Élő Nemzetközi foci

Óriási EL-bravúr, Moszkvában verte a Fradi a CSZKA-t

A Ferencváros Varga Roland találatával 1-0-ra nyerni tudott a CSZKA Moszkva otthonában: a csereként beállt játékos a 86. percben szerezte meg a találkozó egyetlen gólját. Az FTC közel 15 év után győzött újra főtáblán nemzetközi kupamérkőzésen. Az oroszok rengeteg ziccert hagytak ki a meccsen, Dibusz Dénesnek is nagy bravúrjai voltak, egyszer pedig a kapufa segítette ki a magyar bajnokot. A Fradi három mérkőzésen négy pontot gyűjtött és a csoport harmadik helyén áll, kettővel elmaradva az Espanyoltól vereséget szenvedő Ludogorectől. A CSZKA nulla ponttal az utolsó.

Nagyjából azt kaptuk az első percektől kezdve, amire számítani lehetett: a moszkvaiak az elejétől kezdve nagy nyomás alá helyezték a Ferencvárost, már a magyar térfélen letámadtak és elég sokszor labdát is szereztek. Jöttek is a hazai helyzetek, ám azok rendre kimaradtak, vagy Dibusz védett.

Kissé váratlanul, de Tokmac is ziccerbe került egy előrevágott labda után a 19. percben, azonban a hosszú alsó sarok mellé célzott.

Nem sokkal később kapufáig jutott a CSZKA, Ahmetov megpattanó lövésénél már Dibusz is verve volt, de ezt is megúszta az NB I bajnoka. A magyar kapusnak még a félidő végén is ziccert kellett hárítania. Az első játékrészben egyébként felbukkant a lelátón Conor McGregor is, az ír ketrecharcos Moszkvában jelentette be, hogy – újra – visszatér.

A fordulás után bátrabb volt a Ferencváros, ugyanakkor a nagy lehetőségek továbbra is a moszkvaiak előtt adódtak, Dibusz tartotta továbbra is meccsben a csapatot. A 72. percben alighanem ő is tehetetlen lett volna egy sakk-mattra játszott szituáció után, Csalov azonban még csak a kaput sem találta el ordító helyzetben.

Szerhij Rebrov a hajrára küldte be Isaelt és Vargát, és ezek voltak a nyerő húzások.

A 86. percben Isael lőtt, és bár középre, Akinfejev rossz helyre ütötte a labdát, Zubkov szedte össze a kipattanót, centerezett, a két perccel korábban beálló Varga pedig közelről a hálóba lőtt:

Kissé paprikás lett a végére a mérkőzés, azonban a Ferencváros higgadt tudott maradni, és megőrizte az előnyt.

A Ferencváros közel 15 év után nyert újra főtáblán nemzetközi kupamérkőzést, akkor az UEFA Kupa csoportkörében a Hearts vendégeként győzött ugyancsak a 1-0-ra.

Sikerével a Ferencváros a harmadik a H csoportban, a CSZKA pedig pont nélkül továbbra is az utolsó. A következő körben, november 7-én újra találkozik egymással a két csapat, akkor már Budapesten. A csoport másik mérkőzésén az Espanyol (7 pont) a Ludogorec (6 pont) otthonában győzött 1-0-ra, és a csoport élére állt.

Ezzel a góllal nyert Bulgáriában az Espanyol:

A kora esti mérkőzéseken érintett volt Holman Dávid is, aki kezdett a hazai pályán a Wolverhamtpon ellen 2-1-es vereséget szenvedő Slovan Bratislavában. A magyar játékos 57 percet játszott, a 45. percben sárga lapot kapott.

Európa Liga, 3. forduló, H csoport

CSZKA Moszkva (orosz) – Ferencváros 0-1 (0-0)

 

CSZKA Moszkva: Akinfejev – Kucsajev (Bistrovic, 61.), Gyivejev, Magnússon, Karpov, Mário Fernandes – Ahmetov (Lucas Santos, 75.), Vlasic, Obljakov – Sigurdsson (Bijol, 80.), Csalov

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Botka, Blazic, Civic – Sigér, Haratyin, Ihnatyenko – Zubkov (Dvali, 89.), Boli (Isael, 72.), Tokmac (Varga R., 84.)

