Nemzetközi foci

Fradi: „Nem leányálom így futballozni”

A nagy álom, a Bajnokok Ligája csoportköre ugyan nem jött össze a Fradinak, de a Dinamo Zagrebtől kapott kijózanító pofon után csütörtök este fegyelmezett, türelmes játékkal tett egy lépést az Európa Liga csoportkör felé, miután 0-0-ás döntetlent játszott Litvániában a Suduva ellen. Ez az optimista megközelítés.

Semmit nem mutatott a Fradi, de legalább nem került távolabb az EL-től
Az ellenfél kapusának csak egyszer kellett nagyot védenie. Izgalmas lesz a visszavágó ezek után.

A pesszimista pedig az, hogy a Ferencváros teljesen ötlettelen támadójátéka miatt semmit nem tudott kezdeni a saját kapuját 5-3-2-es alakzattal szervezetten védő és kevéske kontrával próbálkozó ellenfelével szemben. Ez azért aggasztó, mert a Suduva pont azt játszotta, amire mindenki számított és amit a Groupama Arénában is fog. Ilyen szempontból pedig a „hazai pálya előny” futballközhely tökéletesen elvesztette jelentését.

A Fradi Mikalaj Szihnyevics – no és persze a Kispestre távozó Davide Lanzafame  – hiányában az új szerzemény, a norvég gólkirály Franck Bolival a kezdőben próbálta feltörni a reteszt, sikertelenül. Ami látszott, szoknia kell még a játékot, mert gyakran mozgott ugyanoda, mint a mélységből érkező társak.

Nem olyan régen vagyok a csapatnál, el kell telnie néhány mérkőzésnek, hogy megismerjék a társak a mozgásomat, mikor merre szeretek beindulni, hová kérem a labdát. A csütörtöki Európa-liga mérkőzésen nehéz dolgom volt, olykor két-három magas védő állt a nyakamon, nem leányálom így futballozni, de előfordul az ilyesmi. Mégis kialakítottunk néhány helyzetet, meg is lettek volna a lehetőségeink a gólszerzésre, ám a befejezésbe rendre hiba csúszott. A visszavágó nehéz lesz, de nem lehetetlen a továbbjutás

– nyilatkozta a sportnapilap helyszíni munkatársának Boli.

„Nagyon nehéz megbontani ezt az ötvédős rendszert. Sőt, olykor igazából nyolcan-tízen védekeztek a kapujuk előterében, még az első félidőben jártunk, amikor meglepve láttam, hogy a csatáruk fejvesztve rohan vissza védekezni, és felvette a pozíciót a saját térfelük közepénél” – ezt már Lovrencsics Gergő mondta a mérkőzést követően.

A csapatkapitány hozzátette, nem hiszi, hogy a Groupama Arénában változtat a stílusán a litván csapat, ezért a szakmai stábbal közösen ki kell találják, hogyan törik fel azt a reteszt, amit csütörtök este nem sikerült.

Egyedül Tokmac Nguennek akadt olyan helyzete – az is inkább egyéni akcióból, mint kidolgozott figura végén –, ami kicsit is veszélyeztette a Suduva kapuját. A másodiknál kellett a mérkőzés egyetlen védését bemutatnia a litván kapusnak és ez sok mindent elmond a találkozóról.

(Kiemelt képen Boli küzd a labdáért, fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

Európa Liga, playoff, első mérkőzés:

Suduva (litván) – FTC 0-0
Marijampolé
v.: Schüttengruber (osztrák)
Suduva: Kardum – Svrljuga, Kerla, Jankauskas, Hladik, Zivanovic – Renan Oliveira (Jankauskas, 78.), Matulevicius, Verbickas – Topcagic (Vezevicius, 90+2.), Tadic (Gotal, 70.).
FTC: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Sigér, Haratin – Zubkov, Skvarka (Varga R., 76.), Tokmac (Bőle, 87.) – Boli (Priskin, 67.).
sárga lap: Zivanovic (88.)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik