Nemzetközi foci bajnokok ligája

Idegenben tíz éve impotens a Barca: de miért?

Az elképzelhetetlen kedd este megtörtént, hiába nyert az FC Barcelona a Bajnokok Ligája elődöntőjében 3-0-ra, Liverpoolban négy gólt is kapott és kiesett. A katalánok Ernesto Valverde kirúgását követelik, pedig ha az összképet vesszük, az derül ki, hogy nem újkeletű a probléma. Az elmúlt évtizedben idegenben csak szenved a Barca. Íme a bizonyíték.

Iszonyatosan erősek voltak, fantasztikusan játszottak. Egyszerűen elsöpörtek minket

nyilatkozott a Liverpool-Barcelona BL-elődöntő visszavágó lefújása után Ernesto Valverde, akinek azóta a fejét követelik.

A katalánok élére 2017. nyarán kinevezett vezetőedző ugyan megnyerte kétszer a La Ligát és esélye van másodjára behúzni a Spanyol Kupát, mégis elképzelhető, hogy nyáron távozik. Nemzetközi porondon ugyanis elmaradt a várt siker. Sőt, a BL-ben döntőbe sem jutott  – persze ez igaz nem csak rá, de 2015 óta az elmúlt négy évad mindegyikére.

Klopp tökéletes harci gépezetet faragott a Liverpoolból
A Pool az idei madridi BL-döntő első résztvevője, mert Messi Fabinho zsebében maradt, Jordi Alba negatív hőssé bukott vissza, Klopp-nak ellenben minden húzása ült az angliai visszavágón. Elemzés.

Tény, hogy Valverde rendkívül konzervatív felfogásban küldte fel csapatát a Liverpoolban – idegenben jó az iksz, ahogy a szállóige tartja – az igazi probléma azonban a vereségek mértéke. A spanyol szakember

  • 2018-ban a negyeddöntőben 4-1-re nyert odahaza az AS Roma ellen, ám Olaszországban 3-0-ra kikapott és kiesett,
  • 2019-ben az elődöntőben 3-0-ra nyert a Camp Nouban, ám a Liverpool 4-0-val válaszolt.

Jóllehet ezt a csúfos duplázás védhetetlen, a katalánoknál nem újkeletű probléma.

Valverde már tudja, borzasztó napok várnak a Barcára
Klopp szerint lehetetlennek tűnt a továbbjutás.

Idegenben nem megy

Könnyű Valverdét kipécézni, ha a szurkolók a hiba forrását keresik. Ugyanakkor érdekes jelenség, hogy a Barca történetének BL-egyenes kieséses szakaszát összegezve látható, idegenben Valverdétőt Pep Guardioláig jellemzően mindenki rendre csak szenvedett. Igen, még az a Guardiola is, akinek a Xavival, Iniestával, Messivel fémjelzett Barcelonája ma is etalonnak számít a világ labdarúgásában.

Az FC Barcelona a 2008-2009-es BL-évadtól nézve a 29 idegenbeli mérkőzéséből csak nyolcat nyert meg, azaz vendégként 27,6 százalékos a győzelmi mutatója a Bajnokok Ligája párharcok során.

Ez egy ilyen szintű csapattól még akkor is kevésnek tűnik, ha hozzátesszük, talán sok esetben nem kifejezett cél az ellenfél pályáján nyerni, egy tisztességes döntetlen is bőven elég lehet a Camp Nouban aratott siker mellett. Jegyezzük meg azért azt is, nem volt olyan edzője a katalánoknak az elmúlt évtizedben, aki 50 százaléknál jobb győzelmi arányt tudott volna felmutatni ellenfélként.

A Guardiola-féle álomcsapat receptje egyszerű volt: játsszuk a saját játékunkat, legyen sokat nálunk a labda, akkor a mi oldalunkra billen a mérleg. Úgy lett 2009-ben BL-győztes a Barcelona, hogy az egyenes kieséses szakaszban, az idegenbeli mérkőzéseken rendre döntetlent játszott idegenben.

Pep Guardiola mérlege a Bajnokok Ligájában a Barcelonával

2011/12 – Egy győzelem, egy döntetlen, egy vereség (az elődöntőben esett ki).
2010/11 – Két győzelem, egy vereség (BL-győztes).
2009/10 – Két döntetlen, egy vereség (az elődöntőben esett ki).
2008/9 – Három döntetlen (BL-győztes).

