Nemzetközi foci bajnokok ligája

A BL-elődöntő hősét pokoli hónapok után mentették ki Párizsból, szerdán meghálálta

Lucas Mourát a focidrukkereknek nem kell különösebben bemutatni, de most már az is megismerte a nevét, aki nem követi annyira közelről a labdarúgást. Nem is olyan rég még a Paris Saint-Germain egyik legdrágább igazolása volt, de a francia klub végül beáldozta őt Neymar és Kylian Mbappé miatt, a végén már nem is játszott a csapatban. Ekkor jelentkezett be érte a Tottenham, amely a brazil játékos három góljának köszönhetően verte az Ajaxot és jutott be története során először a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Egészen hihetetlen két napot produkált a Bajnokok Ligája: az elődöntőben előbb a Liverpool tett csodát és ejtette ki 3-0-s hátrányból fordítva a Barcelonát, majd 24 órával később a Tottenham mutatott be szenzációs feltámadást, a londoniak ráadásul egy félidő alatt dolgozták le a háromgólos különbséget az Ajax ellen.

A Spurs hőse Lucas Moura volt, a brazil válogatott szélső szerezte az angolok mindhárom gólját,

a továbbjutást érőt ráadásul a 96. percben, csak hogy még nagyobb legyen a drámafaktor.

Egy BL-elődöntős tripla különleges dolog, olyannyira, hogy Alessandro Del Piero, Ivica Olic, Robert Lewandowski és Cristiano Ronaldo után Lucas mindössze az ötödik, akinek ez sikerült az elmúlt 24 évben. A brazil teljesítményének az ad külön pikantériát, hogy korábban még nem volt eredményes a sorozat egyenes kieséses szakaszában.

Az Ajax-Tottenham mérkőzés összefoglalója:

Akit Sir Alex Ferguson is nagyon akart

Lucas kétségtelenül élete legnagyobb meccsét játszotta, de nem most hallunk róla először. Még tinédzser volt és a Sao Paulóban játszott, amikor már sorban álltak érte az európai topklubok, a Manchester United és az Inter bizonyult a két legkitartóbb kérőnek. Sir Alex Ferguson 2012-ben már azt hitte, hogy megszerezte az elsősorban a szélen játszó, de a támadóharmad majdnem összes pontján nyugodt szívvel bevethető brazilt, csakhogy közbeszólt a PSG; a katari olajmilliókból működtetett klub mindenkire ráígért és 40 millióért elvitte a játékost, aki az utolsó Sao Pauló-i meccsén győztes gólt szerzett a Copa Sudamericana döntőjében.

Nem akármilyen társaságba került a brazil, abban a szezonban olyan nevek érkeztek Párizsba, mint David Beckham, Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Ezequiel Lavezzi és Marco Verratti. Mivel 2013 januárjában csatlakozott, az első fél szezon igazából az akklimatizálódásról szólt volna, de Lucas már ekkor kitűnt a csapatból, és bár az olyan sztárokról szólt minden, mint amilyen Beckham is, a Guardian már akkor arról írt, hogy ez a brazil fiú még az angol legendát is túlragyogja.

Lucas összesen 17 trófeát nyert a PSG-vel az ott töltött évek alatt.

Ezeknek a sikereknek tevékeny részeseként 229 meccsen 46 gól és 49 gólpassz szerepel a neve mellett a párizsi időszak alatt. Már Carlo Ancelotti is alapemberként számolt vele, Laurant Blanc-nál pedig kulcsjátékossá lépett elő a szélvészgyors és pengésen cselező, igaz, formaingadozásra is hajlamos Lucas. Mivel a PSG a hazai dominancia mellett a nemzetközi mezőnyben közel sem tudta azt hozni, amit elvártak a csapattól, így Lucas három különböző edzővel is együtt dolgozott, Unai Emery 2016-os kinevezése után pedig élete szezonját futotta, 19 gólt és 11 gólpasszt jegyzett.

BL: a dráma maga alá temette a sportot
Az Ajax három félidő elteltével biztos továbbjutásra állt, a negyedikben viszont szerda este összeomlott a Tottenham ellen. Szerencse, pech, vagy kiérdemelt siker? Taktikai oldalról közelítünk.

A feleslegessé vált játékos

Jött aztán 2017 nyara, amikor minden megváltozott körülötte: a klub leigazolta Neymart és Kylian Mbappét. Onnantól kezdve Lucason keresztülnézett Emery, gyakorlatilag nem játszott, legalábbis a fél év alatt pályán eltöltött 80 perc semmi egy 40 millió eurós igazolástól, aki nem sérült és még csak nincs is formán kívül. Később az ESPN brazil kiadásának beszélt azokról a hónapokról:

Nehéz volt, életem legkeményebb hét hónapja. Tudom, hogy az edzőnek sem könnyű, tizenegy játékost kell a pályára küldeni, de nem mondta meg, miért nem játszom. Semmi bajom Unai Emeryvel, tisztelem, jó edzőnek tartom. És már nem szeretnék visszafelé tekinteni, csakis előre. Hiszek magamban, a képességeimben, a Spursben szeretném neki is bebizonyítani, hogy jó vagyok.

Bár nem akarta feltétlen otthagyni a PSG-t, így, hogy nem játszott, nem volt más választása. Úgyhogy a Tottenham lényegében kimentette Lucast Párizsból, amikor 2018 januárjában leigazolta őt. Mivel az angolok elsősorban a stadion- és edzőközpont-építésre költöttek az elmúlt időszakban, sikerült addig alkudozni, míg végül 28 millióért megszerezték, ami egy ilyen minőségű, akkor még 25 éves játékosért – most 26 –, különösen a mai piacon kifejezetten jó árnak mondható. A Spurs vezetői sebesen alá is írattak vele egy 2023-ig szóló szerződést.

London hőse

Kicsit nehezen vette fel a tempót, ami persze nem csoda, a két klub felépítése és mindennapjai között is zongorázni lehet a különbséget. Amíg a párizsiak toronymagasan kiemelkednek a francia mezőnyből, addig a Tottenham minden létező sorozatban küzdelemre van ítélve. Mauricio Pochettino később elmondta, nem lepte meg annyira a kezdeti gyengébb időszak, Lucas fél évig nem játszott azelőtt, hogy a Spursbe igazolt, nem lehetett tőle azt várni, hogy egyből berobbanjon.

Aztán végigcsinált egy felkészülést az argentin edzővel és a csapattal, miközben senkit nem hoztak a nyakára, tekintve, hogy a Tottenham nem igazolt egyetlen játékost sem a nyáron. Az idénye pedig kirobbanóan indult, gólokat szerzett és őt választották augusztus legjobbjának a Premier League-ben, azóta pedig folyamatosan él a neki adott lehetőséggel, a mérkőzések túlnyomó többségén kezdő. Bár eddig az asszisztokkal adós, cserébe már 15 gólnál jár.

Teljesen érthető, hogy most a triplájáról beszél mindenki, de Lucas egyszer már megmentette a Tottenham szezonját:

a B csoport utolsó fordulójában a cserepadról beállva, a 85. percben hozta döntetlenre a Barcelona elleni idegenbeli meccset, ezzel a pontszerzéssel ért oda a csapat a második, továbbjutást érő helyre.

A Barca ellen szerzett, továbbjutást érő gólja:

„Mindig hitt magában, én pedig hittem a csapatban. Nehéz időszak volt számára, amikor hozzánk érkezett, de hajtottuk, tiszteltük és segítettünk neki. Élvezze ki ezt a pillanatot, mert megérdemli” – mondta játékosáról Pochettino a BL-döntőbe jutás után.

Lucas Moura és a Tottenham Hotspur tehát készülhet a Liverpool elleni madridi Bajnokok Ligája-döntőre, miközben a brazilt Neymarért és Mbappéért, na meg a BL-győzelem reményében ejtő PSG ezúttal is csak tévéből nézheti majd a június 1-jei meccset.

Eredmény – Bajnokok Ligája, elődöntő, 2. mérkőzés

Ajax Amszterdam (holland) – Tottenham Hotspur (angol) 2-3 (2-0)

Ajax: Onana – Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico – Schöne (Veltman, 60.), van de Beek (Magallán, 90.), de Jong – Ziyech, Tadic, Dolberg (Sinkgraven, 67.)

Tottenham: Lloris – Trippier (Lamela, 81.), Alderweireld, Vertonghen, Rose (Davies, 83.) – Sissoko, Wanyama (Llorente, a szünetben), Alli – Eriksen – Lucas, Son

Gólszerző: de Ligt (5.), Ziyech (35.) illetve Lucas (55., 59., 90+6.)

Sárga lap: Dolberg (50.), Onana (90+5.) illetve Sissoko (17.), Rose (76.)

Piros lap:

Továbbjutott: a Tottenham 3-3-mal, idegenben lőtt több góllal.

Nyitókép: Matthew Ashton – AMA/Getty Images

Olvasói sztorik