Nemzetközi foci bajnokok ligája

Új európai kupasorozat indul a BL és az EL mellett – hivatalos

Neve még nincs, de 32 csapat szerepel majd a csoportkörben.

A 2021-2022-es szezontól kezdődően ismét lehet harmadik számú nemzetközi kupasorozata az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA). A hírről korábban már beszámoltunk, de most ezt hivatalosan is megerősítették.

Andrea Agnelli, az európai klubok szövetségének (ECA) vezérigazgatója kedden a testület horvátországi megbeszélésén azt mondta, az UEFA zöld jelzést adott az új sorozatnak, amelynek tervét az év végén hagyhatja jóvá a végrehajtó bizottság.

Sajtóhírek szerint a versengésben összesen 96 klubcsapat vehet majd részt, a főtáblán 32-en szerepelhetnek majd. Ezzel egy időben az Európa Liga létszáma csökkenne: a jelenlegi 48 helyett ugyancsak 32 együttes vehetne részt a csoportkörben. A Bajnokok Ligája-helyek száma 32 maradna.

Agnelli – aki egyben a Juventus elnöke is – elmondta, az ECA régóta szeretné elérni, hogy még több klubcsapat érintett legyen a nemzetközi megméretésekben.

– Úgy tűnik, a megbeszélések utolsó szakaszába léptünk, lassan kiderül, miként fog kinézni Európa labdarúgása a következő években – fogalmazott az ECA alelnöke, Dariusz Mioduski, aki hozzátette, a másik ötlet az EL-mezőny 64 csapatosra duzzasztása volt, ám azt végül elvetették. – A részletek kidolgozása még hátra van, így a kvalifikációs folyamatról vagy a sorozat nevéről túl korai lenne bármit is mondani.

Az UEFA közleményében úgy reagált, „folyamatosan felülvizsgálja az európai sorozatokat”, és több ötlet is van a reformra, ám mielőtt döntést hozna, sok mindent kell megtárgyalnia. A Kupagyőztesek Európa Kupája 1999-ben szűnt meg, az Intertotó Kupa 1961 és 2009 között negyedik, majd harmadik számú kupasorozatként működött.

Címlapkép: AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik