Nemzetközi foci

A csodatini, aki miatt minden barcelonai elfelejti Neymart

Valamit tudnia kell annak a játékosnak, aki mindössze három meccset játszott a spanyol bajnokságban, eddig csak egyszer volt kezdő, mégis róla beszél mindenki. Ansu Fati, a Barcelona csodatinije megmutatta, hogy igenis meg lehet ezt csinálni.

A 16 éves szélső a neki szánt 116 percben két gólt és egy gólpasszt jegyzett, és épp’ bebizonyítja, hogy a Barcának nincs is akkora szüksége Neymarra, mint azt sokan hiszik.

A brazil támadó párizsi visszatérésén a neki szánt füttykoncert ellenére is ollózva szerzett győztes gólt, de Fati esete a példa rá, hogy az euró százmilliók elköltése helyett a Barcelona akár újra támaszkodhatna a saját utánpótlására.

Dühönghet a Real Madrid

Ansu Fati Bissau-Guineában született, hatéves volt, amikor a családdal Spanyolországba költöztek, ahol a Sevilla utánpótlásában kezdett el focizni. Első edzője, José Luiz Pérez Mena az As című lapnak nyilatkozott az első évekről, azt mondta: Fati Afrikában még rongyokból készült lasztival játszott, majd mikor Spanyolországban először kapott rendes labdát, rögtön látszott, mekkora tehetségről is van szó.

Ötven éve vagyok benne a labdarúgásban, de hozzá hasonlót még nem láttam. Egyszerűen nem fél semmitől és senkitől, amikor a mérkőzések előtt beszéltünk, sosem tűnt lámpalázasnak. És ehhez nem is kell nagy kutatás, elég őt a pályán látni a labdával

mondta Pérez Mena.

A Sevillában hamar felfigyeltek rá a topklubok, tízéves volt, amikor a Real Madrid állítólag elég komoly erőket mozgósított a megszerzéséért, a játékos édesapja azonban úgy döntött: Ansu is ugyanazt az utat járja be, mint a bátyja, Braima, azaz a Sevillából inkább a La Masiára megy.

A barcelonai akadémia az elmúlt években nem szórta úgy magából a tehetségeket, ahogy azt megszokhattuk évekkel ezelőtt, a felnőttcsapatot így közelmúltban sokszor komoly összegek elköltésével erősítette meg a vezetőség. Ezek a húzások azonban nem mindig váltak be,

  • a 125 millióért igazolt Ousmane Dembélé egyelőre blamának tűnik,
  • Philippe Coutinho pedig hiába fájt 145 millióba, 2020 nyaráig a Bayern Münchent erősíti kölcsönben.

Ölelés Messitől, varázslat az első kezdéskor

Ezek után, mint egy falat kenyér, úgy kellett Fati a Barcának. A nyáron írta alá a profi szerződését, az eredeti tervek szerint az U19-es és a B keretnél számoltak vele, azonban Lionel Messi és Luis Suárez is sérülten kezdte a bajnoki idényt, Dembélé pedig a nyitómeccsen dőlt ki. Kellett tehát egy támadó, Ernesto Valverde pedig Fatit dobta be a mélyvízbe.

Az első meccsén, a Betis 5-2-es kiütésekor a 78. percben állt be, tapsvihar fogadta, ami jelzi, mennyire támogatja őt a barcelonai közönség. A mérkőzés után futótűzként terjedt a kép arról a pillanatról, amikor Messi öleléssel köszöntötte a fiatal támadót a bemutatkozása után.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

433 (@433) által megosztott bejegyzés, Aug 25., 2019, időpont: 3:41 (PDT időzóna szerint)

Nem telt el egy hét, az Osasuna ellen már egy félidőt kapott csereként, 1-0-s hátrányban állt be, percekkel a beállása után kiegyenlített – a meccs végül 2-2 lett. 16 évesen és 304 naposan ő lett a Barca történetének legfiatalabb gólszerzője az élvonalban, de a liga történetében is csak ketten voltak nála fiatalabban eredményesek.

