Nemzetközi foci sport

Óvatos duhaj volt a Fradi Litvániában

Hiába a négyszer értékesebb keret, a jobb egyéni képességek, a Ferencváros láthatóan tartott a Suduvától az EL-selejtező rájátszásának első meccsén. Elemzés.

„Tipikus Suduva-meccs” – ecsetelte litván újságíró ismerősöm, amikor az FK Suduva-Ferencváros (0-0) EL-selejtező lefújása után nem sokkal arról kérdeztem, mennyire tetszettek neki a látottak. „Semmi meglepetés: ők minden meccsen ezt csinálják, otthon is, a bajnokságban is. Borzasztó lehet egy ilyen csapat ellen játszani.”

Európa Liga: büntetőtől fosztotta meg a Fradit a játékvezető
Hogy jogostól, vagy sem, azt mindenki döntse el maga.

A kommentátorként is dolgozó Paulius Jakelis már a párharc előtt sem árult zsákbamacskát. Amikor arról kérdeztem, mire számítsak a Suduvától, kertelés nélkül azt mondta: semmi jóra. „Három éve ugyanazt a focit játsszák. Nagyon mély védekezés – mindig öt védő -, kompakt szerkezet, és ebből indított kontrák. A hosszú labdáik kiválóak, simán átrugdossák az ellenfél letámadását, rögzített helyzetekből pedig egyenesen életveszélyesek.”

Szihnyevics helyett Boli, Sigér a kezdőben

A játék képét elnézve a Fradi tökéletesen felkészült litván ellenfeléből. „Uraltuk a meccset, az történt a pályán, amit mi akartunk” – magyarázta a lefújás után adott pályaszéli interjújában Sigér Dávid. Árulkodó megjegyzés: a Ferencváros ezek szerint nem akarta mindenáron letolni a pályáról az ellenfelét. Rebrov taktikája ugyanis óvatos, hovatovább talán túlságosan is tartózkodó volt a meccsen – pláne, ha a keretek értéke között meglévő mintegy négyszeres(!) különbség felől közelítünk.

Az FTC-ben Szihnyevics sérülése miatt ezúttal kezdőként kapott szerepet a frissen igazolt center, a norvég gólkirály Franck Boli. Mögötte a jól ismert Tokmac-Skvarka-Zubkov tengely állt össze, a középpályán Sigér újra kiszorította a csapatból Ihnatenkót. A védelmet sem variálta át Rebrov, a szokott kvartett (Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister) kezdett Marijampoléban.

A litvánok edzője, a kazah Vladimir Cseburin nem akarta feltalálni a spanyol viaszt, hanem egyszerűen feltette azt az öt védőt, amiről Jakelis is beszélt előzetesen. A védelem előtt nagyon szorosan három középpályás (Renan, Matulevicius, Verbickas) kapott szerepet, de még a két csatár, a horvát Tadic, illetve a bosnyák Topcagic is feladatául kapta, hogy visszacaplasson a saját térfelére.

A litván retesz feltörhetetlennek bizonyul

A meccs első néhány pillanatában mindjárt a szívbajt hozta ránk a litván ellenfél, amely kétszer is kifejezetten ígéretes helyzetbe került a magyar kapu előtt. A Ferencváros passzjátéka akadozott, és bár a labdabirtoklási fölényt villámgyorsan sikerült kivívni, az első pillanattól kezdve látszott, hogy Rebrov csapatának iszonyúan nehéz dolga lesz a retesz feltörésével.

Amint a képen is remekül látszik, a Suduva tíz mezőnyjátékossal szállta meg, nem is a saját térfelét, hanem szigorúan a kapuja előterét. Az ötös védővonal nagyjából 16-18 méteren, a három középpályás közvetlenül előttük, szűken, a két csapatrész között nincs szabad, bejátszható terület. A Fradi szélső (Tokmac, Zubkov) erre reagálva befelé húzódnak, ám hiába lépnek be a félterületbe, mélységben nincsen tagozódás: a tízemberes(!!!) fal előtt a két középső középpályás, Haratyin és Sigér adogat, miközben a négy támadó szinte egyvonalban helyezkedve várja a labdát.

Segíthetne egy fordítás a túloldalra, ám Lovrencsics kivár, nem fut fel a támadással – ez is azt bizonyítja, hogy

a Ferencváros óvatos volt Litvániában, és semmi szín alatt nem akarta megkockáztatni, hogy lekontrázza őt az ellenfél.

