Nemzetközi foci

Cristiano Ronaldo: Nem hajszolom a rekordokat, úgyis megtalálnak

A portugál klasszis minden idők hatodik legjobb gólszerzője lett, de nem számolja a rekordokat. Pedig van még megdönthető csúcs számára.

Cristiano Ronaldo egy egészen félelmetes mérföldkőhöz ért el hétfőn: meglőtte pályafutása hétszázadik gólját tétmeccsen. A jeles alkalom Ukrajnában jött össze a portugál sztárnak, az ő büntetőjével alakult ki a 2-1-es végeredmény.

Ugyan végül vereséget szenvedett csapata az Európa-bajnoki selejtezőn, ez a szám mégis extrának számít, így aztán összegyűjtöttük az eddigi 700 találat érdekességeit.

Cristiano Ronaldo számokban

A 700-as szám már a pénteki, Luxemburgnak lőtt gólja után szembejött egyes médiumokban, míg máshol akkor még csak 699-ről írtak.

Az anomália oka a Marca, a spanyol lap ugyanis egy 2010-es bajnokin esett gólnál szembe ment a ligával és a játékvezetővel is.

Történt, hogy Ronaldo a Real Sociedad elleni idegenbeli találkozón végezhetett el egy szabadrúgást, lövése viszont Pepén megpattanva csapódott végül az ellenfél kapujába. Míg Mateu Lahoz játékvezető Pepének adta a találatot, a Marcánál ezt is a támadónak írták be, így aztán náluk jelenleg 701-nél áll.

Érdekes párhuzam egyébként, hogy pályafutása első gólját csaknem napra pontosan 17 éve lőtte: 2002. október 17-én a Sporting 17 éves támadója lefutotta a Moreirense védőit, majd egy csel után a kimozduló kapus fölött a kapuba emelt.

Kisvártatva beverekedte magát a portugál csapatba, a többi pedig, ahogy mondani szokás, történelem. Eddigi karrierje alatt

  • 450 gólt lőtt a Real Madridban, 118-ig jutott a Manchester Unitedben, 32-nél jár a Juventusban és bár a Sportingban csak öt gólja volt, a válogatottban már 95 gólja van.
  • 442 gólt jobb lábbal, 129-cet bal lábbal, 127-et fejjel szerzett, kétszer pedig más testrészéről pattant be a labda az ellenfél kapujába.
  • Nem meglepő módon a LaLigában a legjobb a mérlege 311 góllal, de a Bajnokok Ligájában is 127-nél jár már,
  • legtöbbször a tizenhatoson belülről volt eredményes, ebből az 595 találatból pedig csak 113 tizenegyes, a fennmaradó 105, tizenhatoson kívülről eső gólból 55 szabadrúgás után született.

A Juventus támadója előtt már csak öten állnak a futballtörténelem legnagyobb góllövői közül: Josef Bican 805, Pelé 779, Romário 748, Puskás Ferenc 709 és Gerd Müller 701 találattal előzi meg. Ugyan Müllert és Puskást jó eséllyel maga mögé tudja majd utasítani, az igazi kérdés az, hogy a két évvel fiatalabb Lionel Messi mikor érheti majd be – az argentin 668-nál jár.

Fogalmam sincs, hány rekordom van, maguktól jönnek. Az a dolgom, hogy kiélvezzem a pillanatot és hálával tartozom azoknak, akik segítettek elérni ezt a lenyűgöző mérföldkövet. Nem hajszolom a rekordokat, úgyis megtalálnak

mondta a hétfői Eb-selejtező után Ronaldo.

Rögtön mondunk is egyet, amire vajmi kevés esélye van: Puskás Ferenc és Alfredo di Stéfano is hét gólt szerzett BEK-döntőben, a portugál támadó viszont egyelőre háromnál jár a BL-finálékban.

Ha pedig Bajnokok Ligája, még várat magára az idei első találata a sorozatban, amivel zsinórban 16. BL-szezonjában lenne eredményes, ezzel beérné Ryan Giggset az élen.

Ostromolható csúcsok tehát még bőven várnak rá, az elkövetkezendő években bizonyára hallunk még újabb rekordokról Ronaldóval kapcsolatban.

Olvasói sztorik