Összesen: 3 győzelem, 6 döntetlen és 3 vereség.

Az ezt követő évek még ínségesebbnek bizonyultak, Tito Vilanova nem nyert idegenben (két vereség, egy döntetlen), Gerardo Martino pedig 2014 tavaszán legyőzte ugyan Manchesterben a Cityt (2-0), de a negyeddöntőben az Atlético 1-0-ás győzelemmel búcsúztatta a Barcát Madridban.

Guardiola mérlegét Luis Enrique tudta megközelíteni, ám az ő három sikeréhez négy vereség is párosul, így ő sem tudta 50 százalék fölé tornászni a győzelmi arányt.

Létezik, hogy Messi nem csak áldás, hanem átok is?!

Az elmúlt tíz évben többször is edzőt váltott a Barca, egy dolog azonban állandó maradt: Lionel Messi. Az argentin zseni egészen káprázatos szezonokat produkál egymás után, félelmetesek a statisztikái is. Elég talán csak annyit mondanunk, már 600 gólnál jár a klub színeiben.

Lionel Messi a mindenkori gólvágók között is páratlan
Soha senki nem rúgott egy csapatban annyi gólt, mint az argentin világklasszis.

A spanyol lapok azonban felvetik annak lehetőségét, lehet, egy-egy nemzetközi ki-ki meccs alkalmával pont az argentin a gond forrása. Vagy az, hogy nincs mellette más. A Barcelona Messi-függősége tagadhatatlan, hiába próbálják pihentetni időnként, az olyan kiélezett meccseken, mint a BL egyenes kieséses szakaszának bármelyike, mindenki tőle várja a csodát. Azt pedig az argentin válogatottnál is láthattuk, ez nem megy hosszú távon.

Kedd este Liverpoolban szinte egyedül Messit keresték a katalánok labdákkal, Luis Suárez néha kapott egy-egy kiugratást – persze Messitől – és a felfutó Jordi Albát is szívesen bevonták a bal szélen, de a játék összképe arra enged következtetni, Valverde és csapata terve egy gondolat mentén íródott; majd az argentin megoldja. Az eredményt láttuk, a Camp Nouban hatalmas kedvvel, varázslatosan játszó, két gólt lövő csatár az Anfielden csak szenvedett.

Félreértés ne essék, Messi, az Messi. Utánozhatatlan. Eszünk ágában sincs pálcát törni a fantasztikus támadó fölött, de maga a jelenség feltétlenül érdekes, amivel az argentin válogatott szenvedése egybevág. Több csapatnál nagy átszervezés várható, többek között a Real Madrid és a Bayern München is erre készül. Megkockáztatjuk, ideje lenne a Barcelonának is kitalálnia, hogyan álljon több lábon. Messi egy zseni, de nem csinálhat mindent egyedül.

A Barcelona idegenbeli mérlege az elmúlt tíz évből

Ernesto Valverde
2018/9 – 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség (kiesett az elődöntőben).
2017/8 – 1 döntetlen, 1 vereség (kiesett a negyeddöntőben).

Összesen: 1 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség

Luis Enrique
2016/17 – 2 vereség (kiesett a negyeddöntőben).
2015/16 – 1 győzelem, 1 vereség (kiesett a negyeddöntőben).
2014/15 – 2 győzelem, 1 vereség (BL-győztes).

Összesen: 3 győzelem, 4 vereség

Gerardo Martino
2013/14 – 1 győzelem, 1 vereség (kiesett az elődöntőben).

Tito Vilanova
2012/13 – 1 döntetlen, 2 vereség (kiesett az elődöntőben).

Pep Guardiola
2011/12 – 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség (kiesett az elődöntőben).
2010/11 – 2 győzelem, 1 vereség (BL-győztes).
2009/10 – 2 döntetlen, 1 vereség (kiesett az elődöntőben).
2008/9 – 3 döntetlen (BL-győztes).

Összesen: 3 győzelem, 6 döntetlen, 3 vereség

Öt edző összesen 29 mérkőzésen 8 győzelem, 9 döntetlen és 12 vereség.

Kiemelt kép: Clive Brunskill/Getty Images

Olvasói sztorik