Nemzetközi foci

Dolgozatírás helyett gólt lőtt a Manchester Unitednek

Óriási estéje volt szerdán az angol harmadosztályú csapatoknak. A Carabao Cupban, vagyis a Ligakupában sorra verték az élvonalbeli csapatokat:

  • az Oxford United 4-0-val semmisítette meg a West Ham Unitedet,
  • a Sunderland 1-0-ra verte a Sheffield Unitedet idegenben,
  • míg a Burton Albion 2-0-val ejtette ki a Bournemouth-t.
Egy harmadosztályú kiscsapat 4-0-ra verte a Premier League-es ellenfelét
Három Premier League-ben szereplő csapatot is harmadosztályú klub ejtett ki.

Nagyon kevés hiányzott, hogy a League One-ban kilenc meccsen csak tíz pontot összegereblyéző Rochdale is csatlakozzon a listához, a Manchester United vendégeként csak tizenegyesekkel maradt alul. Olyan nagyon aligha lehetnek elkenődve a vendégek játékosai, különösen a jobbhátvédnek, Luke Mathesonnak van örülnivalója, aki

ahelyett, hogy pszichológiából dolgozatot írt volna, inkább életében először végigjátszott egy tétmeccset a felnőtteknél, sőt berúgta pályafutása első gólját. Mindezt 16 évesen.

A fiatal hátvéd remekül megoldotta a feladatát, nem rettent meg az Old Traffordtól, de csütörtökön már mit sem számít a dicsőség, várta az iskolapad.

Iskolába kellett volna mennem, de mára tettem a kimenőmet és majd holnap bepótolom a dolgozatot. Alig várom, hogy az is meglegyen, ma úgysem tudok majd aludni egész este. A csapatom és a suli is nagyon támogat, de imádok tanulni, semmiképp sem akarom feladni. A fociban nincs semmire garancia, nem tudhatod, mi fog történni. Szeretném, ha lenne B tervem is

– idézi a BBC a fiatal futballistát.

Azért egy aggodalma van Mathesonnak, mégpedig az iskolatársai. Rochdale ugyanis pont Manchester mellett fekszik, így aztán az iskolai haverok mind a Manchester United hívei.

„Apu Norwich-ban nőtt fel, többször is jártunk ott, így mindketten a Kanáriknak szurkolunk. A legtöbb haverom viszont unitedes. Még nem mertem bekapcsolni a telefonomat, rettegek tőle, mit kapok majd tőlük!”

A fiatal jobbhátvéd már 2018 áprilisában pályára lépett a nagyok között, 13 percet kapott a Bury ellen 2-1-re megnyert bajnokin, ezzel ő lett a klubnál minden idők legfiatalabb debütálója 15 évesen és 336 naposan. Az angol sajtó szerint a Liverpool és – különösen a szerda este után – a Manchester United is szemet vetett rá.

Nem csak Luke Matheson számára volt emlékezetes a szerda este egyébként, a manchesteri gólszerző, Mason Greenwood sem éppen aggastyán a maga 17 évével. Nagy napja volt a liverpooli fiataloknak is, Harvey Elliott 16 évesen és 174 naposan a klub történetének legfiatalabb kezdőjátékosa lett, a 17 éves Ki-Jana Hoever pedig gólt is lőtt a BL-győztes színeiben.

Kiemelt kép: Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik