Élő Nemzetközi foci

Parádés meccsen, Messi-varázslattal ütötte ki a Barca a Liverpoolt

A Barcelona nagyot lépett a Bajnokok Ligája-döntő felé, miután hazai pályán 3-0-ra legyőzte a Liverpoolt az elődöntő első mérkőzésén. A szédületes tempójú találkozón Luis Suárez szerzett vezetést az első félidőben, majd az utolsó negyedórában Lionel Messi döntötte el a meccset a duplájával. Az argentin már 600 gólnál jár a Barcában. A Pooltól, amely Mohamed Szalah révén kapufáig jutott, csoda kellene a visszavágón.

Amióta kiderült, hogy ez a két csapat találkozik egymással a négy között, azóta beszél mindenki előrehozott döntőről, és ez a kijelentés bizony meg is állja a helyét. Nem okozott csalódást a két együttes, amely nagy tempóban esett egymásnak, eleinte pedig úgy tűnt, hogy a Liverpool az, amely nagyobb erőket tud mozgósítani a vezetés megszerzéséért.

A Barca volt aztán, amely a 26. percben előnybe került, egy gyönyörű akció végén, Jordi Alba tökéletes passza után talált be Luis Suárez. Az uruguayinak ez volt az első gólja a BL-szezonban, jobbkor nem is szerezhette volna.

Suárez szerzett vezetést a Barcának:

Volt egy nagy lehetősége a Poolnak az első félidőben, de Sadio Mané a kapu fölé lőtt. Az angolok nem találták el a barcelonai kapit a szünetig, de ezt leszámítva teljesen partnerei volt a Barcelonának.

A második félidőben már megdolgoztatták Marc-André ter Stegent, rögtön a fordulás után volt két lehetősége a vendégcsapatnak, de a német kapus két bravúrt is bemutatott. Ahogy haladt előre a meccs, úgy tűnt egyre veszélyesebbnek a Pool, de aztán Lionel Messi történt.

Az argentin csapatkapitány előbb a 75. percben, egy lécről lecsorgó labdát lőtt közelről a kapuba, majd mintegy 26 méterről talált be védhetetlenül, szabadrúgásból. Ez volt a 600. gólja a Barcában.

Messi első:

És második gólja:

Bár Mohamed Szalah révén volt egy kapufája a Liverpoolnak, a Barca döntethette volna el végleg a párharcot, de két kontrát is elrontottak az utolsó percekben. Azért így is fél lábbal a döntőben vannak, csoda kellene a Liverpooltól, hogy innen megfordítsa a párharcot.

A Barcelona egyébként először tudta hazai pályán legyőzi a Liverpoolt, ez volt az ötödik mérkőzésük a katalán városban.

A másik párharcban az Ajax szerzett előnyt, amely 1-0-ra nyerni tudott a Tottenham otthonában.

22 éves Ajax-játékos intézte el a Tottenhamet a BL-ben
Az Ajax került előnybe a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében, miután az első mérkőzésen 1-0-ra legyőzte idegenben a Tottenhamet.

Eredmény – Bajnokok Ligája-elődöntő, 1. mérkőzés

Barcelona (spanyol) – Liverpool (angol) 3-0 (1-0)

Barcelona: Ter Stegen – Roberto (Alena, 94.), Piqué, Lenglet, Alba – Rakitic, Busquets, Vidal – Messi, Suárez (Dembélé, 93.), Coutinho (Semedo, 60.)

Liverpool: Alisson – Gomez, Matip, Van Dijk, Robertson – Milner (Origi, 84.), Fabinho, Keita (Henderson, 24.) – Szalah, Mané, Wijnaldum (Firmino, 78.)

Gólszerzők: Suárez (26.), Messi (75., 82.)

Sárga lap: Lenglet (39.), Surez (81.), Alba (86.) illetve Fabinho (81.)

Piros lap:

Fotó: Eric Alonso/MB Media/Getty Images

Szalah-show a Nou Campban

Az első 20 percben hat ellenfelét verte meg egy az egyben, ez ilyen rövid idő alatt még soha senkinek sem sikerült a Squawka szerint:

Peches a Pool

Keita jelzi, hogy fájdalmai vannak, nem is tudja folytatni a játékot, úgy cammog le, lágyéksérülésnek tűnik.

Idegen a pályán!

De azt a kameraképen nem mutatják, úgyhogy csak közvetítésben hallgathattuk végig, hogy a delikvenst elkapták és kivezették.

