Nemzetközi foci

Robotzsaru elintézi, hogy megint komolyan vegyük a Milant

2014. március 11-én a Kakával, Mario Balotellivel, Michael Essiennel felálló, csereként Robinhót bevető Milan 4-1-es vereséget szenvedett az Atlético Madrid otthonában, és 5-1-es összesítéssel kiesett a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

Majdnem ötéves emlék ez már, és a Milan-szurkolók azóta próbálnak megbarátkozni a gondolattal, hogy csapatuk, amely hétszer volt Európa legjobbja, nem tud odakerülni, nemhogy a nyolcaddöntőbe, de a 32-es főtáblára sem a BL-ben.

Ez nemcsak a presztízsveszteség miatt fájó a szurkolóknak, hanem azért is, mert a klub jelentős bevételtől esik el, a tavalyi BL-szezonban például minden csoportkörbe jutó csapat automatikusan kapott az európai szövetségtől 12,7 millió eurót, a főtáblán pedig a győzelmek 1,5 milliót, a döntetlenek pedig 500 ezret.

Egy Milan-léptékű klub esetében ezek az összegek talán aprópénznek tűnhetnének, de egyből más a leányzó fekvése, ha tudjuk, hogy a csapat épp nagy harcban van az UEFA-val, és az óriási ígéretekkel induló, de végül lufinak bizonyuló kínai tulaj után érkező amerikai cég, az Elliott Management azon dolgozik, hogy  helyreállítsa a Milan renoméját.

Ha 2014 óta csak háromszor csoportkörös a csapat, és nem is jut be az egyenes kieséses szakaszba, akkor is keresett volna 40-50 millió eurót, és ehhez jöhetett volna még a legalább ott voltunk-érzés. Mivel egyik sem valósult meg, így csak a hiányérzet maradt.

A mostani szezon úgy alakul, hogy 22 forduló után jogosan reménykedhetnek a Milan-drukkerek, hogy végre összejön a BL-küldetés, hiszen a csapat a negyedik helyen áll, igaz, mögötte óriási a tülekedés, a 11. Sassuolo is csak hat pontra van.

A szezon elején még a Juventus által lepasszolt Gonzalo Higuaínba kapaszkodtak a Milan-szurkolók, hiszen az argentin csatár a Serie A-ban mindig eljutott legalább 16 gólig, és volt egy 36 gólos idénye még nápolyiként, amivel egy 87 éves rekordot állított be.

Higuaín jól is indult, aztán jött a Juventus elleni meccs, ahol a túlzott akarás nagyon rosszul sült el, büntetőt rontott 0-1-es állásnál, majd a hajrában kihisztizett magának egy piros lapot, itt pedig eltört nála valami, és bár a kínosan hosszú góltalansági sorozatát a SPAL ellen megtörte, végül kevesen csodálkoztak azon, hogy januárban elment a Chelsea-hez, ahol korábbi edzőjével, Maurizio Sarrival dolgozhat újra együtt.

Gonzalo Higuaín egy végtelennek tűnő haragspirálba keveredett
De 2017 óta a foci sem úgy megy neki, ahogy kellene.

A Milannál nem pánikoltak Higuaín lelépése miatt, inkább mélyen a zsebükbe nyúltak, és 35 millió euróért elhozták a Genoából azt a Krzysztof Piateket, aki egyértelműen a szezon felfedezettjének számít Olaszországban. Egy évvel ezelőtt valószínűleg csak a lengyel bajnokságot követők és a különféle futballmenedzser-játékok legelvetemültebb rajongói ismerték a 23 éves csatár nevét, aki üstökösként robbant be a nemzetközi elitbe.

“Ő a legösszetettebb csatár, akivel valaha együtt dolgoztam. Manapság pedig ő az európai futball egyik legjobb befejezőcsatára”

– méltatta a lengyelt a korábbi olasz szövetségi kapitány, Cesare Prandelli, aki a Genoánál testközelből láthatta, mit is tud Piatek.

Elég megnézni az alábbi 3 perces videót, hogy kiderüljön, miért is tartja őt sokoldalúnak Prandelli, a Genoában szerzett góljai is elárulják, nem egydimenziós játékosról van szó.

19 góljából az utolsó volt a leglátványosabb, ahogyan egy laza mozdulattal a hosszú felsőbe csavart, de elég vegyes a repertoár, volt méterekről becsúszva szerzett szemfüles gólja, szerzett olyat, amikor a kapust kicselezve oldotta meg a helyzetet, és bár a 183 centijével nem számít magasnak, a fejjátéka is kimagasló.

Ráadásul minden jel arra mutat, hogy nem az az izgulós fajta, első olaszországi tétmeccsén, a Genoa-Lecce kupameccsén tizenkilenc perc alatt mesterhármast szerzett, majd első Serie A-bajnokiján, az Empoli ellen hat perc kellett neki a gólhoz, amikor pedig a Milanban először kezdett, 27 perc alatt elsüllyesztette a Napolit.

A Genoa elnöke, a hatalmas játékosforgalmat bonyolító Enrico Preziosi ritkán ájul el futballistáktól, de a Piontekről látott videofelvételek annyira meggyőzték, hogy egyből akcióba lépett, és 4,5 millió euróért elhozta az előző idényben a Cracovia Krakówban az alapszakaszban 15, az alsóházi rájátszásban további 6 gólt szerző csatárt, aki 21 góljával harmadik lett a góllövőlistán.

Piatek az első hat olasz bajnokiján nyolc gólt szerzett, újonc ilyet legutóbb az 1949-1950-es idényben produkált, akkor az Atalanta dán légiósa, Karl Aage Hansen volt hasonlóan termékeny. A hetedik meccsén, a Parma ellen is eredményes volt, így beállította Gabriel Batistuta 1994-es rekordját, aztán jött az általában törvényszerű visszaesés, öt mérkőzésen át nem talált a kapuba, hogy aztán a Genoa-szurkolók szempontjából a legjobbkor törje meg a sorozatot – a Sampdoria elleni városi derbin.

Piatek legnagyobb erőssége egyébként nem a kapu előtti kiváló szimata, hanem az, hogy nem az a tipikus bójacenter.

Remekül érkezik a beadásokra, de ha kell, akkor visszalép labdáért, és ha nem érnek fel a társak, akkor képes magának is megteremteni a helyzetet, ahogy azt a Napoli elleni kupameccsen lőtt második góljánál tökéletesen bemutatta.

Nem számít a leggyorsabb támadók közé, ugyanakkor remekül indul be a védők mögé és nagyon pengés az első labdaérintése, amivel egyből előnyt tud szerezni. A legfontosabb pillanatokban rendre higgadt tud maradni, a számai pedig tiszteletre méltóak:

  • nyolcszor szerezte egy bajnokin az első gólt, többször, mint bárki más a ligában.
  • a Milanban kétszer volt kezdő, és mind a három kaput eltaláló lövéséből gól lett.
  • az öt nagy európai topligában ő játszotta a legkevesebb meccset, huszonnégyet, azok közül, aki eljutottak legalább huszonkét gólig.

A Milanban Marco van Basten, George Weah és Filippo Inzaghi is szórta a gólokat a 9-es mezben, az utóbbi időben azonban akárki húzta magára ezt a mezt, befürdött vele a csapat.

Alessandro Matriról, Mattia Destróról és Gianluca Lapaduláról sejteni lehetett már előzetesen, hogy nagy lesz rájuk a kabát, Fernando Torres, André Silva, Luiz Adrianio és Higuaín viszont máshol már bizonyította, hogy nagyon is ért a gólszerzéshez, mégsem váltak be a piros-feketéknél.

Piatek állítólag szintén a kilences mezt kérte, de a Milan vezetősége azt mondta, azt ki kell érdemelni, így jutott neki a tizenkilences.

“Pontosan ilyen játékosra volt szüksége a Milannak. Éhes és tudja, hogyan kell gólt szerezni”

– mondta az új fiúról a Milan-legenda, Andrea Pirlo. Az egyik szurkolói oldalon már a csapat korábbi klasszisaihoz hasonlították a lengyel légióst, a fejjátékát Alberto Gilardinóéhoz, a gólérzékenységét Inzaghiéhoz, a végrehajtás sebességét Andrij Sevcsenkóéhoz, a személyiségét Kakáéhoz.

Utóbbi összehasonlítás némileg sántít, mert Kaká egy mosolygós, könnyed, nyílt fickó volt, Piatek meg első ránézésre egy hűvös, marcona figurának tűnik.

