Nemzetközi foci

Lionel Messi kapta az Aranylabdát

Kiváló éve volt az argentinnak, őt látták a legjobbnak. De Ligt a legjobb fiatal, Alisson a világ legjobb kapusa, Rapinoe a legjobb női játékos.

Hétfő este kihirdették a 2019-es Aranylabda-szavazás végeredményét. Az esztendő legjobb labdarúgójának járó díjat ezúttal is Párizsban adták át a szervezők, a France Football szaklap képviselői.

A jelöltek 30-as listáját november 6-án tették közzé, majd hétfő este a gála kezdetéig nyilvánosságra hozták a 11–30. helyezettek névsorát. A négy legnagyobb esélyes természetesen versenyben maradt, így Lionel Messi (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Juventus), Mohamed Szalah és Virgil van Dijk (mindketten FC Liverpool) is izgulhatott – azonban árulkodó jel volt, hogy CR el sem utazott az átadóra.

Hiába vagy a világ legjobb védője, a Messi-kultusz mellett nem nyerhetsz
Virgil van Dijk most megtapasztalhatta, mit éltek át a tenisz legjobbjai Roger Federer és Rafael Nadal mellett. Messi győzelmét biztos vitatják majd, de volt olyan év, amikor a sikerei és góljai még a barcás cimborák vb-győzelménél is többet értek az Aranylabda-szavazáson.

A gálán átadták a legjobb női játékosnak járó díjat, melyet az Egyesült Államok színeiben immár kétszeres világbajnok Megan Rapinoe (Reign FC) vehetett át. A legjobb 21 éven aluli labdarúgónak járó Kopa-trófeát a holland Matthijs de Ligt (Juventus) kapta, míg a Lev Jasin-trófeát – melyet mostantól a legjobb kapusnak adnak át – elsőként a Liverpool és a brazil válogatott Bajnokok Ligája- és Copa América-győztes kiválósága, Alisson Becker érdemelte ki.

A ceremónián aztán kiderült, hogy 2019-ben

Lionel Messi lett a világ legjobb labdarúgója.

A győztes a 2018-as aranylabdástól, Luka Modrictól vehette át a díjat. Az argentin zseni 2015 után lett ismét a világ legjobbja, hatodik Aranylabda-elsőségét szerezte, ezzel ismét egyedüliként vezeti az örökrangsort – Cristiano Ronaldónak öt ilyen elismerése van.

A 30 férfi jelölt végső sorrendje:

1. Lionel Messi (FC Barcelona), 2. Virgil van Dijk (FC Liverpool), 3. Cristiano Ronaldo (Juventus), 4. Sadio Mané (FC Liverpool), 5. Mohamed Szalah (FC Liverpool), 6. Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), 7. Alisson Becker (FC Liverpool), 8. Robert Lewandowski (Bayern München), 9. Bernardo Silva (Manchester City), 10. Riyad Mahrez (Manchester City), 11. Frenkie de Jong (FC Barcelona), 12. Raheem Sterling (Manchester City), 13. Eden Hazard (Real Madrid), 14. Kevin De Bruyne (Manchester City), 15. Matthijs de Ligt (Juventus), 16. Sergio Agüero (Manchester City), 17. Roberto Firmino (FC Liverpool), 18. Antoine Griezmann (FC Barcelona), 19. Trent Alexander-Arnold (FC Liverpool), 20. Dusan Tadic (Ajax), 21. Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal), 22. Szon Heung-Min (Tottenham), 23. Hugo Lloris (Tottenham), 24. Marc-André ter Stegen (FC Barcelona), 24. Kalidou Koulibaly (Napoli), 26. Georginio Wijnaldum (FC Liverpool), 26. Karim Benzema (Real Madrid), 28. Donny van de Beek (Ajax), 28. Marquinhos (Paris Saint-Germain), 28. Joao Felix (Atlético Madrid)

 Kiemelt kép: FRANCK FIFE / AFP

Olvasói sztorik