Nemzetközi foci

Irigykedve nézték a magyar focistákat a minivébén

2013 óta minden évben, így idén is megrendezték a Football for Friendship, azaz a Foci a Barátságért nemzetközi gyermekprogramot, amelyet az orosz gázipari óriási, a Gazprom szervez, és ezúttal Madrid és környéke volt a helyszín.. A kezdeményezés célja, hogy a világ tényleg minden tájáról érkező U12-es labdarúgók közösen eddzenek, tanuljanak, és elsősorban persze barátkozzanak, ismerjék meg egymást. Magyarországról idén a Ferencváros három fiatal játékosa, Vas Hajna, Madarász Ádám és Mudra Márk utazott, valamint az edzőjük, a korábbi magyar válogatott Korolovszky Gábor.

A négynapos program kezdetén a gyerekeket külön csapatokba osztották szét, két azonos nemzetbeli szinte nem is került össze – az oroszokkal előfordult, mert ők voltak a legtöbben –, majd így kezdődtek meg a közös foglalkozások és edzések, amiket szintén többféle országból érkező fiatal edzők tartottak. Eközben a felnőtt szakemberek szakmai fórumokon vettek részt, mint ahogyan a fiatal újságírók is, merthogy ők is kaptak meghívást.

Mi, magyarok is kellettünk a foci új világrekordjához
Soha ennyi nemzet még nem képviseltette magát egy közös edzésen.

Az esemény érdemi része, azaz a foci pénteken indult el, a 32 csapatot nyolc csoportra osztották, mindenki három mérkőzést játszott és a csoportgyőztesek jutottak tovább a negyeddöntőkbe. Az együttesek kihalófélben lévő állatokról kapták a nevüket, hogy a torna ezzel is felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Volt emellett egy Guinness-rekord felállítás is, amiről már írtunk korábban, ennek lényege az volt, hogy még sosem edzett közösen, ugyanazon a pályán ilyen sokféle nemzet, 57 ország labdarúgója – a magyarok közül Vas Hajna vett benne részt.

Ami a minivébének beillő torna meccseit illeti, mindenféle elfogultság nélkül kijelenthetjük, hogy a magyar játékosok a legjobbak közé tartoztak.

Vas Hajna lövi épp kapura a labdát Fotó: 24.hu

Vas Hajna például még úgy is ki tudott tűnni, hogy neki olykor a kapuban kellett állnia, de amikor kijött a mezőnybe és nekiállt lecselezni az ellenfél védőit, akkor több újságíró is odajött mellénk irigykedni a pálya szélére. Pech, hogy az ő csapata nem volt olyan erős, így végül kiesett a csoportkörben, mint ahogyan Mudra Márkéknak sem sikerült továbbjutniuk, pedig a magyar fiú elég nagy gólokkal lepte meg az ellenfeleket: amikor egy legurított szöglet után bombázta a hálóba a labdát, az a világ bármelyik pályáján tapsvihart érdemelt volna.

Különleges pillanat: Mudra Márk lő, Vas Hajna pedig óriásit véd – az ő csapataik egy csoportban szerepeltek Fotó: 24.hu

A legtovább, egészen az elődöntőig Madarász Ádámék jutottak, az ő csapatuk tényleg kiemelkedően jó volt, egyedül a négy között voltak visszafogottabbak, akkor kaptak csak ki először. A Fradi fiatalja csapata egyik, ha nem a legbiztosabb pontja volt, elsősorban hátulról adott tartást, de ha kellett, akkor felbukkant az ellenfél kapuja előtt. És olyan is volt, hogy kesztyűt húzott, miután a kapusuk megsérült, és még bravúrjai is voltak.

Madarász Ádám védekezik a kép bal oldalán, nem volt könnyű őt átjászani, itt például megszerezte a labdát pillanatokkal később Fotó: 24.hu

A Madrid főterén rendezett döntőben aztán az Antiguai  Siklók nyerték, akik a Tasmán Ördögök csapatát verték büntetőkkel. A mérkőzést több, a Bajnokok Ligája döntőjére érkezett angol is láthatta, illetve a győztesnek járó kupát maga Roberto Carlos adta át.

A többnapos eseménysorozat csattanója nagyot szólt: a torna összes résztvevő a helyszínen, a Wanda Metropolitano Stadionban nézhette végig, ahogy a Liverpool 2-0-ra legyőzte a Tottenhamet.

A Liverpool nyerte a Bajnokok Ligáját
Unalmas meccsen két gól döntött Jürgen Kloppék mellett.

A nyitókép a Madrid főterén rendezett döntőn készült. Fotó: Football for Friendship

Olvasói sztorik