“Amikor Piatek megjelent nálunk, olyan volt, mint a Robotzsaru. Nagyjából négy szót hallottunk tőle, nem ment bele semmilyen felesleges csevegésbe, és az edzéseken is hasonló letisztultsággal végezte a dolgát”

– nyilatkozta róla edzője, Gennaro Gattuso.

A Milan edzője a Roma elleni, Piatek góljával elért döntetlen után azt mondta a lengyelről, hogy remeghetnek a védők, ha a pályán vannak, mert lendületes és erős, valamint úgy mozog a pályán, hogy azzal a többieknek is üres területeket nyit.

Az olasz napilap, a Gazzetta dello Sport az első milanos meccsén, a Napoli elleni bajnokin annak ellenére a mezőny legjobbjának választotta, hogy csak a 69. percben állt be, de a nagy Piatek-őrületet az utóbbi két találkozón elért három gólja idézte elő.

“A klub egyik ikonja, Clarence Seedorf közös fotót kért tőlem. Korábban, a Napoli elleni meccs előtt Sevcsenko jött oda hozzám az öltözőben. Fantasztikus, hogy ilyen híres játékosok ismernek és keresnek!

Hogy miben fejlődtem a legtöbbet Olaszországban? Fizikailag erősebb lettem, könnyebben felveszem a harcot a védőkkel, és robbanékonyabbnak érzem magam. Az utóbbi időben pedig a lövéseim is pontosabbak, az edzések után sokat dolgozok a megfelelő lábtartáson, és a szabadrúgásokat is gyakorlom, mert egy csatárnak minden helyzetben tudnia kell gólt szerezni” – adott ízelítőt a munkamoráljából a Milan-szurkolók új kedvence.

Gyerekként egy Cristiano Ronaldo-felirattal ellátott Real-mez volt az első, amit hordott, aztán kapott egy Arsenal-dresszt is, amelyen Thierry Henry neve szerepelt, és ha így folytatja, a San Siro gyorsan tele lesz majd Piatek-mezbe öltözött drukkerekkel.

A teljesítményét látva nem volt kérdés, hogy a lengyel válogatottban is meg fogja kapni a lehetőséget, második meccsén, az Eb-címvédő portugálok elleni Nemzetek Ligája-találkozón talált be.

Valamit tudnak ezen a lengyelek, hiszen a futballnagyhatalomnak nem nevezhető országnak három olyan középcsatára van, mint Piatek, Robert Lewandowski (Bayern München) és Arkadiusz Milik (Napoli). Ha már úgyis nagy barátaink a lengyelek, talán érdemes lenne megkérdezni tőlük, hogyan is csinálják.

Olasz bajnokság, Serie A, 23. forduló:

csütörtökön játszották:
Lazio – Empoli 1–0
gól: Caicedo (42., 11-esből)

 

pénteken játszották:
Chievo – Roma 0-3 (0-2)
gól: El Shaarawy (9.), Dzeko (18.), Kolarov (51.)

 

szombaton játszották:
Fiorentina – Napoli 0-0

Parma – Internazionale 0-1 (0-0)
gól: Lautaro Martínez (79.)

 

Vasárnap:
12.30: Bologna – Genoa (Tv: Digi Sport1)
15.00: Sampdoria – Frosinone (Tv: Digi Sport1)
15.00: Atalanta – SPAL
15.00: Torino – Udinese (Tv: Digi Sport3)
18.00: Sassuolo – Juventus (Tv: Digi Sport1)
20.30: Milan – Cagliari (Tv: Digi Sport1)

A bajnokság állása:

1. Juventus 22 46-15 60 pont
2. Napoli 23 42-18 52
3. Internazionale 23 32-16 43
4. AS Roma 23 44-30 38
5. Lazio 23 32-25  38
6. AC Milan 22 29-21 36
7. Atalanta  22 48-30 35
8. Sampdoria 22 39-29 33
9. Fiorentina 23 33-25 32
10. Torino 22 27-22 31
11. Sassuolo 22 34-33 30
12. Parma 23 24-31 29
13. Genoa 22 29-39 24
14. SPAL 22 19-30 22
15. Cagliari 22 19-31 21
16. Udinese 22 18-30 19
17. Empoli 23 27-45 18
18. Bologna 22 17-34 17
19. Frosinone 22 16-43 13
20. Chievo 23 19-47 9

A Chievótól három pontot levontak.

Olvasói sztorik