Nemzetközi foci

Top10 legdrágább igazolás: mi lesz a friss listavezető sorsa?

Egyes bombaüzletek bejöttek, mások megbuktak – vajon Pogba (és Higuaín) melyik csoportba tartozik majd?

Ma hajnaltól Paul Pogba a világ legdrágább igazolása: a Juventusból a Manchester Unitedbe szerződő 23 éves középpályás 105 millió euróért váltott klubot, amivel megdöntötte az eddigi csúcsigazolás Gareth Bale 2013-as rekordját. A Rangadó.hu ennek apropóján összegyűjtötte a futballvilág eddigi tíz legdrágább átigazolását, valamint azt is megnézte, hogy a brutális összegekért szerződtetett labdarúgók mit alkottak új klubjukban, megérték-e az árukat – nem szeretnénk lelőni a poént, de a bombaigazolások mellett azért van egy-két minimum megkérdőjelezhető transzfer is:

10. Zinedine Zidane, Juventus-Real Madrid, 73,5 millió euró

A lista legrégebbi tagja a jelenleg a Real Madrid edzőjeként tevékenykedő Zizou, aki 2001 nyarán akkor bődületes világrekordot jelentő ősszegért igazolt a „királyiakhoz”, és lett a galaktikus Madrid egyik ikonja. A francia klasszis már 30. életévében járt, amikor a spanyol óriáshoz került, a Real viszont aligha bánta meg a vételt: a következő évben Bajnokok Ligáját nyertek, ráadásul Zidane lőtte a győztes gólt a Bayer Leverkusen elleni döntőben. A „blancók” ezt követően az Európai Szuperkupát, a Világkupát, majd a spanyol ligát is megnyerték, a sikerek azonban ezt követően elmaradtak – hiába játszott Zidane még négy évet és lőtt egy híján félszáz gólt a BL-rekordbajnoknál, több kupát nem nyert a csapat. Meg kell említeni azt is, hogy a Juve akkor nem járt rosszul a rekordeladással: a franciáért kapott összegből új csapatot építettek, Gianluigi Buffon, Lilian Thuram és Pavel Nedved is ekkor érkezett a torinóiakhoz.

9. Kevin De Bruyne, Wolfsburg-Manchester City, 74 millió euró

A fiatal belga középpályás átigazolásának egyik legszembetűnőbb aspektusa, hogy mennyit keresett rajta a német csapat: a 2014 telén mindössze 22 millió euróért vásárolt játékost másfél évvel később több mint háromszoros áron adták tovább az angoloknak. Persze a City nem a semmire fizetett ki ennyi pénzt, De Bruyne a 2014/15-ös szezonban 16 gólja mellett 28 gólpasszt is kiosztott a Wolfsburg színeiben, a „farkasok” pedig az ő góljának is köszönhetően megnyerték a Német Kupát és másodikként végeztek a Bundesligában – miközben a belga lett az Év Játékosa Németországban. Nem véletlenül repült tehát rá a City, azonban – bár nem játszott rosszul – De Bruyne első idényében nem feltétlen igazolta, hogy megéri a pénzét– Guardiola irányítása alatt is lesz még mit bizonyítania.

7-8. James Rodriguez, Monaco-Real Madrid és Ángel Di María, Real Madrid-Manchester United, 75 millió euró

A két játékos átigazolása többszörösen is összefügg: az egyenlő transzferdíj mellett ugyanazon a nyáron váltottak csapatot, sőt, Di Maríának többek közt pont a kolumbiai érkezése miatt kellett távoznia a friss BL-győztes Real Madridtól 2014 nyarán. James Rodriguez átigazolása kicsit De Bruyne esetére hajaz: nem bukott meg egyértelműen a nagy transzfer után, de azt is erős túlzás lenne állítani, hogy sikertörténet lenne az övé – második szezonja például majdhogynem katasztrofálisra sikeredett. A kolumbiai szélsőt a számára ugródeszkát jelentő világbajnokság után szerződtette a Real, de a posztját már az első évében sem nagyon találták a klubnál, a magunk mögött hagyott szezonban pedig már alapembernek sem volt mondható: minden sorozatot figyelembe véve is csupán 32 mérkőzés jutott neki, javarészt csereként. A BL-döntő 120 percét pedig a padról figyelhette végig – a torna során egyébként egyetlen egy mérkőzésen volt végig a pályán.

