Nemzetközi foci

A Real már nem tud jól kijönni Zidane és Bale szkanderozásából

Nagyjából egy hónappal az átigazolási időszak vége előtt a Transfermarkt adatai alapján 188 millió eurós mínuszban van a Real Madrid, amely eddig szerény 300 milliót költött az új fiúkra, Eden Hazard-ra, Luka Jovicra, Éder Militaóra, Ferland Mendyre és Rodrygóra.

Most ne menjünk bele abba, hogy az UEFA mennyire következetes a pénzügyi fair playnek nevezett humbug betartatásában, de az a számok alapján egyértelműnek tűnik, hogy az előző idényben semmit nem nyerő Realnak el kell adnia néhány játékost, hogy némileg egyensúlyba hozza a mérlegét.

A walesi szélső, a napokban a kínai Csiangszu Szuninggal hírbe hozott Gareth Bale erre a célra látszólag tökéletes lenne.

Nézzük is az okokat, amik a maradása ellen szólnak:

  • borzasztóan sérülékeny, hat idény alatt száznál több meccset hagyott ki,
  • nem igazán törte magát, hogy megtanuljon spanyolul, vagy beilleszkedjen, jól elvan magában, lényeg, hogy golfozhasson,
  • heti 350 ezer fontos (128 millió forint) fizetésével Cristiano Ronaldo távozása óta a keret legjobban kereső játékosa, ha lelépne, komoly bérköltség szabadulna fel.

Bale lehetséges távozását már évek óta minden átigazolási szezonban belengeti az angol és a spanyol sajtó, korábban szóba került a Manchester United, José Mourinho például szívesen látta volna, aztán végül mindig maradt Madridban.

Hogy Bale személye probléma lenne? Szó sincs ilyesmiről, soha nem mondanék olyat, hogy valamelyik játékosom gondot jelent. Érvényes szerződése van, meglátjuk, mi lesz vele. Az égvilágon semmi nem változott tavaly nyár óta

– nyilatkozta a Real visszatérő edzője, Zinédine Zidane a csapat első nyári edzőmérkőzése, a Bayern München elleni találkozó előtt. Aztán lement a meccs, és jött a nagy fordulat, Bale egy percet sem játszott, Zidane gyorsan meg is magyarázta, hogy miért: „Azért maradt ki, mert nagyon közel áll a távozáshoz, reméljük, pár napon belül létrejön az üzlet és megegyezünk mindenben az új csapatával.”

Amilyen diplomatikus volt az első nyilatkozat, annyira nyers és világos a második üzenete, Bale nemkívánatos személy lett a Realnál.

Zidane bejelentette: Gareth Bale eligazol a Real Madridból
Egy napon belül megtörténhet a klubváltás.

Érdekes lenne egy közvélemény-kutatást tartani a a Realért rajongók körében, hogyan is vélekednek Bale-ről, mi jut először eszükbe a neve hallatán?

Minden idők talán leglátványosabb, BL-döntőn szerzett gólja? (Amely teljesen érthetetlen módon nem kapta meg a Puskás-díjat.)

Egy másik BL-döntő, a 2014-es, amelyen ő szerezte a hosszabbításban a győztes gólt?

Ugyanebből az évből a Király-kupa-döntő? Amikor a Barca védőjét, Marc Bartrát úgy kerülte meg, hogy arra a spanyol kommentátor kifejezése, a szuperszonikus sebesség a legtalálóbb.

Vagy a fontos és trófeákat érő gólokat is elhomályosítják a fent már vázolt hiányosságai, valamint az, hogy az előző idényben nem sikerült vezérnek lennie Ronaldo távozása után és hogy mintha megkopott volna korábbi robbanékonysága és félelmetes sebessége?

A kritikák persze nem új keletűek, Bale-nek a Realba igazolása után folyamatosan hajolgatnia kellett a neki szánt pofonok elől.

Bale nem tudja, hogyan kell futballozni. Egyetlen dolgot tud: futni

– írta a Marca újságírója, Santiago Segurola, amikor a Real 2013-ban 101 millióért leigazolta a walesit.

A vételár már eleve determinálta Bale sorsát, hiszen akkoriban a világ legdrágább játékosának számított, és folyamatosan cipelnie kellett azt a keresztet, hogy ér-e egyáltalán 101 milliót, amivel egyébként többe került, mint Ronaldo (94 millió euró).

Ahogy a fenti videókból is látszik, az első idényében volt mit a kétkedők arcába vágni, hiszen két finálét is eldöntött, és a bajnokságban, kupában és a BL-ben összesen 22 gólig jutott.

„Ezért jöttem ide, ezt akartam elérni” – nyilatkozta az Atlético elleni BL-döntő után, ami azért is volt mérföldkő a klub életében, mert a Realnak ezzel jött össze a La Decima, vagyis tizedszer lett a BEK/BL királya.

Bale 24 évesen, a világ legdrágább játékosaként bemutatkozás gyanánt lenyomott egy 20 gól fölötti szezont, besöpört két fontos trófeát, minden tökéletesnek tűnt számára.

Utólag visszanézve lehet, hogy ez volt Bale madridi pályafutásának csúcsa, annak ellenére, hogy a folytatásban sem kerülték el a sikerek, nyert még három BL-t, egy bajnokságot, három európai Szuperkupát és három klubvilágbajnokságot, és nem egy alkalommal bizonyította, hogy lehet rá számítani, ha rázós a helyzet.

A 2018-as, Bale-ollózással színesített kijevi BL-döntő valahol tökéletesen leképezte a játékos és a klub sajátos, szeretlek-utállak viszonyát. Bale élete legnagyobb gólját szerezte, a Real éppen történelmet írt azzal, hogy zsinórban harmadszor nyerte meg a legfontosabb klubtrófeát,

ehhez képest a meccs után a walesi arról beszélt, hogy fájt neki, hogy csak csereként állhatott be, és még nem tudja, marad-e a klubnál vagy megy.

Nehéz megállapítani, mikor is romlott meg a viszony a felek között, a BBC szakírója, Andy West úgy tippeli, Zidane-nál 2017 áprilisában, a Barca elleni szuperrangadó után esett ki Bale a pikszisből. A csapat az élről várta a meccset, Bale viszont a sérülései miatt az év eleje óta mindössze ötször lépett kezdőként pályára, az edző ennek ellenére akcióba dobta a nagy rivális ellen.

Kár volt, Bale vádlisérülése kiújult, így még a szünet előtt le kellett cserélni, a meccset pedig Lionel Messi 92. percben szerzett góljával végül a Barca nyerte 3-2-re.

A vereség és Bale elvesztése változtatásra késztette Zidane-t, aki addig elsősorban 4-3-3-ban gondolkodott, Bale-lel és Ronaldóval a két szélen, valamint Karim Benzemával középen. Ezek után viszont inkább 4-4-2-re váltott, ahol Benzema és Ronaldo egymás mellet játszott, mögöttük pedig Isco volt az agy, aki szervezett a gyémántalakzatú középpálya csúcsán.

A váltás nagyon bejött, a Real az utolsó hat bajnokiját megnyerve besöpörte a bajnokságot, aztán a Juventust 4-1-re lenyomva a BL-t is behúzta, így 1958 óta először nyerte meg egy idényen belül mindkét sorozatot.

Bale ugyan a hazai pályán, Cardiffban rendezett BL-döntőn csereként beleszagolhatott a légkörbe, de időközben elbukta azt a státuszt, hogy neki bérelt helye van a kezdőben.

Talán ma már bánja, hogy nem pakolta össze a futball- és golfcuccát a 2018-as BL-döntő után, helyette Zidane és Ronaldo távozott, amiből akár jól is kijöhetett volna, ha sikerül a vezérét vesztett madridi sereg élére lovagolnia. A bajnokságban, a kupában és a BL-ben összehozott 11 gól ehhez nagyon kevés volt, és az előző idényből a madridi drukkereknek inkább az maradt meg, amikor Bale az Atléticónak betalálva bemutatott az őt kritizálóknak,

vagy amikor a Levante elleni tizenegyese után elhajtotta az őt köszönteni akaró Lucas Vázquezt.

Az előzményeket tekintve sejteni lehetett, hogy Zidane visszatérése után nem kezd féktelen ünneplésbe Bale, aki régi-új főnökétől a bajnokságban hátralévő időszakban nyolc meccsen is lehetőséget kapott, de az egy-egy góljával és gólpasszával nem győzte meg, hogy az ő nevét kell először beírnia a jegyzőkönyvbe.

Árulkodó pillanat volt, amikor az idényzáró Betis elleni meccsen Zidane végig a kispadon pihentette játékosát, aki a lefújás után mindenkit gondosan elkerülve rekordsebességgel robogott be az öltözőbe.

