Nemzetközi foci sport

Sheik-matt: így változhat meg a Paris Saint-Germain

Párizs épül, de nem nyer. A Manchester United elleni csúfos Bajnokok Ligája-kiesés után szinte biztos, hogy a Paris Saint-Germainnél személyi változások lesznek, többek között Neymar sorsa is kérdéses. A hétvégi Marseille elleni rangadójuk előtt sorra vettük a klub fontosabb szereplőit és felmértük az esélyeiket.

A francia sajtó a Barcelona elleni 2017-es vereségre a “remontada”-címszót aggatta, a múlt heti Manchester United elleni kiesésre (2-0; 1-3), összesítésben 3-3, idegenben lőtt góllal tj. MU) egyenesen a “catastrophada” került névjegyzékbe. A Paris Saint-Germain az elmúlt héten úgy festett, mint szétvert sikátor egy sárga mellényes tüntetés másnapján.

 • „Szégyen”; „Nincsenek heréitek”; „Tiszteljétek a szurkolókat!”  – csak néhány, a PSG edzőközpontjának falára az utóbbi bő egy hétben felkerült graffitiből.
 • Presnel Kimpembe videós önvallomást tett közzé személyes oldalain, amelyben bocsánatot kért a szurkolóktól és a vereség okait firtatta.
 • A meccs másnapjára tervezett levezető-edzést elhalasztották, a játékosok három nap pihenőt kaptak, a következő edzést viszont biztonsági okokból nem az edzőközpontban, hanem a Parc des Princes stadionban tartották meg, elkerített hazai ultrák előtt.

A PSG-nél elérkezett a mérlegelés ideje. A bajnokságot tíz fordulóval a vége előtt matematikailag ugyan még nem, de lényegében már bezsebelték, Neymar még nem tért vissza a pályára, így nincs aktualitás, ami enyhítené a vereség utáni másnaposságot. A katari vezetésű PSG-ben személyi változások várhatók, de ha sorra vesszük a főbb döntéshozókat, nehéz elképzelni mély, strukturális átalakításokat.

A katari emír: a legfelsőbb nagyúr

A jelenlegi emír, Hammim bin Khalifa Al-Thani emír 2013-ban vette át Katar vezetését édesapjától, a PSG működésére jelentős hatása van, ugyanakkor a napi ügyekben alig vesz részt.

Katarról évek óta nyílt titok, hogy világ különböző metropoliszaiban szerzett befolyása nemzetstratégiai célból ered: főként cseppfolyósított földgázra épülő gazdasága a második legnagyobb az egy főre eső GDP tekintetében. A térségben sokáig szatellit-államként működő kalifátus pedig felismerte, hogy ahhoz, hogy csökkentsék a szénhidrogén-kitettségüket, széles érdekeltségi hálót kell kiépíteni.

Hammim bin Khalifa Al-Thani Fotó: Xavier Laine/Getty Images

Erre a célra a jelenlegi emír apja, Hamad bin Khalifa Al-Thani 2005-ben létrehozta a katari nemzeti vagyonalapot (Qatar Investment Authority – QIA) és annak egy sportra szakosodott leányvállalatát (Qatar Sports Investment – QSI), amivel részesedést szereztek a legkülönbözőbb érdekeltségekben, köztük olyan mega-vállalatokban, mint a Barclays, a Harrods, a Volkswagen Group, a Porsche, a Vinci, GDF Suez, Vivendi vagy a France Telecom.

A Paris Saint-Germain 2011-es felvásárlása egy újabb lépés volt a sportvilág meghódításában, ide kapcsolódik még különböző világbajnokságok rendezési jogának megszerzése, amihez az adott sportágakban (lásd. kézilabda) jeleskedő sportolók honosítása is. A csúcsdísz e téren egyértelműen a  a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezésének elnyerése.

A klub felvásárlásával azonban inkább Párizst vették meg, mintsem magát a Paris Saint-Germain-t. A klubot a nyugat felé mutatott vitrinnek használják, mint a határtalan ambíció és a kiválóság szimbólumát. A legutóbbi vereséggel ezen esett csúnya, mély seb.

Gazdasági bukásról így sem beszélhetünk: a PSG az évek során megnövelte meccsnapi bevételét, az igazolt sztárok (Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani, Neymar) megdobták a francia bajnokság globális nézettségét, amivel felsrófolták a közvetítési jogok díjait; a klub kereskedelmi bevételeinél pedig csak a követőtábora növekedett jobban.
Az újabb bukás csak egy újabb folt a portfolión, teljességgel valószínűtlen, hogy a párizsi projekt máról holnapra megszűnjön.

