Nemzetközi foci

Guardiola pofonjai

Nem sok volt, de amikor kapta a csapata, az szinte mindig nagyot szólt.

Mint beszámoltunk róla, a Premier League 21. fordulójának vasárnapi játéknapján az Everton simán lépte le 4-0-ra a vendég Manchester Cityt. Josep Guardiola csapata a szünet után omlott össze – Lukaku vezető góljára Mirallas, Davies és a ráadás utolsó percében Lookman tett még rá egyet-egyet.

A spanyol szakember aligha szokott hozzá az ehhez hasonló vereséghez, igaz a most futó szezonban egyszer már kapott a csapata egy hasonló „taslit” – épp korábbi klubjától, a Barcelonától a BL-csoportkörben.

Megnéztük, korábban melyek voltak azok a vereségek – amiből nem volt sok eddigi karrierje során – amelyek hasonlóan fájdalmasak lehettek, mint a mostani null-négy.

Vereséggel nyitott Spanyolországban

Talán még vannak, akik emlékeznek rá: 2008 augusztusában a Wisla Kraków elleni BL-selejtezőn mutatkozott be tétmeccsen a Barca felnőtt csapatánál. Guardiola az első találkozón 4-0-s győzelmet ünnepelhetett, igaz a folytatás nem lett ilyen jó: előbb a visszavágón kapott ki a csapata 1-0-ra (vagyis simán továbbjutott), majd a spanyol bajnoki nyitányon az újonc Numancia látta vendégül egy 1-0-s veréssel.

Ezt követően viszont egészen decemberig veretlenül menetelt akkori együttese: akkor a Sahtar Donyeck győzte le a BL-ben, ráadásul hazai pályán – először nem látta pontot szerezni az akkori Guardiola-csapatot a Camp Nou közönsége. A folytatásban sem sokszor kapott ki odahaza, igaz rögtön februárban az Espanyol elleni derbit bukta el 2-1-re – ez azért nagyon is fájt a szurkolóknak. Guardiola-csapat négy gólt először az Atlético Madridtól kapott, a 2008–09-es spanyol élvonal 25. fordulójában: a madridi együttes odahaza nyert 4-3-ra. A bajnoki hajrában ugyan a Mallorca és Barcelonában az Osasuna is legyőzte, de a cím ekkor már megvolt, így érthetően nem törte magát a csapat a később sikerrel megvívott BL-döntő előtt.

A következő szezonban, 2009 őszén a BL-csoportkör hozta meg az első vereséget, ismét hazai pályán, ezúttal a Rubin Kazany bizonyult jobbnak 2-1-gyel. Ez volt az az időszak, amikor 5-6 rúgott gólig sem volt rest eljutni a Barcelona, így már-már a döntetlenek is vereséggel értek fel a drukkerek szemében. Valódi vereségből viszont nem volt sok, bár a Sevilla elleni hazai 2-1-es kupa-nyolcaddöntős vereség azért fájó, mert az idegenbeli 1-0-s visszavágós siker így kiesést jelentett. Közben a bajnokságban az Atléti Madridban ismét elkapta a csapatot (2-1), ennél azonban fájóbb volt az Inter elleni idegenbeli 3-1-es fiaskó a BL-elődöntőben – a visszavágó 1-0 lett a Barcának, vagyis nem jöhetett össze a címvédés.

https://www.youtube.com/watch?v=LWriLzeHzhk

Megint egy újonc

A rákövetkező idényt vereséggel nyitotta a csapat: a Sevilla a Szuperkupa első felvonásán 3-1-re nyert. A visszavágón aztán javította ezt a csorbát a Barcelona – 4-0-s sikerével elhódította a trófeát. A bajnoki rajtba viszont hiba csúszott: rögtön a második fordulóban az újonc, szezon végén kieső Hércules 2-0-val vette be a Nou Campot – a hazai szurkolók legnagyobb döbbenetére. A dologhoz hozzátartozik, hogy ezt a fiaskót hosszú veretlenség követte: a következő vereséget január közepén, a Betis vendégeként (3-1) könyvelhette el a kupa negyeddöntőjének visszavágóján (ahol az első meccset 5-0-ra nyerte, így simán továbbjutott). A BL-ben az Arsenal kapta el a csapatot a 16 között (2-1), de a visszavágón aratott 3-1-es győzelem ezt is kompenzálta, a szezon legfájóbb vereségét azonban éppen a rivális Real Madridtól szenvedte el: 1-0 lett a királyiak javára a spanyol Király Kupa döntője. A szezon végén zsinórban harmadik bajnoki címét ünnepelte az együttes, kiegészítve azt egy újabb Bajnokok Ligája-elsőséggel.

A búcsúév

A 2011–12-es szezon volt az utolsó Guardiola-idény a Barcelonánál. A kupát sikerült megnyerni, a többi fronton viszont nem jött össze az aranyérem. Pedig jól indult a szezon: a spanyol élvonal 11. fordulójáig, egészen a november 26-i Getafe elleni idegenbeli meccsig (0-1) egyetlen vereséget sem szenvedett el a csapat. Ugyan tavasszal is sokáig csak az Osasuna elleni (2-3) vereség volt az egyetlen, a hajrát már nem bírta úgy a csapat, mint előtte: a Chelsea elleni BL-elődöntő első felvonásán a londoniak odahaza 1-0-ra nyertek (a visszavágó 2-2-t és kiesést hozott), a 35. bajnoki fordulóban pedig a Real vette be a Nou Campot (1-2), végérvényesen eldöntve ezzel a bajnokságot – 100 ponttal lett bajnok a Madrid, 91-gyel második a Barca.

https://www.youtube.com/watch?v=ku5T4ot85Io

Guardiola karrierjében egy év szünet következett, a 2013–14-es idényben pedig a Bayern München kispadjára ült le.