 

Gólszerző: Varga (86.)

Sárga lap: Bisztrovics (78.), Magnusson (90+2.) illetve Sigér (74.), Haratin (90+2.)

Piros lap:

 

A csoport másik meccsén:

Ludogorec (bolgár)-Espanyol (spanyol) 0-1 (0-1)
gólszerző: Campuzano (13.)
kiállítva: Javi López (88. – Espanyol)

A csoport állása:

1. Espanyol 3 2 1 4-1 +3 7
2. Ludogorec 3 2 1 8-2 +6 6
3. FERENCVÁROS 3 1 1 1 2-4 -2 4
4. CSZKA Moszkva 3 3 1-8 -7 0

 

 

 


 

További eredmények:

 

G csoport:
FC Porto (portugál)-Glasgow Rangers (skót) 1-1 (1-1)
Young Boys (svájci)-Feyenoord (holland) 2-0 (2-0)
Az állás: 1. Young Boys 6 pont, 2. Glasgow Rangers 4 (3-3), 3. FC Porto 4 (3-4), 4. Feyenoord 3

 

I csoport:
Gent (belga)-VfL Wolfsburg (német) 2-2 (1-2)
St. Etienne (francia)-Olekszandrija (ukrán) 1-1 (1-1)
Az állás: 1. Wolfsburg 5 pont (6-4), 2. Gent 5 (6-5), 3. St. Etienne 2 (4-5), 4. Olekszandrija 2 (3-5)

 

J csoport:
AS Roma (olasz)-Borussia Mönchengladbach (német) 1-1 (1-0)
Basaksehir (török)-Wolfsberg (osztrák) 1-0 (0-0)
Az állás: 1. AS Roma 5 pont, 2. Wolfsberg 4 (5-2), 3. Basaksehir 4 (2-5), 4. Mönchengladbach 2

 

K csoport:
Slovan Bratislava (szlovák)-Wolverhampton Wanderers (angol) 1-2 (1-0)
Besiktas (török)-Braga (portugál) 1-2 (0-1)
Az állás: 1. Braga 7 pont, 2. Wolverhampton Wanderers 6, 3. Slovan Bratislava 4, 4. Besiktas 0

 

L csoport:
Partizan Beograd (szerb)-Manchester United (angol) 0-1 (0-1)
AZ Alkmaar (holland)-Asztana (kazah) 6-0 (2-0)
Az állás: 1. Manchester United 7 pont, 2. AZ Alkmaar 5, 3. Partizan Beograd 4, 4. Asztana 0

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Bejött Rebrov csodacseréje, Moszkvában nyert a Fradi az EL-ben

A Ferencváros Varga Roland találatával 1-0-ra nyerni tudott a CSZKA Moszkva otthonában: a csereként beállt játékos a 86. percben szerezte meg a találkozó egyetlen gólját. Az oroszok rengeteg ziccert hagytak ki a meccsen, Dibusz Dénesnek is nagy bravúrjai voltak, egyszer pedig a kapufa segítette ki a magyar bajnokot. A Fradi három mérkőzésen négy pontot gyűjtött és a csoport harmadik helyén áll, kettővel elmaradva az Espanyoltól vereséget szenvedő Ludogorectől. A CSZKA 0 ponttal az utolsó.

A győztes gól:

VEZET A FRADI!!!

Varga percekkel ezelőtt állt be, nyerőember lehet. Egy távoli lövést védett Akinfejev, de középre ütötte a labdáz, Zubkov csapott le a kipattanóra, centerezett, Varga pedig az üres kapuba pofozta a labdát. 0-1!

Ezt is megúszta a Fradi

Labdavesztés után rohanta le a CSZKA a ferencvárosi védelmet, Bisztrovics lőtt kapásból a visszatett labda után, de az a blokkról szögletre pattant.

Jön a hajrá

És a Fradinak még mindig van egy-két ígéretes megmozdulása, bár Akinfejevet még mindig nem sikerült komoly feladat elé hárítani. Látunk vajon gólt a meccsen?