Az emírnek ez a kudarc főleg politikai okokból kellemetlen. A térségben gazdasági és politikai rivális Egyesült Arab Emírségek szemében a katariak projektje bukdácsol, miközben az ő hasonló európai futballprojektjük, a Manchester City a világ egyik legkompetitívebb bajnokságában is kiemelkedőt alkot és az európai színtéren is egyre fontosabb szerepet játszik. Igaz, egyelőre ők sem hódították el a BL-serleget.

El-Khelaifi, a diplomata végrehajtó

Nasszer El-Khelaifi az elsők között szerepel a felelősök listáján, a katari átvétel óta a Paris Saint-Germain ügyvezető igazgatója, az eddigi sikerek és szégyenteljes kudarcok egyszemélyes összekötője – állása még sincs veszélyben.

El-Khelaifit ugyanis szoros szálak fűzik a katari uralkodói holdudvarhoz, de nem vér szerinti ágon, hanem egy régi barátság révén.

A 45 éves sportvezető fiatalkorában hivatásos teniszező volt (legnagyobb eredménye, hogy bekerült az ATP rangsor top 1000 játékosa közé), párosban sokszor képviselte hazáját, ahol társa nem más volt, mint a jelenlegi uralkodó, Hammim Al-Thani. Kapcsolatukról vajmi keveset tudni, de a legfőbb források szerint kamaszkoruk óta tartó barátságuk most is töretlen.

Nasser Al Khelaifi
Fotó: Jean Catuffe/Getty Images

Khelaifi kezdettől fogva az új felállású PSG-t vezeti, ugyanakkor mellette számtalan egyéb helyen tölt be fontos tisztséget:

 • a beIN Media Group elnöke,
 • az Ázsiai és Katari tenisz szövetség elnöke,
 • részt vesz a francia labdarúgás bizottságainak működésében
 • nemrég beválasztották az UEFA végrehajtó bizottságába,
 • emellett a 2022-es katari világbajnokság szervezésén is dolgozik.

Ennyi elfoglaltság mellett elkerülhetetlenek a belső működési nehézségek, ami a lassú döntésekhez és megoldatlan ügyekhez vezet.

Bár az elmúlt évek fejlődése mögött ő áll, Khelaifihoz több olyan ügy is fűződik, ahol személyes érdekeit a klub elé helyezte:

 • Serge Aurier 2015-ben egy közösségi oldalon „köcsögnek” nevezte Laurent Blanc vezetőedzőt. A beszólásnak minimális lett következménye: Aurier-t edzője a következő meccsre a tartalékok közé zavarta, meccsükre ellátogatott a vele jó kapcsolatot El-Khelaifi is. Aurier pár hetes kihagyás után visszatérhetett a csapathoz, egy hónapra rá pedig szerződés-hosszabbítási ajánlatot kapott, amit elutasított.
 • Laurent Blanc-nal szerződést hosszabbított 2016-ban, júniusban viszont közös megegyezéssel megváltak. Blanc közel 22 millió euró lelépési pénzzel távozott.
 • 2016-ban mindenki meglepetésére az épp betöltetlen sportigazgatói állásra az akkori curacao-i szövetségi kapitányt, Patrick Kluivertet nevezte ki. A döntés mögött személyes jó kapcsolat állt, Kluivert akkor évek óta a beIN Sports kommentátora volt.

A 2017-es Barcelona elleni „remontada” után Khelaifi előre menekült: kirúgta Patrick Kluivertet, majd teljes gázzal a Neymar-dossziéra állt, mellette pedig sikerült a fővárosba csábítani Kylian Mbappét is.

A manőver akkor friss szelet hozott a klub lankadó vitorlájába, másfél évvel később viszont úgy tűnik, ez is kevésnek bizonyult.

Antero Henrique, a seftelő sportigazgató

A portugál szakmai igazgató sokáig az FC Porto második embere volt, nevéhez fűződik Radamel Falcao, Hulk, James Rodriguez, Pepe és Jackson Martínez leigazolása is.

A Paris Saint-Germain-hez akkor csatlakozott, amikor Neymar átigazolása már sínen volt, sokak szerint a közbenjáró szuperügynök Pini Zahavi kérvényezte Antero Henrique kinevezését.