Ezt már bent akarták látni a barcelonaiak

Coutinho lépett ki a leshatáron – be is fújták, bár inkább tűnt egy vonalnak -, majd a kapu hosszú oldalát vette célba, de a lövése csak veszélyesnek tűnt, valójában jócskán mellé ment. A közönség azért felhördült.

Kezezést reklamál a Barca, de közben majdnem megkontrázták

Micsoda meccs! Gyönyörű támadást vezetett a Barca, amely során Messit tudták becsúszva blokkolni, dez argentin visszaszerezte a labdát, cselezni kezdett, a labda közben Matip kezére pattant – visszajátszották, tényleg, de a videbíró segítségével sem ítéltek tizenegyest. Viszont az ellentámadásból Szalah robogott végig a pályán, becsúszva tudták csak lefülelni a Manénak adott passzát.

Tapogatózásnak nyoma sincs

A Barcelona előtt adódott az első lehetőség, hogy valamit virítson támadásban, de a rossz beadás Alisson húzta le a levegőből. Utána a Pool pörgette fel a tempót, volt is pár blokkban elakadó lövés – egyszer még lehet egy barcelonai védő kezére is pattant a labda. Ezután Rakitic lépett ki a védők közül, de túl önzetlen akart lenni, a passzát lefülelték. A meccs első szöglete a Barcáé volt, de veszélytelen.

És akkor elkezdődött a döntőnek is beillő párharc

Amióta tudtuk, hogy ez a két csapat összetalálkozik az elődöntőben, azóta vártunk rá, ugyanis Európa két legjobb formában lévő együtteséről van szó. De vajon ki kerül előnybe? Két óra múlva megtudjuk. A Pool kezdett.

Messi azt mondta nyerünk, úgyhogy megyünk utána

A Barcelona idénynyitóján Lionel Messi kiállt a barcelonai szurkolók elé és azt mondta, szeretnék hazavinni a legszebb trófeát, azaz a Bajnokok Ligáját. És ez hogyan hat a többiekre? Jól.

Amit a kapitányunk mond, mi azt csináljuk. Ha Leót látjuk örülni egy trófeának, az feltüzel minket, márpedig jó volt látni, ahogy a bajnoki serleget a magasba emelte a hétvégén

– mondta a meccs előtt Ivan Rakitic.

Ez mekkora csata lesz!

Lionel Messi 149-szer hagyta le ellenfeleit ebben a szezonban. Virgil Van Dijkot még senki nem verte meg egy az egyben az idényben.

És ha már Vin Dijk, írtunk a pályafutásáról egy tartalmasat:

A halállal már farkasszemet nézett, most Messi vár rá
Virgil van Dijk 17 évesen a foci mellett még egy étteremben mosogatott 4 eurós órabérért. Ma ő a világ legdrágább védője, és nagyon úgy néz ki, hogy a legjobb is, főleg, ha még Messit is megállítja.

Egy kis egymás elleni történelem

A két csapatnak ez lesz kilencedik egymás elleni mérkőzése az európai kupákban, az előző nyolc találkozóból hatot 2001 és 2007 között rendeztek. A Liverpool három, a Barcelona két győzelmet aratott ezeken az összecsapásokon.

Érdekesség, hogy a három oda-visszavágós párharcból mindig az angolok jutottak tovább.

A BL-ben a 2007-es nyolcaddöntőben mindkét mérkőzésen idegenbeli siker született, de mivel a Liverpool 2-1-re győzött, így a Barca 1-0-s győzelme nem ért továbbjutást az Anfield Roadon. Emellett az UEFA Kupa elődöntőjében 1976-ban és 2001-ben is az angolok kerültek ki győztesen a párharcból.

Kloppnak kellett kompromisszumokat kötnie a kezdőnél

Firmino, aki a hétvégén sérülés miatt nem játszott, most is csak a kispadon kezd. Henderson is kimaradt a Liverpool kezdőjéből, míg a Barca Vidalnak szavazott bizalmat Arthurral szemben a középpályán.

  • Barcelona: Ter Stegen – Roberto, Piqué, Lenglet, Alba – Rakitic, Busquets, Vidal – Messi, Suárez, Coutinho
  • Liverpool: Alisson – Gomez, Matip, Van Dijk, Robertson – Milner, Fabinho, Keita – Szalah, Mané, Wijnaldum

Olvasói sztorik