Di María története sem alakult szebben…Az argentin nagy felhajtás közepette érkezett Manchesterbe, ahol azonban hamar megromlott a viszonya Van Gaal vezetőedzővel, aki részben a játékost kiáltotta ki bűnbaknak a pocsék eredményeket követően. Szó mi szó, Di María nem volt éppen topformában: a villámléptű szélső 27 bajnokin mindössze négyszer talált be, igaz, a holland mester sokszor a kedvelt posztjától eltérő szerepkörben játszatta. A szezon végén mindenesetre megtörtént a könnyes búcsú: Di María egy évvel korábbi vételáránál 12 millió euróval kevesebbért a PSG-hez igazolt, ahol újra formába lendült: az elmúlt idényben minden sorozatot figyelembe véve 15 gólt és 25 gólpasszt jegyzett a párizsiak színeiben.

6. Luis Suárez, Liverpool-Barcelona, 81,72 millió euró

Suárez története is igen érdekes: rasszista megnyilvánulásai és a pályán mutatott sportemberhez méltatlan viselkedése miatt Angliában amúgy is kezdett kitelni a becsülete, amikor a csatár a 2014-es brazíliai világbajnokságon erre még egy lapáttal rátett, és megharapta Giorgio Chiellinit, az olaszok középhátvédjét. A FIFA az esetet követően öt hónapra eltiltotta az uruguayit, melynek következtében az addigi legkomolyabb érdeklődő, a Real Madrid letett a megszerzéséről – a Barcelonának azonban így is kellett az amúgy világklasszis futballista. Utólag kijelenthető, hogy a katalánok nem jártak rosszul az üzlettel: Suárez már az első, csonka szezonjában is ontotta a gólokat – ráadásul nagyon fontos találatot szerzett a Juventus ellen megnyert BL-fináléban is – a második idényében azonban Messit és Neymart is megelőzve a Barcelona legeredményesebb játékosaként és Európai Aranycipősként, 59 góllal zárt.

5. Neymar, Santos-Barcelona, 88,20 millió euró

A Suáreznél egy évvel korábban érkező Neymar átigazolása nem volt éppen minden zökkenőtől mentes: az eredetileg 57 millió eurós transzferként bejelentett ügyletről később kiderült, hogy valójában több mint 88 milliójába került a katalánoknak. Az átigazolást követő nyomozás hozományaként a klub elnöke lemondott, az alelnököt pedig adócsalással vádolták – Neymart persze mindez nem érdekelte, ő futballozni érkezett Európába. Az első idénye ennek ellenére nem sikerült kiugróra a brazilnak, de 15 találatát a következő szezonban már 39 követte, mára pedig Messivel és Suárezzel egyértelműen a világ legerősebb csatársorát alkotja – a lista több szereplőjéhez hasonlóan ráadásul ő is szerzett gólt BL-döntőben.

4. Gonzalo Higuaín, Napoli-Juventus, 90 millió euró

Pogbához hasonlóan az idény nyáron váltott csapatot Higuaín is, aki pár hétig a világ harmadik legdrágább igazolásának mondhatta magát. A korábbi Real Madrid-csatár két jó év után előhúzott a kalapból egy kiválót a Napolinál, 36 bajnoki góljával olasz rekordot döntött, a nápolyiakat pedig szinte egymaga tartotta versenyben a Serie A-ban – teljesítménye a scudettóhoz nem volt elég, egy zsíros szerződéshez viszont igen, a Juventus letette érte a szerződésében foglalt kivásárlási árat. Az átigazolást rengeteg kritika érte, egyrészt a csatár kora – az argentin 29. életévében jár – másrészt a tudása miatt is. A Pogbát fejben már ekkor eladó torinóiaknak mindenesetre volt pénze, és topcsatárt akartak igazolni – a piacon ilyen kategóriában nem volt túl sok elérhető játékos, a többi pedig történelem. Hogy jó döntés volt-e a szerződtetése, az majd a jövőben elválik, az első jelek viszont nem túl biztatóak: Higuaín meglehetősen túlsúlyosan kezdte meg a felkészülést a “zebrákkal”.

3. Cristiano Ronaldo, Manchester United-Real Madrid, 94 millió euró

2009 nyarán robbant a bomba: a világ akkori legjobbjának tartott Cristiano Ronaldo elhagyta a Manchester Unitedet és bődületes világrekordért az újra BL-győzelemről álmodozó Real Madridhoz szerződött. A transzfer létjogosultságát nem lehet megkérdőjelezni, Ronaldo azóta is a világ egyik legjobbja és a Real Madrid igazi vezére volt az elmúlt években, ráadásul végül a Bajnokok Ligája-siker is összejött, immár nem is egyszer – Ronaldo gólokkal természetesen. A portugál amúgy is jó barátságban van a góllövő-cipőjével, CR írd és mond 260 gólt szerzett a „királyiaknál” 2009 óta, ami az átigazolási összegre kivetítve megközelítőleg 350 ezer euró/gól – ennél rosszabb üzleteket is kötöttek már a futballtörténelemben…

2. Gareth Bale, Tottenham-Real Madrid, 101 millió euró

A walesi 2013 nyarán, hosszas egyezkedés után érkezett a Real Madridhoz – gyakorlatilag ő volt a „blancók” válasza a Barcelona Neymar-transzferére. A Tottenhamtől érkező univerzális játékos esete egyébként is sok mindenben hasonlít a braziléra: sokáig homály fedte az ő pontos átigazolási árát is, ő sem illeszkedett be minden gond nélkül új csapatába, de ő is gólt lőtt egy megnyert BL-döntőn. Természetesen idővel ő is kihagyhatatlan alapemberré vált a klubjában – sőt, Bale mára odáig jutott, hogy Messi és Ronaldo mellett legtöbbször őt említik, mint a világ (harmadik) legjobb futballistáját.

1. Paul Pogba, Juventus-Manchester United, 105 millió euró

Elképesztően hosszú és idegőrlő átigazolási szappanopera végére került pont kedd éjjel, amikor a Manchester United hivatalos oldalán jelentette be Paul Pogba érkezését. A francia csapatváltása nyár eleje óta szinte biztosnak tűnt, de a „vörös ördögök” mellett a Real Madrid is sokáig versenyben volt a kegyeiért, a napok múlásával és a korábbra várt bejelentés csúszásával pedig már az a verzió is komolyan felmerült, hogy a francia mégsem megy sehova, és marad Torinóban – az amúgy is magas lánggal égő tüzet pedig egyes híresztelések és a játékos kétértelmű nyilatkozatai csak még tovább szították. A találgatásoknak azonban vége, Pogba visszatért a Manchester Unitedbe, és rövid időn belül bizonyítania kell, hogy megérte a világrekordot jelentő transzfer-árát – és ha valahol, akkor a hatalmas változásokon keresztülmenő és még ennél is nagyobb célokat kitűző Unitedban nem lesz egyszerű a dolga.

Zárásként egy érdekes észrevétel: a tíz legdrágább igazolás mindegyikében részt vett a Real Madrid, a Barcelona, a Juventus vagy a manchesteri gárdák egyike…pontosabban a 12 toptranszferben, ugyanis a 11. helyen Ibrahimovic Barcelonába, a 12. helyen pedig Kaká Madridba szerződése van a csúcsigazolások listáján.

Olvasói sztorik