Henrique azóta azt csinálta, amihez a legjobban ért: eladott. Cserébe, nem hozott érdemben senkit.

Antero Henrique
Fotó: Xavier Laine/Getty Images

A pénzügyi fair play diktálta szabályok miatt Henrique-nek UEFA által is elfogadható bevételeket kellett teremtenie játékos-eladásokból. Goncalo Guedes, Javeri Pastore, Yuri Berchiche, Odsonne Edouard, Jonathan Ikoné eladásából, valamint Kevin Trapp, Giovanni Lo Celso valamint Grzegorz Krychowiak kölcsönadásából 125 millió eurót hozott a PSG kasszájába, amivel ideig-óráig elnyerték az UEFA jóváhagyását, viszont két probléma is akadt:

 1. A PSG keretének egyensúlya megborult, a Neymar-Cavani-Mbappé támadó hármast nem pótolták minőségi cserékkel, a középpályán pedig Marco Verratti mellett alig maradt bevethető játékos.
 2. Henrique elsősorban a saját, elsősorban portugál ügyfélkörét erőltette rá a PSG igényeire, ami ellenállást váltott ki Thomas Tuchel vezetőedzőtől. Viszonyuk több, mint borongós és kemény kritikákat kapott a Bayern München vezetőitől is, akik szerint a PSG-nek egy másik sportigazgatóra lenne szüksége.

Henrique hiába tudja fellelni a másod-, harmadrendű piacokról a holnap tehetségeit, a PSG az erős húzóneveknél nem adja lejjebb. Ha a múlt szeptemberi igazolások listáját nézzük, Eric Maxim Choupo Moting, Juan Bernat és Thilo Kehrer aligha szerepeltek a megvásárolni kívánt játékos-lista elején.

Henrique tagadhatatlanul a legkönnyebb célpont.

Elmozdításához támogatójának, Zahavinak is lesz néhány szava, addig pedig alternatívaként felmerült Arsene Wenger, valamint az Atletico Madrid szakmai igazgatója, Andrea Berta neve is, de az elmúlt napokban beszállt a versenybe a Sevilla és az AS Roma korábbi sportigazgatója, Ramon Rodriguez Verdejo, azaz Monchi is.

Thomas Tuchel, az ezermester barkácsoló

Érheti-e kritika az edzőt, akinek csapata a Manchester United ellen

 • 72 százalékban birtokolta a labdát,
 • 91 százalékban passzolt pontosan,
 • 12-szer lőtt kapura és
 • attól a csapattól kapott 3 gólt, amely összesen 4 lövést eresztett meg?

Felelőssége ettől még persze van a vereségben.

Thomas Tuchel nem tudta visszarántani csapatát, amikor az teljesen kizökkent a játékból a második manchesteri gól után, emellett az eredmény tartására játszott, nem pedig a győzelemre. Utóbbi döntés érthetőnek, mégis végzetesnek bizonyult.

A német edző ettől még nincs veszélyben. Kinevezését sem El-Khelaifi, sem Henrique nem szorgalmazta, a döntés egyenesen Dohában született – az emír labdarúgásban jártas bizalmasai javasolták az akkor pihenőévét töltő Thomas Tuchelt.

Thomas Tuchel
Fotó: TF-Images/Getty Images

Kétségtelen, hogy az új edző frissességet hozott a párizsiak játékába: irányítása alatt három- és négyvédős játékrendszert is kipróbált a kerettel, az alapjátékot Neymar köré építette és arra is mindig volt barkács-válasza, ha kulcsjátékosai kiestek sérülés miatt.

Másodedzője, a magyar Lőw Zsolt még játékosként ismerkedett meg Tuchellel a Mainzban, akkor még játékosként állt rendelkezésére. A párizsi munkához személyesen kérte fel Lőwöt, aki élt a lehetőséggel és azóta is a szakmai stáb tagja. Az eddigi munkát tekintve Tuchel nem valószínű, hogy merőben átalakítaná stábját.

Tuchel esetében a kérdés kettős: képes lesz-e jövőre szintet lépni a csapat a Bajnokok Ligájában és továbbmenni egy negyeddöntőn, emellett fog-e tudni csapatot építeni úgy, hogy a pénzügyi fair play továbbra is gúzsba köti a PSG álmait? Ha a szakmai igazgató Antero Henrique marad, mozgástere igencsak szűk marad a következő évben is.

A játékosok, hírnév és siker között

Természetes kiválasztódás indulhat meg azok között, akik hisznek még a projektben, vagy másfelé tekintgetnek.