A Ferencváros egyetlen, felállt fal ellen kialakított helyzetére az első félidő feléig kellett várni. Ez volt nagyjából az egyetlen akció az egész meccsen, amikor a magyar csapat át tudta játszani a litván védekezést, az utolsó vonalaik mögé került, és lövőhelyzetet tudott kialakítani a kapu közvetlen előterében. A támadás végén Tokmac néhány centivel lemaradt Heister középre tett labdájáról, de íme az akció kulcsa:

Az előző képpel összehasonlítva komoly különbség, hogy a Fradinak három(!) játékosa is a litván védelem, illetve középpálya közötti területben helyezkedik, és van esélye arra, hogy labdát kapjon. Ennek előzménye, hogy a Ferencváros építkező passzaival széthúzta ezt a középső hármast, és elérte, hogy a kilépő emberek miatt a csapatrész eltávolodjon a védelemtől.

A labdát végül az ismét befelé húzódó Tokmac kapta meg, aki aztán a szélen felfutó, a képen még nem is látszó Heisterhez passzolt, majd az akcióval tovább futva második hullámban érkezett a kapu elé. Ebből kellett volna több, de a Fradi labdajáratásai ehhez túl lassúnak, túl pontatlannak bizonyultak csütörtök este, és a labda nélküli mozgás minősége is elmaradt a várakozásoktól – talán éppen az óvatosság miatt.

Skvarka nem irányító, hanem második csatár

A Fradi támadójátékának másik állatorvosi lova – legalábbis a nyári meccsek alapján –, hogy hiányzik a középpályáról egy olyan játékos, aki képes összekötni a védekezésért és a támadásért felelős csapatrészeket. Tavaly ezt a szerepkört a „nyolcas” és a „tízes” határán billegő, jól cselező, a labdát cipelni is képes, de visszalépve a passzjátékba is bevonható Gorriarán vitte (remekül, egyébként), idén viszont helyette az a Skvarka épült be a csapatba, aki teljesen más típusú játékos: inkább tisztán „tízes”, sőt, abból is az a fajta, aki közelebb van a „kilenc és feles” szerepköréhez, azaz a visszavont csatáréhoz.

Lanzafame elmondta véleményét a Fradi EL-meccséről
Tetszett neki egykori csapata játéka, továbbra is szurkol a Ferencvárosnak.

Mindez leginkább abban nyilvánul meg, hogy ritkán, sőt, szinte sosem lép vissza elkérni a labdákat – amint az egy irányító dolga lenne. Ehelyett szinte közvetlenül az ék mellett játszik, ami viszont azt eredményezi, hogy a Fradi gyakran válik „túl hosszúvá”, a csapatrészek elszakadnak egymástól, és óriási területek nyílnak meg – amelyeket az ellenfél egy labdavesztés utáni kontránál aztán könnyedén kihasználhat. (Ez egyben válasz arra a kérdésre is, miért volt rettenetes óvatos a Ferencváros a litvániai meccsen.)

Íme, a bizonyíték. Zubkov elviszi magával a balhátvédet, a fellépő Lovrencsicsre így kénytelen kilépni az egyik középső középpályás, ami azt eredményezi, hogy a Suduva belső hármasa ismét eltávolodik egymástól – megnyílnak azok a területek a középpályán, második hullámban, amelyeket mélységből támadhatna a Fradi. Ehelyett viszont azt látjuk, hogy Skvarka, a csereként beállt Priskin és Tokmac is szinte egy vonalban helyezkedik a védők között; Lovrencsicsnek így viszont nincs más választása, mint íveléssel próbálkozni a 190 centis litván védők irányába. Hamvába holt ötlet, a zöld körrel kiemelt terület pedig így kihasználatlan maradt.

Ajándékot nem adott a Fradi, de ennél itthon sokkal több kell

„A teljesítménnyel elégedett vagyok, csak gólt nem sikerült rúgni” – nyilatkozta a meccs után Szerhij Rebrov, aki viszont azt sem rejtette véka alá, hogy utóbbi miatt kifejezetten dühös. Lovrencsics Gergő csapatkapitány azzal biztatta a drukkereket, hogy a visszavágóra Rebrov és stábja szinte biztosan kitalál valamit, ami egyrészt

  • jól mutatja a játékosok bizalmát a szakmai vezetés felé, másrészt viszont arra is rávilágít,
  • hogy hiába a keretek értéke közötti markáns különbség, taktikai plusz nélkül ez a párharc kellemetlenül szorosan is alakulhat végül.