Zidane a cikk elején idézett, egyértelmű állásfoglalása után utólag végül tompította a mondatait, jelezte, hogy a spanyolja nem mindig tökéletes, és szó sincs arról, hogy tiszteletlen lenne Bale-lel szemben, ő ugyan nem akarta elküldeni a szélsőt, a klub volt az, amelyik megpróbált pénzt keresni az eladásán.

Azt is mondta, Bale maga döntött úgy, hogy nem akar játszani a Bayern ellen, amit persze egyből cáfolt a walesi ügynöke, Jonathan Barnett.

A Real mindenható elnöke, Florentino Pérez korábban azt nyilatkozta, ha Bale el is igazol, a klub nem akar sokat bukni az üzleten, ez számokra lefordítva nagyjából annyit tesz, hogy 70-80 millió euró alatti ajánlatot meg sem hallgat. A mindig játékospártinak tűnő Zidane hiába magyarázta a bizonyítványát, az ő állásfoglalása ettől még egyértelmű, köszöni szépen, de jól megvan Bale nélkül, és ezzel feladta a leckét Péreznek.

Anyagilag innentől már nehezen tud jól kijönni ebből az ügyből a Real, de úgy néz ki, ezt az áldozatot meg kell hozni, hogy a korábban kilenc trófeát leszállító Zidane-nak ne kelljen az öltözői feszültséggel szembenéznie.

A helyzet fonákságát mutatja, hogy a második felkészülési meccsen, az Arsenal ellen Bale pályára lépett, és 0-2-nél ő fújt riadót a góljával, majd volt egy nagy mentése is a saját gólvonalán.

Real Madrid: Bale csattanós választ adott Zidane-nak
Bár nem tartanak igényt a walesire, kiválóan játszott a legutóbbi edzőmeccsen.

Aztán az Atlético Madrid elleni katasztrofális, 7-3-as vereség alkalmával megint csereként kapott egy fél órát, de nem szerzett új rajongókat magának, amikor lekapták, ahogy nevetgél, miközben épp feltörlik a pályát a csapatával.

Azt még nem tudjuk, hol köt ki Bale (talán érdemes azt is megnézni, a fogadóirodák milyen szorzóval adják a maradását, főleg ügynöke harcias nyilatkozatát olvasva), mindenesetre a Real visszadobta a játékos számára fejedelmi, heti 1 millió fontos fizetésről szóló kínai ajánlatot, úgyhogy az elmúlt napok káosza láttán egyre nehezebb okosnak lenni az ügyben.

Ha a jövője bizonytalan is, az biztos, hogy az utóbbi idők gyengélkedése ellenére sem lehet azt mondani, hogy kudarcot vallott volna a Realnál.

231 meccsen 102 gólja és 65 gólpassza volt, és a Twitteren nagyot ment az a statisztika, amely Zidane madridi mutatóival hasonlította össze. Igaz, a statisztika annyiban sántít, hogy míg Bale szélsőt játszott, Zidane egy sorral hátrébb varázsolt, de legalább a Bale-pártiaknak volt mit lobogtatniuk.

Egyfelől lehet mondani, hogy ezek az adatok is bizonyítják, hogy Bale alulértékelt játékosnak számít, ugyanakkor a 2013-2014-es idény kezdete, vagyis amióta Madridban van, Messi 290, Ronaldo 277, Neymar 156 gólt szerzett klubszinten, Kylian Mbappé pedig három idény alatt 86-ot, ami egy-két polccal lejjebb helyezi Bale-t a rangsorban.

A Real-szurkolók biztos sokat fognak vitatkozni a megítélésén, aztán majd eszükbe jut, hogy berúgtak, mennyire boldogok voltak, mekkorát ünnepeltek a 2014-es és 2018-as BL-döntő után, és rájönnek, hogy van, amiért örökre hálásak lesznek Bale-nek.

És az elmúlt napok fordulatait látva, még az is lehet, hogy Bale jön ki győztesen ebből a kusza ügyből, a fizetését így is megkapja, golfozni ugyanúgy eljárhat, és ha bejön az, amit a Marca olvasói jósoltak, hogy Zidane-t még karácsony előtt kivágja a Real, akkor ismét eljöhet az ő ideje, főleg, hogy egyik posztriválisa, Marco Asensio súlyos sérülése miatt legközelebb tavasszal játszhat.

Kiemelt kép: GABRIEL BOUYS / AFP

Olvasói sztorik