Az építmény ékköve, Neymar folyamatos kettős játékot játszik: mindig biztosítja a klubot arról, hogy teljes mértékben elkötelezett a klub mellett, de amikor más klubokról kérdezik, mindig nyitva hagyta az ajtót. Legutóbb a Real Madridról feltett kérdésre felelt úgy, hogy „senki nem tudja a jövőt”.

Megkavarhatja a kártyákat még Zinedine Zidane kinevezése a Real Madrid kispadjára, akinek feladata lesz a Cristiano Ronaldo utáni időszakot újjáépíteni. Támogatásban nem lesz hiány, Florentino Perez klubelnök kész lesz széttörni a madridi malacperselyt, de hogy kire fognak licitálni, még nem tudni. Perez a legutóbbi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy Neymart vagy Mbappét igazolná-e le a csapatába, sejtelmesen csak annyit válaszolt: „mindkettőt”.

Kylian Mbappé mindeközben megerősítette, hogy jövőre is marad Párizsban és hisz a projektben, szeretné a klubbal kivívni az újkori sikereket.

Edinson Cavani
Fotó:Jean Catuffe/Getty Images

Edinson Cavani szerződése 2020-ban jár le és erősen kérdéses, hogy a 32 éves támadót megtartják-e addig. Cavani már most klublegendához illő statisztikákat tud felmutatni, de a játékban nem találta meg a tökéletes elegyet másik két társával és a hierarchiában sem tölti be azt a helyet, amit korábbi klubjaiban. Sorsa tehát nemcsak rajta, de a vezetőségen is múlhat.

A tavaly becserkészett két veterán, Gianluigi Buffon és Daniel Alves is kijelentették, hogy szeretnék folytatni a párizsi kalandot, előtörténetüket ismerve elképzelhető, hogy az öltözőben számítanak rájuk, kérdés, milyen minőségben. Buffon riválisa, Alphonse Aréola a konkurencia ellenére korrekt szezont hoz, Thomas Meunier pedig szeretne feljebb lépni a jobbhátvédek rangsorában.

A PSG-nél valószínűbb, hogy arra fognak törekedni, hogy a keretben található lyukakat kitömjék és a kifelé tartó játékosokat hatékonyan pótolják.

A jelenlegi felállás mellett nincs garancia, hogy mindez maradéktalanul meg fog valósulni.

Szerző: Szabó Christophe

Francia bajnokság, eredmények:

Pénteki eredmények:
Nice–Toulouse 1–1
Gólszerző: Cyprien (20.), ill. Mubele (88.)

Lille–Monaco 0–1
Gólszerző: C. Vinícius (90.)

Szombati eredmények:
Caen–Saint-Étienne 0–5
Gólszerző: Hamouma (4.), Beric (20.), Nordin (31.), Ghezali (85.), Vada (91.)

Angers–Amiens 0–0 

Guingamp–Dijon 1–0
Gólszerző: Blas (86.)

Nimes–Strasbourg 2–2
Gólszerző: Lybohy (66.), Savanier (92.), ill. Mothiba (9.), Fofana (53.)

A bajnokság állása

 1. Paris SG 27 24 2 1 83–15 +68 74
  2. Lille 29 17 6 6 45–24 +21 57
  3. Lyon 28 14 8 6 47–33 +14 50
  4. Marseille 28 14 5 9 44–35 +9 47
  5. Saint-Étienne 29 13 7 9 41–34 +7 46
  6. Reims 28 10 13 5 30–27 +3 43
  7. Montpellier 28 10 12 6 38–31 +7 42
  8. Nice 29 11 8 10 21–29 –8 41
  9. Rennes 27 11 7 9 38–35 +3 40
10. Strasbourg 29 9 12 8 45–35 +10 39
11. Nimes 28 10 7 11 40–42 –2 37
12. Angers 29 8 12 9 33–33 0 36
13. Bordeaux 28 8 9 11 27–30 –3 33
14. Toulouse 29 7 11 11 26–41 –15 32
15. Nantes 27 8 7 12 31–34 –3 31
16. Monaco 29 7 9 13 30–44 –14 30
17. Amiens 29 8 5 16 24–43 –19 29
18. Guingamp 29 5 7 17 19–51 –32 22
19. Dijon 29 5 6 18 19–44 –25 21
20. Caen 29 3 11 15 23–44 –21 20

Kiemelt kép: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.