Nemzetközi foci

Harminc éve nem volt ilyen pocsék MU-szezonkezdés

Amikor Ole Gunnar Solskjaer lett a Manchester United menedzsere, a norvég szakember azt mondta, szeretne Sir Alex Ferguson nyomába lépni. Mondhatjuk az is, hogy egyelőre sikerült neki, hiszen a legendás elődnek is akadt mélypontja a csapat kispadján.

A manchesteriek a vasárnapi, Newcastle elleni 1-0-s vereséggel visszacsúsztak a 12. helyre, nyolc mérkőzésen mindössze kétszer győztek, három döntetlen mellett három vereséget szenvedtek. A megszerzett nyolc pont a klub történetének leggyengébb bajnoki nyitánya az 1989-1990-es idény óta.

Tovább szenved a Manchester United
Ezúttal a Newcastle vendégeként kapott ki Ole Gunnar Solskjaer együttese.

Harminc éve már Ferguson ült a kispadon, miután a csapat kilenc forduló alatt mindössze hét pontot szerzett, a 17. helyen szerénykedett, és úgy tűnt, a szakember ideje hamarosan lejár.

Az idősebb szurkolók szerint a mostani állapot kísértetiesen emlékeztet az akkori időszakra. A MU úgy tudott bennmaradni az élvonalban, hogy 1989. november-decemberben, majd 1990. március-áprilisban is produkált egy négy-négy győzelemből álló sorozatot, és végül öt ponttal megelőzve a kiesőket, a 13. helyen zárt.

Az FA-kupában azonban szenzációs volt a csapat, a Nottingham Forest (1-0), a Hereford United (1-0), a Newcastle United (3-2) és a Sheffield United (1-0) után az elődöntőben 3-3-at játszott az Oldham Athletickel, a megismételt mérkőzést pedig 2-1-re megnyerte. A döntőben a Crystal Palace ellen hasonló volt a forgatókönyv, 3-3-as mérkőzés után öt nappal a megismételt összecsapást Lee Martin góljával 1-0-ra megnyerte – megmentve ezzel Ferguson szezonját és állását.

A skót menedzser maradt, a csapat a következő idényben a 6. lett, majd jött egy 22 évig (!) tartó időszak, amikor mindig dobogón zárt, 13-szor pedig bajnok lett.

Kiemelt fotó: AFP / ANDREW YATES

Olvasói sztorik