Nemzetközi foci

Máris meglehet az NB I első edzőváltása

A Budapest Honvéd szombaton „hazai” pályán, az MTK-stadionban kapott ki a Kisvárdától 3-1-re az OTP Bank Liga harmadik fordulójában. A tavalyi negyedik, így nyáron Európa Ligában is induló alakulat eddigi mutatója sz.ó szerint nulla, háromból három vereség, 3-8-es, azaz mínusz ötös gólkülönbséggel utolsó hely a bajnokságban.

Szó mi szó, nem valami szívderítő ez a kezdés a kispestiek számára, kiváltképp, hogy a negyedik hely és az európai porond elérése után a Gerorge F. Hemingwayt váltó új tulajdonosok első intézkedésükkel menesztették Supka Attila vezetőedzőt, aki nem mellesleg tavaly az első hat fordulóban 15 pontot szerzett.

Az amúgy rendkívül szimpatikus, a hírek szerint kifejezetten felkészült, remek edzéseket tartó új edző, Giuseppe Sannino sem így képzelte a szezonkezdetet. Úgy tűnik valami nem stimmel:

csapata védekezése erősen gólképes, miközben a támadójáték gólhiányos.

Nyári erősítésről lényegében nem beszélhettünk, ügyes labdarúgók jöttek Kispestre, de olyanok, akik inkább meccshiánnyal küszködtek eddig, mert előző klubjukban nem szerepeltek a meghatározó játékosok között. Davide Lanzafame, aki kétség kívül kiváló futballista hazai szinten, vészmegoldásként, csak öt nappal a Kisvárda meccs előtt esett be az öltözőbe, ahogy Ben Hatira is fél nappal a találkozó előtt jelentette egészségesre magát. Amúgy is rengeteg a sérült – például a jobb oldalról a vonaltól vonalig futó Mezgrani nagyon hiányzik, a pótlására szerződtetett Ikene King meg sem közelíti az algériai tavalyi produkcióját.

Ettől függetlenül, a David N’Gog, Lanzafame, támadósor, a középpályán kiegészülve egy egészséges, motivált és kellő edzettségi állapotú Ben Hatirával már a Kisvárda ellen is jelezte, simán megoldhatja a Honvéd támadójátékát, ha mögöttük inkább a védekezéssel foglalkozó játékosok szerepelnek. Ehhez azonban két elengedhetetlen dolog szükséges:

  • még minimum egy hónapnyi ismerkedés és legfőképp türelem.
  • Sannino mesternek pedig mindenképp fel kell hagynia a letámadásos, földön passzolós futballról alkotott alap elképzelésével, mert az láthatólag nagyon nem megy annak a Honvédnak, amelyik az elmúlt öt évben Rossinál és Supkánál is alapvetően a védővonalból a centerre felívelt, első sorban második szándékú játékon szocializálódott.

Az elsőből viszont a tapasztalat azt mutatja, az NB I-ben elég kevés van. Ezért nem csodálkoznánk, ha a Bozó Zoltán és Mendelényi Dániel tulajdonosok éppen az olasz edzővel, vagy nélküle kérdésen törnék a fejüket szombat este óta.

Maga Sannino is utalt erre a találkozót követő sajtótájékoztatón, amikor úgy fogalmazott:

Fájdalmas, hogy sokat dolgoztunk, de ezt az eredmények nem tükrözik. Ilyenkor pedig minden sötét és borús. Természetesnek tartom, ha a vezetőség most elgondolkodik, és azt is megértem, hogy a szurkolók csalódottak. Nagy lelkesedéssel érkeztem Magyarországra, egy nagyszerű bajnokságban szerepelhetünk egy remek csapattal, tudom, hogy nehezen indultunk, sok a sikertelenség, de keményen dolgozunk, és itt vagyok, vállalom a felelősséget az eddigi eredményekért.

NB I, 3. forduló

Ferencváros–Kaposvári Rákóczi FC 1–0 (1–0)

Gólszerző: Zubkov (7.)

 

Mezőkövesd–Puskás Akadémia FC 1–0 (0–0)

Gólszerző: Cseri (46.)

 

Mol Fehérvár FC–Diósgyőri VTK 5–1 (1–1)

Gólszerző: Elek (12.), Futács (52.), Juhász (73.), Hodzic (76., 85.), ill. Prosser (1.)

Kiállítva: Brkovics (42.)

 

Újpest FC–Paksi FC 1–1 (0–0)

Gólszerző: Sankovic (68.), ill. Könyves (58.)

 

Bp. Honvéd–Kisvárda 1–3 (0–1)

Gólszerző: Ngog (89.), ill. Ene (10.), Lucas (62.), Grozav (93.)

 

Debreceni VSC–Zalaegerszegi TE FC 3–2 (2–1)

Gólszerző: Trujics (2.), Szécsi (24.), Garba (65.), ill. Bedi (17.), Mitrovics (63.)

 

A bajnokság állása:

1. Mol Fehérvár FC 3 3 11–3 +8 9
2. Mezőkövesd Zsóry FC 3 3 4–1 +3 9
3. Debreceni VSC 2 2 7–3 +4 6
4. Kisvárda 3 2 1 5–5 0 6
5. Paksi FC 3 1 1 1 4–3 +1 4
6. Újpest FC 3 1 1 1 4–5 –1 4
7. Ferencvárosi TC 1 1 1–0 +1 3
8. Puskás Akadémia FC 3 1 2 3–4 –1 3
9. Diósgyőri VTK 3 1 2 4–8 –4 3
10. Zalaegerszegi TE FC 2 2 2–4 –2 0
11. Kaposvári Rákóczi FC 3 3 3–7 –4 0
12. Budapest Honvéd 3 3 3–8 –5 0

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Olvasói sztorik