Nemzetközi foci bajnokok ligája

Csodára készül a Manchester United Ole Gunnar Solskjaerral

Minden jel arra utal, hogy a Manchester United nem lehet képes továbbjutni a Bajnokok Ligájában. A Paris Saint-Germain ellen alig maradt egészséges labdarúgója a csapat vezetőedzőjének, a 2-0-s hátrány idegenben ráadásul a világ összes edzőjének gondot okozott eddig. Csakhogy a Vörös Ördögök vezetőedzője már futballistaként is varázsló volt és edzőként is elképesztő, mit művel. Ki másnak sikerülne, ha nem Ole Gunnar Solskjaernak?

Ha valaki tudja, mit jelent csodát tenni, az Ole Gunnar Solskjaer. A Manchester United legendás csatára, ma már a csapat vezetőedzőjeként varázsol, pedig aktív pályafutása során is tudott emlékezetes estéket produkálni – leginkább az 1999-es Bajnokok Ligája döntőjét szokták emlegetni, amikor az utolsó percben lőtt győztes gólt a norvég.

Nem túlzás azt állítani, hogy hasonló csodatételre lesz szüksége a Vörös Ördögöknek Párizsban. A karrierje során „babaarcú gyilkos” becenévre hallgató szakember ugyanis első és eddigi vereségét a Paris Saint Germain ellen szenvedte el 2-0-ra az Old Traffordon.

A PSG véget vetett a manchesteri csodának
Kimpembe és Mbappé góljával a párizsiak 2-0-ra nyertek az Old Traffordon.

Solskjaernak pedig nincs BL-tapasztalata a csoportkörből sem, a Moldéval eddig a selejtezők playoffja, vagyis az utolsó kör volt a legnagyobb menetelése – igaz, összesen 33 Európa Liga és Bajnokok Ligája meccsen ült már kispadon. Ilyen kaliberű csapatokkal még rutintalannak mondható, pedig nagyon ki kell valamit találnia, ugyanis

az egyenes kieséses szakaszban még soha nem jutott tovább olyan csapat, amely egynél nagyobb arányú vereséggel nyitotta a párharcot hazai pályán.

A Manchester United hiányzói

Ander Herrera, Jesse Lingard , Juan Mata – combsérülés
Alexis Sánchez – térdsérülés
Antonio Valencia – vállsérülés
Anthony Martial – ágyéksérülés
Nemanja Matic, Matteo Darmian – ismeretlen sérülés
Phil Jones – betegség
Paul Pogba – eltiltás

Leegyszerűsítve a problémát, ez egy rutinos edzőnek is nehéz feladat lenne. Ehhez pedig vegyük még hozzá a következőket:

  • A PSG az egyik legerősebb csapat Európában, játékosállományát és lehetőségeit is tekintve,
  • Kylian Mbappé egészen kirobbanó formában futballozik, egyébként is csak Cristiano Ronaldo rúgott nála több gólt a BL-ben a 2016/17-es kiírás óta,
  • a Manchester Unitedet hihetetlen sérüléshullám, valamint Paul Pogba eltiltása is sújtja.

Hogy taktikailag mit talál ki a norvég szakvezető stábjával a különböző sztárok kiiktatására – mert bár Neymar, és Cavani is sérült, sok klasszisa van a PSG-nek az első meccsen brillírozó Di Maríával, Julian Draxlerrel és persze Mbappéval – az önmagában is jó kérdés. Valójában azonban Solskjaer kötött pályán mozog, nincs variációs lehetősége. Nagyjából egy teljes kezdő tizenegy esett ki, ezért vagy a várható kezdőt állítja ki, vagy 19-re lapot húz és bedob néhány ifit. A jelek szerint azonban nem szegte kedvét a Vörös Ördögök trénerének a nehéz helyzet.

Megannyi fantasztikus fordítást találni a klub történelmében, mi pedig nyolc meccset megnyertünk idegenben egymás után, így magabiztosak vagyunk. Ha 20-30 perccel a vége előtt még meccsben vagyunk, bármi megtörténhet.

– idézi a klub honlapja az edzőt.

Pont ebben bízhat azonban a United: egyszerűen nincs veszíteni valója a csapatnak. Solskjaer egy rendkívül emberközpontú trénernek bizonyult, beszélget a játékosokkal, lelket ápol, sztorizik nekik, szemmel láthatóan isszák minden szavát.

Ole Gunnar Solskjaer Anthony Martiallal a PSG elleni első BL-meccs sajtótájékoztatóján. Fotó: Jan Kruger/Getty Images

Tűzbe menne érte bármelyik játékos, különösen most, hogy a norvég visszaadta az önbizalmukat.

Ekkora hátrányból pedig felszabadultan, óriásit focizva történelmet lehet írni.

Ha nem sikerül, akkor sem teheti szóvá senki a kiesést, hiszen legalább megpróbálták a lehetetlent. Márpedig ez lehetetlen vállalásnak tűnik:

  • Csatársorban egyedül Romelu Lukaku egészséges, rajta kívül csak Marcus Rashford játszhat, de ő sem 100%-os. Martial, Sánchez, Lingard és Mata sem tud pályára lépni a támadók közül.
  • Középpályán Pogba eltiltott, Herrera és Matic sérült. Maradt a nyáron szerződtetett, de eddig kevés vizet zavaró Fred, az összesen 38 felnőtt meccset maga mögött tudó McTominay és a Unitedben összesen 26 meccset teljesítő Perreira.

Bátran állíthatjuk, vert helyzetből indul Ole Gunnar Solskjaer, de éppen ezért adott minden egy igazi tündérmeséhez, egy újabb csodához. Mert azért szeretjük a futballt, hogy ilyen előzmények után valami egészen különleges dolog történjen a Parc de Princesben. És ki más tudna csodát tenni tinikkel és rutintalan focistákkal, ha nem a Babaarcú gyilkos?

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó

Paris Saint-Germain – Manchester United, 21:00
az első mérkőzés végeredménye: 2-0

FC Porto – AS Roma, 21:00
az első mérkőzés végeredménye: 1-2

Nyitókép: Craig Mercer/MB Media/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik