Nemzetközi foci bajnokok ligája

A Bajnokok Ligája klasszikusaiban szinte mindig van egy Barca

A Bajnokok Ligáját azért szeretjük, mert számos fantasztikus fordulatot hoz Európa legjobb csapatainak küzdelme. Liverpoolban és Amszterdamban is csoda történt. Íme a BL-történelem feltámadásai. Kérdés, melyik volt a legnagyobb?

A kedd est még azt hittük, a Liverpool hőstette (Pool-Barca 4-0) ritka, mint a fehér holló: a Bajnokok Ligájában – és jogelődjében, a BEK-ben – akkor még mindössze harmadjára fordult elő, hogy elődöntőben képes legyen három gólos hátrányt ledolgozni egy csapat.

Klopp tökéletes harci gépezetet faragott a Liverpoolból
A Pool az idei madridi BL-döntő első résztvevője, mert Messi Fabinho zsebében maradt, Jordi Alba negatív hőssé bukott vissza, Klopp-nak ellenben minden húzása ült az angliai visszavágón. Elemzés.

Erre először 1971-ben akadt példa, amikor a Red Star Belgrade előbb 4-1-re győzött Szerbiában a Panathinaikosz ellen, a görögök viszont a visszavágót 3-0-ra hozták. Az akkori BEK-et viszont az Ajax nyerte a fináléban.

Ironikus módon a Pana és a Pool mellett pont a Barcának jött össze még ez a bravúr. Az 1986-ban rendezett elődöntő első meccsén simán kikapott 3-0-ra Göteborgban, viszont a visszavágón már a katalánok nyertek ugyanilyen arányban és mint kiderült a tizenegyesekkel sem állnak hadilábon, így a svédek búcsúztak a legjobb négy között.

Szerda este óta tudjuk, hogy meg lehet ezt a csodát ismételni 24 órán belül kétszer is. A Tottenham Hotspur is hasonló forgatókönyv után jutott tovább Amszterdamban – némiképp más leosztású gólok mellett persze. Nem az első mérkőzést követően, 90 perc után gyűjtöttek be három gólos hátrányt, hanem a visszavágó első félidejét követően mutatott az eredményjelző 0-3-at összesítésben, majd inne, 45 perc alatt a sírból visszajőve, egy 96. perces Lucas Moura góllal jutottak a BL-döntőbe. Így:

A BL-történelem legnagyobb feltámadásai

Érdekes, ha a a Bajnokok Ligája történelmének legnagyobb feltámadásait vesszük górcső alá, többször is a barcelona a főszereplő.

A katalánok tavalyi AS Roma elleni párharca hasonló a szereposztás mentén íródott, mint a kedd: a Barca 4-1-es sikere után három gól kellett az AS Romának a negyeddöntőben a továbbjutáshoz. Amikor Kosztasz Manolasz elődöntőbe fejelte a hajrában a Farkasokat, egész Olaszország felrobbant az örömtől.

Legyünk igazságosak és egyenlítsük ki a számlát, előfordult, hogy aBarca jó végén állt a „szivattyúnak”: 2017-ben a Paris Saint-Germain 4-0-ra verte Luis Enrique együttesét, amely a Camp Nouban állhatott bosszút. A PSG beállt védekezni, a katalánok pedig sorban dolgozták ki a helyzeteiket. A vége egy őrületes 6-1-es Barca-siker lett.

Liverpoolban már akkor Isztambult emlegették, amikor még kedd este el sem kezdődött az idei BL-elődöntő visszavágó. Persze érthető, 2005-ben már a BL-döntőben vezetett 3-0-ra az AC Milan, amikor a félidőben Steven Gerrard beszédével feltüzelte a sérülésektől tarkított Vörösöket. A csapat kifutott a pályára, negyed óra alatt kiegyenlített és büntetőkkel elhódította a serleget.

Bemutatót tartott az angol küzdőszellemből a Chelsea is, 2012-ben a Napoli nyerte 3-1-re a nyolcaddöntő első találkozóját, a visszavágón viszont Didier Drogba és John Terry góljaival ledolgozták hátrányukat a Kékek. Gökhan Inler viszont szépített, vagyis a londoniaknak legalább egy gól kellett a hosszabbításhoz. Ez tizenegyesből összejött, de a továbbjutást érő gólt egy váratlan hős szerezte: a jobbhátvéd Braniszlav Ivanovics jókor volt, jó helyen és a mennybe röpítette a Chelsea híveit.

Vétek lenne kihagyni a Deportivo La Coruna 2004-es csodáját is. A negyeddöntő első meccsén 4-1-re náspángolta el az AC Milan, amelyben Paolo Maldini, Alessandro Nesta, Clarence Seedorf, Andrea Pirlo és Kaka is fénykorát élte akkor, hogy csak néhány szenzációs nevet említsünk. A spanyolországi visszavágón 4-0-val sokkolta ellenfelét a Depor és káprázatos focival továbbjutott.

Egy kérdés maradt csak: melyik volt ezek közül a BL történetének legnagyobb feltámadása?


Melyik a Bajnokok Ligája történetének legnagyobb feltámadása?

Kiemelt kép: AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik