Nemzetközi foci

Ryan Giggs: Nem fordult meg a fejemben, hogy lecserélem Bale-t

A magyar válogatott 1-0-ra legyőzte Wales csapatát a kedd esti Európa-bajnoki selejtezőben, ezzel 9 ponttal az E csoport élére állt.

A magyar válogatott a hajrában őrölte föl Walest
A végletekig kiélezett Eb-selejtezőn a magyar csapat bírta jobban az idegek harcát.

A walesi válogatott szövetségi kapitánya, Ryan Giggs sportszerűen elismerte: csapata nem játszott elég jól a magyarok ellen, ezért nem is érdemelt győzelmet.

Lassúak voltunk, tompán játszottunk, engedtük, hogy a magyarok nyomás alá helyezzenek bennünket. Tudtuk, hogy elképesztően erősek pontrúgásból, mégis sokszor szabálytalankodtunk, egyszerűen azért, mert nem volt meg a kellő tempó a játékunkban. Az első félidőben nem voltunk elég jók. A fordulás után váltottunk, és sokkal jobban játszottunk, gyorsabban, erőszakosabban. Megvoltak a helyzeteink, de kihagytuk őket, így összességében nem lehetünk elégedettek

– magyarázta a korábbi Manchester United-legenda a mérkőzést lefújását követő sajtótájékoztatón.

Walesi újságírók kérdésére válaszolva a kapitány azt is elárulta, nem fordult meg a fejében, hogy lecserélje csapata szupersztárját, a nagyon gyenge napot kifogó Gareth Bale-t.

Ő az a fajta játékos, aki bármikor képes gólt szerezni, ma is megvolt a ziccere. Ráadásul védekezésben is fontos eleme a játékunknak, nagy szükségünk van rá a pontrúgásoknál. Brooks és Ampadu kapcsán előre tudtuk, hogy nem lesznek képesek végig pályán lenni, ezért kénytelen voltam zsonglőrködni a cserékkel

– ecsetelte Giggs.

A kapitány azt is elismerte: csakúgy, mint a szombati, horvátok elleni idegenbeli meccsen, ezúttal is könnyű gólt engedett ellenfelének a csapata, ez pedig nem fér bele egy ilyen kiélezett versenyben az Eb-részvételért.

„Fontos viszont kiemelni, hogy nincs még minden veszve. Eggyel kevesebb meccset játszottunk és két, nagyon nehéz idegenbeli túrán vagyunk túl. Öt hete befejeződött a szezon, nem volt egyszerű fenntartani a játékosok erőnlétét, ráadásul sérülésekkel is küzdöttünk: Brooks és Ampadu is alig épült fel a meccsre, Bale pedig hathetes kihagyásból tért vissza. Türelmesnek kell lennünk, lesz még esélyünk, de innentől nem hibázhatunk – ellenfeleink minden botlását ki kell, hogy használjuk a csoportban”

– latolgatta az esélyeket Giggs.

A cseréit firtató kérdésre a walesi kapitány úgy reagált, hogy igazából csak a magyarok vezető gólja után kellett kockáztatnia.

„Zsonglőrködöm a posztokkal, hogy mindenkinek megtaláljam a helyét a szerkezetben. Szerencsére olyan játékosaim vannak, akik több poszton is bevethetőek, Bale is játszott ma csatárt, illetve szélsőt is, mindenki folyamatos mozgásban volt. Azt viszont látni kell, hogy ha valaki hat hétig nem játszik, akkor csak nagyon nehezen tud egymás után két ilyen hajtós meccset is végigrobotolni – pláne, ha annyira a fizikumra és a sprintekre épül a játéka, mint Bale-nek.”

 

Eb-selejtező, 4. forduló, E csoport:

Magyarország-Wales 1-0 (0-0)
Budapest, Groupama Aréna
v.: Matej Jug (szlovén)
Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics, Baráth, Orbán, Korhut – Nagy Á., Pátkai – Dzsudzsák (Kleinheisler, 70.), Szoboszlai (Bese, 83.), Holender (Varga R., 59.) – Szalai.
Megbízott szövetségi kapitány: Cosimo Inguscio
Wales: Hennessey – Gunter, A. Williams, J. Lawrence, B. Davies – Allen, Ampadu (Smith, 54.) – T. Lawrence (Vokes, 80.), Brooks (Wilson, 73.), D. James – Bale.
Szövetségi kapitány: Ryan Giggs
Gólszerző: Pátkai (80.)
Sárga lap: Pátkai (39.), Nagy Á. (49.), Korhut (90.) ill. Gunter (2.), J. Lawrence (83.), Davies (87.)

Az E-csoport állása:

1. MAGYARORSZÁG 4 3 0 1 6–4 +2 9
2. Szlovákia 3 2 0 1 7–2 +5 6
3. Horvátország 3 2 0 1 5–4 +1 6
4. Wales 3 1 0 2 2–3 –1 3
5. Azerbajdzsán 3 0 0 3 3–10 –7 0

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Olvasói sztorik