Nem hisszük el, mi maradt ki!

De ezt most magyar ember aligha bánja. Sakk-mattra játszott támadás végén Csalov robbant be a kapu elé, tüzelt, de centikkel eltévesztette a kaput. Újabb kimaradt ziccer hazai oldalon.

Tokmac-helyzet a túloldalon

Ahhoz képest, hogy 0-0, időnként felpörög a meccs. Az előző orosz helyzetek után most Tokmac fordult rá egy lövésre a tizenhatos sarkánál, de csak az oldalhálót találta el, Akinfejev pedig amúgy is zárta a szöget.

Mekkorákat védett Dibusz!

Az előbb tizenegyest reklamáltak az oroszok, de Blazicot nem látta szabálytalannak a játékvezető. Két szögletet végezhettek el gyors egymásutánban a hazaiak, mindkétszer Dibusznak kellett bravúrt bemutatnia. Meccsben tartja azért a Fradit.

De hol voltak a többiek?

A bal szélről érkezett egy ferencvárosi beívelés, Zubkov még elcsípte a hosszú és középre tudta fejelni a labdát, de ott nem volt senki. Pedig most egy kicsit meg volt fogva a moszkvai védelem.

Fradi-lövés a félidő elején!

De egyáltalán nem volt veszélyes, szép csendben nézte mindenki, ahogy Zubkov próbálkozása méterekkel száll mellé. Meg magas is volt a lövés. Gyorsan felejtsük is el.

Ha az eredményt nézzük, akkor…

…akkor ez rendben van, 0-0, lehetséges pontszerzés a csoport papíron legerősebb csapatának otthonában, sőt, akadt pár lehetősége a Ferencvárosnak is a Boli-Tokmac kettősnek köszönhetően. Ugyanakkor a Fradi védelme átjáró ház, a hazaiak ziccereket hagytak ki, kicsit pontosabbak lennének a CSZKA játékosai, akkor ez sima is lehetne.

Labdabirtoklási fölényben a moszkvaiak (64-36), Dibusznak is több dolga van, a kapufa is besegített és a passzpontosággal is akadnak gondok (69 százalék az FTC-nél). De nézzük a jó oldalát, a hazai helyzetek eddig kimaradtak.

Dibusz-bravúrral ért véget a félidő

Ismét végigrobogott a moszkvai csapat a ferencvárosi védelmen, Sigrudsson nézett farkasszemet a Fradi kapusával, Dibusz jól mozdult ki, zárta a szöget, majd biztos kézzel védte a közeli lövést. Maradt a 0-0.

Ordító ziccert hagyott ki a CSZKA

A hazaiak szupertehetsége, a horvát Vlasic került kihagyhatatlannak tűnő helyzetbe, ám hiába érkezett tök üresen a kapu elé, mellé lőtt.

Ez megint karcos volt

Most a védelem jobb oldalát passzolták ki az oroszok, Obljakov pedig lövésszerű beadással próbálkozott, de a kapu előtt elsüllyedő csapattárs lemaradt róla, a labda pedig elment a Fradi kapuja előtt keresztbe.

Te jó ég, kapufa!

Centikre járt a vezetéstől a CSZKA: Ahmetov megpattanó lövése után csattant a labda a kapufán, Dibusz már verve volt. Mák.

Tokmac lábában maradt a vezető gól

Izzasztó perceken van túl a Fradi, két esetben is a tizenhatoson belül blokkban akadt el az orosz lövés, egyszer pedig Ihnatenkónak volt egy hajmeresztő labdaeladása. Egyelőre azonban állja a sarat a csapat, sőt, akár vezethetne is, Tokmac csapott le egy előre bikázott labdára, a kapuig ment vele, de a hosszú alsó mellé helyezett. Több volt ebben.

Hú, Dibusznak mit kellett védenie

Obljakov tologatta addig a labdát, míg olyan 20-ról tüzelt egyet, ugyan középre célzott, de sistergős bomba volt, Dibusznak kellett látványos mozdulattal hárítania.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik