Nemzetközi foci bajnokok ligája

Tizenöt éve nem volt olyan csatár a BL-ben, mint a Salzburg tinédzsere

A Bajnokok Ligája nyitónapján mindenki a Dortmund-Barcelona, vagy a Napoli-Liverpool meccseken várta a varázslatot, ehhez képest a Salzburg szállította a lehengerlő játékot. Az osztrák bajnok nem csak legyőzte a belga Genket, valósággal átgázolt rajta és bár minket legjobban az élete első BL-gólját megszerző Szoboszlai Dominik foglalkoztatott, a show-t egy norvég csatár, Erling Braut Håland lopta el.

Magyar futballdrukkerként az ember mindig reménykedve ül le a TV elé, amikor nemzetközi mérkőzésen drukkolhat honfitársának. Így volt ez Szoboszlai Dominik esetében is, ráadásul a Salzburg verhető ellenféllel, a belga Genkkel kezdte a csoportkört. A 18 éves középpályás BL-debütálása pedig álomszerűre sikerült: rögtön góllal mutatkozott be a legjobbak között egy 6-2-es győzelem alkalmával, amivel nem csak a legfiatalabb magyar játékos lett, aki főtáblán szerepelt, hanem egyúttal a legfiatalabb magyar gólszerző is.

Szoboszlai első BL-meccsén két rekordot is megdöntött
És ha még két gólt szerez, akkor egy újabb lista élére véshetjük fel a nevét.

Mégsem Szoboszlairól szólt elsősorban a játéknap, hanem a norvég csapattársáról, Erling Braut Hålandról. A 19 éves csatárnak 100 másodperc elég volt ahhoz, hogy betaláljon a BL-debütálásán, majd a szünetig meg sem állt a mesterhármasig. A Salzburg játékosa óriási szezont fut már most, negyedik mesterhármasát lőtte a szezonban, már felnőtt válogatott és egyszerűen nincs rá ellenszer. De ki is Håland?

Hátvéd fiaként csatár

A salzburgi támadó édesapja igazi hírességnek számít a Premier League-ben, Alf-Inge Håland 181 angol élvonalbeli meccsen mutatta meg, hogy kőkemény hátvéd. Pályafutása során megfordult a Nottingham Forrest, a Leeds United és a Manchester City csapataiban, de igazán akkor kapták föl a nevét, amikor kategorikusan kijelentette, hogy ki nem állhatja a Manchester Unitedet és játékosait. Tegyük hozzá, mindezt azután közölte, hogy Roy Keane bosszút állt rajta korábbi sérelmei miatt. Így:

Szerencsére a fiának hasonlóval még nem kellett megküzdenie. Erling már Leedsben született, de futballista pályafutását már Norvégiában, édesapja nevelőegyesületében kezdte, Byrnében. Az villámgyorsan kiderült, hogy bár jó felépítésű srác, vétek lenne a védelembe tenni apjához hasonló szerepkörbe, mert eszelős tempóban szórja a gólokat. 15 éves volt még csak, amikor bemutatkozott a felnőttcsapatban, miközben a tartalékok között 14 meccsen 18 találatig jutott.

Érdekesség, hogy az egyébként kiváló játékosmegfigyelői hálózatáról híres Hoffenheim ezt látva elhívta próbajátékra, ám a németek úgy ítélték meg, nem fér be az akadémiára.

Pedig a német klub korábban olyan játékosokat fedezett fel, majd adott tovább őrült haszonnal, mint

  • Roberto Firmino (37 millió eurós nyereség),
  • Niklas Süle (20 millió eurós nyereség),
  • vagy Kevin Volland (20 millió eurós nyereség).

Håland tehetségére azonban felfigyeltek hazájában és az azóta már a Manchester Unitedet irányító Ole Gunnar Solskjaer hívására a Molde játékosa lett. Rögtön góllal indított a kupában, a bajnokságban viszont csak apránként kapta meg a lehetőséget, de az idő edzőjét igazolta. A 16 éves fiú ugyan be-beszállt, de sokszor csak gyötrődés és sárga lap volt a jutalma az idény elején.

A szezon végére aztán egyre többet játszott, majd 2018-ban beindult a Håland-show: az Európa Liga selejtezőiben öt meccsen négy gólt lőtt, a bajnokságban pedig 12-ig jutott, de legnagyobbat a listavezető Brann elleni négyese szólt, amikor negyedóra alatt már mesterhármasnál járt.

Ezek után a neve felkerült több csapat noteszébe is, de nem engedett sem a Manchester United, sem a Juventus csábításának, befejezte a szezont a Moldéval, amellyel végül ezüstérmes lett. Ezután szerződött a Salzburgba ötmillió euróért, ahol 2019 tavaszán mindössze négyszer játszott, igaz rögtön eredményes volt, amikor először kezdett a LASK elleni bajnokin május 12-én.

Ekkor még nehéz lett volna megjósolni, hogy az osztrákoknál gólgéppé fog válni.

Ha egy üzlet beindul

Azt Szoboszlai, sőt már Gulácsi Péter idején is megértette mindenki, hogy a Red Bull családhoz tartozó salzburgi és lipcsei focicsapat nagyon tudatosan építi fel játékosait. Az sem véletlen, hogy fél évig csak epizódszerep jutott Hålandnak, nyáron viszont egészen elképesztő formába lendült: az U20-as világbajnokságon Honduras ellen például kilenc gólt lőtt – bár az a meccs már édes mindegy volt, a norvégok korábban Új-Zélandtól és Uruguaytól is kikaptak, így a győzelmük ellenére is kiestek már a csoportkörben.

Az idei szezonban végképp szárnyalni kezdett, a bajnokságban kettő, a kupában egy mesterhármast lőtt, kilenc tétmeccsén 17 találatnál és öt gólpassznál tart. Legutóbb a Genk ellen mutatta meg, hogy elképesztően érzi a kaput. Az újabb triplájával

  • Andreas Möller (1995) és Elaquim Mangala (2009) után a harmadik játékos, aki két perc alatt góllal debütált a BL-ben,
  • a Bajnokok Ligája történetének harmadik legfiatalabb triplázója Raúl (1995) és Wayne Rooney (2004) után,
  • és mindössze a negyedik játékos, aki 20 éves kora előtt mesterhármast ért el  – a már említett játékosok mellett ez Yakubunak (2002) sikerült még.

A 191 centiméter magas és 87 kilogrammos norvég srácban van anyag rendesen, de nem erőcsatár típus, kimondottan labdaügyes. A kapu előtt általában az egyszerű, de hatékony megoldásokat választja, viszont nem retten vissza a cselezéstől sem, ezek zömmel ülnek is.

A tizenhatos előterében konkrét életveszély.

Emellett akár mélyen visszalép passzokat adni, nagyjából minden negyedik gólpassznak szánt indításából lesz gól, ami azért egy középcsatárnál kimagasló adat. Ez egyébként arra is rávilágít, hogy hiába rúg sokat kapura, ennek ellenére nem mondható önző játékosnak.

Mindezek mellett nagyon karakteres futballistáról van szó. Már az is érdekes, mennyire éretten kezelte a harmadik gólja utáni videózást Håland. Egy 19 éves fiútól okkal várhatná bárki, hogy ünnepelni kezd, ha gólt lő, ám a norvég mindenkit nyugalomra intett, hogy várják ki a VAR-vizsgálat végét. Jól láthatóan higgadt típus, akkor sem jön zavarba, ha nyilatkozni kell.

A BL-debütálása után például azt mondta, az a vágya, hogy a Salzburg legyen az „új Ajax”, vagyis az idény meglepetéscsapata a sorozatban.

Már a keddi meccs előtt is nagyot futott egyébként, mert az egész várost körbeautózta, miközben bömbölt kocsijából a Bajnokok Ligája-himnusz. Amikor megkapta a meccs legjobbjaként az aktuális bajnoki labdáját, azt mondta, hazaviszi, mint új barátnőjét. Hétvégén aztán újra neki járt a laszti, de ezúttal odaadta egy nézőnek. Egyből jött a kérdés: miért?

Nem csalhatom meg a „barátnőm”, még vele akarok több időt eltölteni. Úgyis lesz majd még sok.

Érdemes lesz odafigyelni nem csak arra, mit mond Håland, hanem arra is, mit művel a pályán, mert egészen különleges karakter. A Salzburgot pedig nem csak miatta éri meg majd követni, mellette ugyanis még ott van a 18 éves Szoboszlai, a 20 éves Maximilian Wöber és a 21 éves Rasmus Kristensen, plusz rengeteg tehetség, akik alig várják, hogy eljöjjön az ő idejük. Kevés izgalmasabb csapat van most a BL-szezonban az osztrák bajnoknál.

Bajnokok Ligája, 1. forduló

E csoport:

SSC Napoli (olasz)-FC Liverpool (angol) 2-0 (0-0)
gólszerzők: Mertens (81. – tizenegyesből), Llorente (92.)

RB Salzburg (osztrák)-KRC Genk (belga) 6-2 (5-1)
g.: Haland (2., 34., 45.), Hvang (36.), Szoboszlai (45+2.), Ulmer (66.), illetve Lucumi (40.), Samata (52.)

 

F csoport:

Borussia Dortmund (német)-FC Barcelona (spanyol) 0-0

Internazionale (olasz)-Slavia Praha (cseh) 1-1 (0-0)
g.: Barella (93.), illetve Olayinka (64.)

 

G csoport:

Benfica (portugál)-RB Leipzig (német) 1-2 (0-0)
g.: Seferovic (84.), illetve Werner (69., 79.)

Olympique Lyon (francia)-Zenit (orosz) 1-1 (0-1)
g.: Depay (50. – tizenegyesből), illetve Azmun (41.)

 

H csoport:

Chelsea (angol)-Valencia (spanyol) 0-1 (0-0)
g.: Rodrigo (75.)

AFC Ajax (holland)-Lille (francia) 3-0 (1-0)
g.: Promes (18.), Álvarez (50.), Tagliafico (62.)

Kiemelt kép: David Geieregger/SEPA.Media /Getty Images

Olvasói sztorik