Első gólja a Barcában:

A válogatott szünet után sem javult a helyzet sérültfronton a Barcelonánál. Suárez ugyan visszatért, de még csak a kispadon kezdett, Fati így megkapta kezdőként a lehetőséget Valverdétől, és percek alatt bizonyította, hogy kincset talált a Barcelona:

a második percben gólt szerzett, majd a hetedikben ő adott gólpasszt Frankie De Jongnak – a találatánál egyébként a hollandtól kapta az asszistot.

Kissé nyakatekert statisztika, hogy ebben az évszázadban ő a legfiatalabb, aki egy La Liga-meccsen gólt szerzett és gólpasszt adott, ugyanakkor bizonyítja, mekkora teljesítmény volt ez. Ilyen kezdés után a Barca át is gázolt a Valencián (5-2), és bár Suárez duplával szállt be, Antoine Griezmann pedig ugyan csendben tette a dolgát, de ismét jól játszott, mégis elhomályosította őket a 16 éves srác.

A Barcelona-Valencia mérkőzés összefoglalója:

És még egy érdekes kérdést is felvet a remeklése: ha esetleg a Barcelona méregdrágán visszahozta volna Neymart, akkor Fatinak esélye sem lett volna megmutatni, mekkora potenciál van benne, mivel pont ugyanaz a posztjuk. Ezzel akár a többi akadémista előtt is utat nyithat ismét.

Meddig juthat Fati?

Sok berobbanó fiatalt láttunk már az évek során, de azért kevesebben vannak azok, akik a jó kezdés után is ugyanazon a magas szinten tudnak teljesíteni a későbbiekben. A Deutsche Welle egy sportpszichológust kérdezett a Fati-jelenségről, a kölni sportegyetemen dolgozó Johanna Belz pedig azt mondta, a fiatal játékosnak és környezetének egy ilyen kiugró rajt után különösen észnél kell lennie.

„Ha valaki a Nou Campban vastaps közepette lép először pályára, az erősítheti az önbizalmat. Ugyanakkor elősegítheti az arroganciát is olyan esetekben, ha valaki az egyik héten még Messivel és Griezmann-nal játszik, a következőn pedig visszatér az utánpótlásba” – mondta Belz, aki úgy hiszi, Fati esetében erre talán kicsi az esély, mert már évek óta a Barcelona akadémiájának része, ismeri a klubot és a játékosokat is.

Johanna Belz inkább attól félti a fiatal játékosokat, köztük a barcelonait is, hogy túlzott elvárásoknak nem tudnak megfelelni.

Mindenre nem lehet őket felkészíteni. A labdarúgásban gyorsan történnek a dolgok, olyan döntéseket kell meghozni, amik sokszor egy felnőttnek is nehézségeket okoznak. Az ügynökök és az edzők nem mindig tartják szem előtt egy játékos érdekeit. Épp ezért kifejezetten fontos, hogy olyanok vegyék körbe, akikben megbízik: szülők, barátok, csapattársak, és akár még egy sportpszichológus is. A médiafelhajtás egyre csak nő, hamarosan lesznek kritikusabb hangok is, vagy akik Messivel és Griezmann-nal hasonlítják össze. Nem könnyű ezeket feldolgoznia egy 16 évesnek.

Ahogy látjuk, a felhajtás már elkezdődött, Fati azonban a jelek szerint bírja, mint ahogyan az a különmeccs sem fogja nagyon elvonni a figyelmét, hogy majd melyik válogatottban játsszon (bissau-guineai, portugál és spanyol útlevele is van), mert azt ő is megerősítette, hogy a spanyol mezt öltené magára. Innentől kezdve viszont a Barcán a világ szeme, hogy mennyire tudja megvédeni és segíteni kivételes tehetségét, aki, ha így folytatja, tényleg komoly magasságokba juthat.

Kiemelt kép: Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Olvasói sztorik