Élő Magyar foci

Semmit nem mutatott a Fradi, de legalább nem került távolabb az EL-től

A nagy álom, a Bajnokok Ligája csoportköre nem jött össze a Fradinak, de a Dinamo Zagrebtől kapott kijózanító pofon után nem volt sok idő a sorok rendezésére, mert jött az újabb feladat, az Európa Liga-playoff, amelyben a litván Suduva az ellenfél.

Hogy mennyire komolyan kell venni a Suduvát, arról elég annyit mondani,

hogy zsinórban harmadszor jutott el az EL-csoportkör kapujába, idén például kettős győzelemmel ejtette ki azt a Maccabi Tel-Avivot, amely tavaly már a selejtező első fordulójában kipöckölte a Fradit.

EL: téved, aki szerint a Fradira könnyed teadélután vár Litvániában
Rettenetes gazdasági és sportszakmai gödörből mászott föl Litvánia elmúlt éveinek legerősebb csapata, amely sorra gyűjtögeti a skalpokat Európában.

A Suduva legnagyobb fegyvere a stabil védekezés, no meg a gyilkos helyzetkihasználás, a Maccabi elleni hazai meccsen két lövésből szerezték a két góljukat. A Fradinak viszont az idegenbeli meccsen éppen a támadósorban volt gondja: Davide Lanzafame már Kispesten készül, Mikalaj Szihnyevics sérült,

így Szerhij Rebrov a tavalyi norvég gólkirályt, Franck Bolit tette meg középcsatárnak.

Az öt védővel felálló Suduva meglepetésre már a második percben helyzetbe került, de Dvali óriási becsúszással menteni tudott, aztán a tizedik percben Verbickas fejese után szökött fel a vérnyomásunk.

A Fradi szép lassan átvette az irányítást, a Suduva pedig felhúzta a falat a kapuja elé, amit a kreativitást nélkülöző magyar akciók nem tudtak megbontani. Mivel a Fradi titki-takája nem idézte a Barcelonáét, így maradtak az átlövések, de Sigér és Zubkov kísérlete is mellé szállt.

A második félidő elejét megnyomta a magyar bajnok, Heister lövésénél már kapaszkodnia kellett a Suduva horvát kapusának, aztán Tokmac próbált hasonló gólt szerezni, mint Máltán, de ezúttal nem célzott elég pontosan.

Boli meglehetősen súlytalan volt, Tokmac ellenben próbálkozott kitartóan, és egy ízben a nagyot védő Kardum fosztotta meg a góltól.

A Fradi nem mutatott sokat, de vigasztalhatja, hogy ellenfele sem túl acélos brigád.

A Groupama Arénában mindenesetre izgalmas lesz a visszavágó, az biztos.

Európa Liga, playoff, első mérkőzés:

Suduva (litván) – FTC 0-0
Marijampolé
v.: Schüttengruber (osztrák)
Suduva: Kardum – Svrljuga, Kerla, Jankauskas, Hladik, Zivanovic – Renan Oliveira (Jankauskas, 78.), Matulevicius, Verbickas – Topcagic (Vezevicius, 90+2.), Tadic (Gotal, 70.).
FTC: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Sigér, Haratin – Zubkov, Skvarka (Varga R., 76.), Tokmac (Bőle, 87.) – Boli (Priskin, 67.).
sárga lap: Zivanovic (88.)

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Egy dolognak örülhet a Fradi: nem romlottak az esélyei az EL-re

Az öt védővel felálló Suduva meglepetésre már a második percben helyzetbe került az EL-playoff első meccsén, de Dvali óriási becsúszással menteni tudott, aztán a tizedik percben Verbickas fejese után szökött fel a vérnyomásunk.

A Fradi szép lassan átvette az irányítást, a Suduva pedig felhúzta a falat a kapuja elé, amit a kreativitást nélkülöző magyar akciók nem tudtak megbontani. Mivel a Fradi titki-takája nem idézte a Barcelonáét, így maradtak az átlövések, de Sigér és Zubkov kísérlete is mellé szállt.

A második félidő elejét megnyomta a magyar bajnok, Heister lövésénél már kapaszkodnia kellett a Suduva horvát kapusának, aztán Tokmac próbált hasonló gólt szerezni, mint Máltán, de ezúttal nem célzott elég pontosan.

A Fradi nyári igazolása, a tavaly Norvégiában gólkirályi címet szerző Boli meglehetősen súlytalan volt, Tokmac ellenben próbálkozott, és egy ízben a nagyot védő Kardum fosztotta meg a góltól.

A Fradi nem mutatott sokat, de vigasztalhatja, hogy ellenfele sem túl acélos brigád. A Groupama Arénában mindenesetre izgalmas lesz a visszavágó, az biztos.

Ennyi volt

Lefújta a meccset az osztrák bíró, 0-0 a vége. Ennél sokkal több kell a Fraditól otthon.

Majdnem öngól lett belőle

A csereként beállt Bőle beadása után Hladik majdnem a saját kapuját vette be. Az esetet szöglet követte, Dvali csúsztatását fogta a kapus.

Nagyszerű csel, hitvány lövés

Heister indult meg ígéretesen, egy embert átjátszott, így lövőhelyzetbe került, de arról inkább ne beszéljünk, hogy az hogyan sikerült.

Tokmac a legveszélyesebb

Megint a bal sarkot célozta, de egy lábról mellé pattant a labda. A szöglet után Priskin fejelt mellé.

Tokmac szépen csavart

Ahogy szokta, befelé cselezett, majd jobb belső csűddel megcélozta a bal alsót, de a horvát kapus kitolta. Nagy védés volt. Varga jött közben Skvarka helyére.

Nem volt az kéz?

Két, mérsékelten veszélyes Fradi-szöglet után az okozott izgalmat, hogy Tokmac beadásába mintha kézzel ért volna bele a bevetődő Suduva-játékos. Az osztrák bíró szerint a labda más testrészt talált el, mert nem fújt büntetőt.

Az ötösig jól nézett ki az akció

Skvarka adhatott be az ötösről, kiszorított helyzetből, de a túloldalon nem érkezett csapattárs. Kár. Közben cserélt a Suduva, Tadic megsérült, őt az osztrák Gotal váltotta.

Inkább ésszel? Nem biztos!

Matulevicius próbált nagyon pengés megoldást választani, és finoman a hosszú sarok irányába emelt, de a labda fölé ment.

A lelkesedéssel nincs baj

A litvánok már a 16-os környéki bedobások előtt is ütemes tapssal biztatják a csapatukat. A horvát jobbhátvéd, Svrljuga személyében egyébként van egy hatalmas bedobásra képes emberük, így érthető az örömködés.

Lehet, hogy Rebrov odavágott?

Mert a Fradi láthatóan felpörgött, ezúttal Tokmac tüzelt a 16-os környékéről. Ismerünk olyan csapatot, ahol a lövés után fekvőtámaszokat kellett volna nyomnia, ugyanis a labda a kapu fölött zúgott el.

Heister megküldte rendesen

A balhátvéd a rövid felsőt vette célba, de a litvánok kapusa nagyot védett és szögletre tolta a labdát. A szögletből nem lett veszély.

Orosz: Eddig rendben vagyunk

Az FTC Zrt. vezérigazgatója a félidőben úgy értékelt, az történt a pályán az első félidőben, amire számítani lehetett. Nekik is volt helyzetük, a Fradinak is, de jól jönne azért egy idegenbeli gól, fogalmazott Orosz. Aki megjegyezte azt is, egy éve nevezték ki Rebrovot, akivel jó úton indult el a csapat, amire bizonyíték az is, hogy az EL-csoportkörért játszanak.

7-4-re vezet a Fradi

Ha a próbálkozásokat nézzük: a magyar csapat ötször találta el a kaput, de csalóka ez a mutató, mert a litvánok horvát kapusának szinte még vetődnie sem kellett. A Suduvának volt egy kaput eltaláló lövése, meg még néhány kísérlete, Verbickas fejese elég veszélyes volt, és a második percben is nagyon kellett Dvali bravúros mentése.

A végét megnyomták a litvánok

Az első 40 perchez képest a félidő végén egész sokat töltött a Suduva a Fradi térfelén, de csak egy pontrúgás után volt lehetősége, Svrljuga szabadrúgása után azonban Hladik fejese elkerülte a kaput.

Ezért kár volt

Skvarka lőhetett 16 méterről, de úgy tűnt, mintha féltette volna a lábát az odacsúszó ellenfél miatt, így nagyon vérszegény lett a löket, ami ráadásul középre is ment.

Fogadjunk, hogy nem ballábas!

Verbickasnak volt már egy veszélyes fejese és lövése is, most ballal próbált meg alakítani valami emlékezeteset, de a lövése nyolc méterrel biztosan fölé ment. Az is lehet, hogy tízzel.

Miért nem teszel bele érzést?!

Teheti fel a kérdést Rebrov Zubkovnak, akinek a védők mögé belöbbölt labdája hosszú lett az amúgy egyáltalán nem lassú Bolinak.

Boli nem gyenge, de most legyűrték

A Fradi középcsatár vett le 6-7 méterre a kaputól egy labdát, de lőni már nem tudott, mert a védője lebirkózta. Az osztrák bíró a 16-osnál nézte az akciót, és nem látott okot, hogy beavatkozzon.

Olvasói sztorik