„Kifejezetten tetszett, hogy a Fradi nem ajándékozott buta faultokkal szabadrúgásokat a Suduvának” – mondta a litván újságíró, amikor a meccs után arról faggatóztam, mi nyerte meg őt leginkább a Ferencváros játékában. A Suduva talán legnagyobb méregfogát ezzel ki is húzta Rebrov, aki valószínűleg a külső szemlélők által túl sterilnek, túlzottan kockázatkerülőnek ítélt labdatartást is azért rendelte el, hogy ne juthasson szöglethez, illetve veszélyes helyről elvégezhető szabadrúgáshoz az ellenfél.

Előbbi mutatóban a Fradi megtartotta a makulátlan mérleget, a Suduva egyetlen sarokrúgást sem küldhetett Dibusz kapuja elé – így jobb híján nagy bedobásokkal veszélyeztettek. Apró lábjegyzet: amikor a tavaly angol bajnokság hajrájában a végül bajnok Manchester City a Suduvához kísértetiesen hasonló felfogásban játszó Burnley-vel meccselt, a lefújás után Pep Guardiola leginkább amiatt volt elégedett csapatával, mert az egyetlen szögletet sem engedett az ellenfélnek.

Ez utóbbi az egy hét múlva esedékes visszavágón is fontos célkitűzés kell legyen, a litvánok ugyanis egy idegenben szerzett góllal nagyon kényelmes helyzetbe kerülnének a párharcban. A Fradi pedig rém kényelmetlenbe, mert ennek a Sudovának két gólt lőni nem gyerekjáték.

Ezzel együtt azt a litván kolléga sem tagadta: a játék képe, az egyéni képességek és a két csapat anyagi lehetőségei is egyértelműen a Ferencvárost rajzolják ki a párharc esélyeseként. Már csak valóra kellene váltani a papírformát…

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Toms Kalnins)

Európa Liga, playoff, első mérkőzés:

Suduva (litván) – FTC 0-0
Marijampolé
v.: Schüttengruber (osztrák)
Suduva: Kardum – Svrljuga, Kerla, Jankauskas, Hladik, Zivanovic – Renan Oliveira (Jankauskas, 78.), Matulevicius, Verbickas – Topcagic (Vezevicius, 90+2.), Tadic (Gotal, 70.).
FTC: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Sigér, Haratin – Zubkov, Skvarka (Varga R., 76.), Tokmac (Bőle, 87.) – Boli (Priskin, 67.).
sárga lap: Zivanovic (88.)

További eremények:

Braga (portugál)–Szpartak Moszkva (orosz) 1-0 (0-0)
Celtic Glasgow (skót)–AIK Stockholm (svéd) 2-0 (0-0)
Linfield (északír)–Qarabag (azeri) 3-2 (2-1)
Espanyol (spanyol)–Zorja (ukrán) 3-1 (0-1)
Partizan Beograd (szerb)–Molde (norvég) 2-1 (1-1)
Slovan Bratislava (szlovák)–PAOK (görög) 1-0 (0-0)
Torino (olasz)–Wolverhampton Wanderers (angol) 2-3 (0-1)
Suduva (litván)–Ferencváros 0-0
FC Asztana (kazah)–BATE Boriszov (fehérorosz) 3-0 (2-0)
Ararat Armenia (örmény)–Dudelange (luxemburgi) 2-1 (1-0)
Malmö (svéd)–Bnei Yehuda (izraeli) 3-0 (2-0)
Feyenoord (holland)–Hapoel Beer-Sheva (izraeli) 3-0 (1-0)
Ludogorec (bolgár)–Maribor (szlovén) 0-0
FC Köbenhavn (dán)–Riga FC (lett) 3-1 (1-1)
AEK Athén (görög)–Trabzonspor (török) 1-3 (1-2)
Legia Warszawa (lengyel)–Glasgow Rangers (skót) 0-0
AZ Alkmaar (holland)–Antwerp (belga) 1-1 (0-1)
FCSB (román)–Guimaraes (portugál) 0-0
Gent (belga)–Rijeka (horvát) 2-1 (0-1)
PSV Eindhoven (holland)–Apollon (ciprusi) 3-0 (0-0)
Strasbourg (francia)–Eintracht Frankfurt (német) 1-0 (1-0)

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.