Már Münchenben

Az első vereségre nem kellett sokat várni: a német Szuperkupát a nagy rivális Borussia Dortmund nyerte 4-2-re. A következő vereséget mostani kenyéradója, a Manchester City ellen jegyezte a BL-csoportkörben: hazai pályán 3-2-re maradt alul a Bayern – mindez már decemberben történt. Közben behúzták a klubvilágbajnokságot, de a BL-címvédőnél igen magasra tett lécet nem sikerült megugrani: a bajnoki hajráig egyetlen fiaskó sem csúszott be, és bár a német cím simán a zsebben volt – így lehetett, hogy az Augsburg idegenben 1-0-ra verje, míg a Dortmund 3-0-s verést mért a bajorokra az Allianz Arénában –, a fő cél, a BL nem jött össze, ráadásul nagyon nem: Madridban a Real 1-0-ra nyerte az elődöntő első meccsét, a visszavágó pedig 4-0 lett a javára Münchenben – alighanem utóbbi 4-0-s vereség a leginkább fájó Guardiola karrierjében.

2014 nyarán ismét Dortmund-sikerrel (0-2) indult a német Szuperkupa, majd az előző idény sormintáját követve a Manchester City következett, mint legyőző a BL-csoportkörben (ezúttal Manchesterben). A sok győzelmet hozó ősz után 2015 nem kezdődött szépen, a tavaszi rajton a Wolfsburg 4-1-gyel küldte haza a bajnokot a Bundesliga 18. fordulójában, a Mönchengladbach pedig a 26. körben tudta bevenni a bajorok otthonát (0-2). Nem sokkal később ugyan a Porto is legyőzte Guardioláékat a BL-negyeddöntőben (1-3), de erre egy 6-1-es „mészárlás” volt a válasz a visszavágón, az elődöntőben viszont ismét elvérzett a csapat: a Barca 3-0-ra nyert Spanyolországban, így a visszavágó 3-2-es bajor sikere is spanyol továbbjutást ért. A 2015 április vége, május eleje nem kerül be Guardiola legdicsőbb időszakai közé: a Barcelona elleni kiesés mellett kikapott a csapata Dortmundtól (1-3) odahaza a Német Kupa-elődöntőben, és a Bayer Leverkusen (0-2), valamint az Augsburg (0-1) is legyőzte a bajnokságban – utóbbi ráadásul Münchenben –, sőt a Freiburg elleni folytatás is 2-1-es vereséget hozott.

A német Szuperkupa-átok

A német Szuperkupával nem volt szerencséje: harmadik meccs, harmadik vereség 2015 nyarán, ezúttal a Wolfsburgtól (tizenegyesekkel). A BL-csoportkörben most az Arsenal lett a legyőzője (0-2), a bajnokságban pedig a 15. fordulóban a Mönchengladbach parancsolt megálljt (1-3). A 2015–16-os szezon első müncheni vereségét 2016 márciusában jegyezhettük fel: a Mainz (1-2) vette be a fellegvárat. Ahogy a Szuperkupa, úgy a BL is ugyanazt a forgatókönyvet hozta, mint az előző években: az Atlético 1-0-ra nyert Madridban az elődöntő első felvonásán, így a visszavágón aratott 2-1-es siker alkalmával az idegenben lőtt gól döntött a vendégek javára. A kupát egy év kihagyás után ismét sikerült megnyerni, a bajnokság pedig háromból háromszor lett meg – de a BL-döntő valahogy mindig kiesett.

A City már más tészta

2016 nyarán már tudott volt – hiszen korábban bejelentették a felek –, hogy Guardiola a Cityhez igazol. A hetedik Premier League-fordulóig pontot sem vesztett a csapata, akkor a Tottenham vendégeként viszont rögtön hármat (0-2). A következő vereség a már említett Barca elleni 4-0 a BL-ben, majd Manchester United a Ligakupából búcsúztatta 1-0-lal. Angliában már korántsem sikerül összehozni olyan veretlen szériákat, mint előző két állomáshelyén: a 14. és 15. angol fordulóban a Chelsea (1-3) és a Leicester (2-4) is legyőzte, majd a Liverpool elleni rangadó sem jött össze (0-1), legutóbb pedig az Everton mért 4-0-t a csapatra.

Guardiola mérlege emellett még mindig fantasztikus: a 2008–09-es szezon óta edzőként 275 meccsen ült a kispadon, melyből 211-et nyertek meg a csapatai a 39 döntetlen és a 25 vereség mellett. A hét befejezett szezonból hatszor bajnok lett, négyszer nyert kupát, három-háromszor helyi szuperkupát, UEFA Szuperkupát és klubvébét, valamint kétszer hódította el a Bajnokok Ligáját a spanyol tréner.

Olvasói sztorik