, aki minden sorozatot számolva 46 gólt szerzett az idényben. A Celtic játékosaként Van Dijk részese volt egy súlyos vereségnek a Nou Campban, 2013 őszén 6-1 lett a vége a katalánoknak, de Messi nem játszott, helyette a mesterhármast elérő Neymar villogott.

Van Dijk azt mondta, bár a hat kapott gól miatt szomorú emlék neki a meccs, mégis jobb játékossá vált miatta, mert tanult annak a vereségnek a tanulságaiból. A bajnokságban az általa vezetett védelem már bizonyított, 36 meccsen mindössze 20 gólt kapott, ami a legjobb mutató a PL-ben, Van Dijk ráadásul rendelkezik egy eszméletlen statisztikával, az elmúlt 45 angol bajnokin egyetlen egy alkalommal sem tudták kicselezni.

A nyilatkozatai azt tükrözik, tisztában van vele, hogy az igazi teszt még csak most következik, a BL-elődöntő két felvonása során.

Ne legyenek kétségeink, Messit sokan akkor is a világ legjobbjának könyvelnék el, ha a Barca elbukna a párharcot, Van Dijk viszont mindenkit meggyőzhet arról, hogy tényleg rászolgál a legjobb hátvéd címre.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik