Nemzetközi foci bajnokok ligája

Nőtt a szakadék Európa és a magyar labdarúgás között

Moldovát magunk mögött tartottuk, de jövőre ennél sokkal több kell. Szomszédaink elhúznak.

Kapcsolódó cikkek

Augusztus 4-én véget ért a 2016–2017-es nemzetközi kupaidény a magyar csapatok számára. Ezzel tehát az is véglegessé vált, hogy országunk együttesei mindössze 1,875 koefficiens-pontot gyűjtöttek. A felzárkózás idén sem jött össze, sőt: a szakadék Európához képest még nőtt, hiszen a 2011–2012-es évadban (amelynek a pontszámai mostanra kiestek) 2,25 pontot szereztek a mieink.

Az egyetlen apró pozitívumként az szolgál, hogy a Videoton dániai rendes játékidős győzelmével sikerült magunk mögött, a 34. helyen tartanunk Moldovát, akik ugyan mindössze 0,875 pontot gyűjtöttek idén, de egy még ennél is rosszabb, 0,5-ös szezonjuk esett ki a számításból.

A papíron gyengébb 20 nemzet közül egyedül az írek részéről tűnik valószínűnek, hogy több pontot gyűjtenek (a Dundalk ugyanis legalább az Európa Liga csoportkörét eléri), de Grúzia, Albánia és Macedónia is rendelkezik még versenyben lévő gárdával.

Nincs már talpon lévő csapata és kevesebbel zárt Finnország, Gibraltár, Észtország, Lettország, Málta, Örményország, Wales, Izland, Moldova, Montenegró, Luxemburg, Bosznia és Hercegovina, Litvánia, Észak-Írország, Feröer-szigetek, Andorra és San Marino.

Jelenleg ugyan még az idei 17. legmagasabb pontszám áll Magyarország neve mellett, de hamarosan „lelép” minket Anglia, Franciaország, Németország, Belgium, Hollandia, Svájc, Portugália, Oroszország, Olaszország, Csehország, Görögország, Írország és Ukrajna, akik így legalább a 30. helyre löknek vissza minket.

Szintén esélyes erre Románia, ahol a hiába esett ki egyetlen győzelem nélkül a Iasi, a Viitorul és a Pandurii; az Astra és a Steaua révén még két csapatuk van versenyben, a bukarestiek ráadásul a BL-ben. Lengyelországban ugyan szintén csak a Legia Warszawa áll, de Nikolicsék számára az Európa Liga csoportkörének elérése már biztos.

Van még versenyben lévő gárdája Kazahsztánnak, Norvégiának, Macedóniának, Grúziának és Albániának is, vagyis a legrosszabb forgatókönyv esetén mindössze a 37. pozíciót érhetné el a négy kupaindulónk által összehozott pontszámmal Magyarország.

A fentiek értelmében akár azt is mondhatnánk, hogy nagyjából erejének megfelelően teljesített idén a Ferencváros, a Videoton, a DVSC és az MTK. Ami viszont fájdalmas, az az, hogy az erőviszonyok alapján a környékünkön lévő országok közül szinte mindegyik rendelkezik még legalább egy olyan csapattal, aki érdekelt lesz augusztus végén. Nem fogjuk utolérni Szlovákiát (AS Trencin), Szlovéniát (NK Maribor), Bulgáriát (Ludogorets), Kazahsztánt (Astana) és Szerbiát (Crvena Zvezda, Vojvodina) sem, holott a felsorolt nemzetek papíron csak a 27-31. legerősebbnek rangsoroltak Európában.

Jövőre pedig még inkább kapaszkodni kell: a 2012–2013-as idény tűnik majd el a számításokból. Ez volt az a szezon, amikor a Videoton FC nemcsak elérte az Európa Liga csoportkörét, de még két győzelmet is aratott ott, így összesen 3-as koefficienssel gazdagodott Magyarország. A 2017–2018-as eredményeket egységesen 0 ponttal számítva már csak 35. Magyarország, mivel akár Moldova és Izland is elénk kerülhet…

A fenti kép a vidi.hu-ról származik.

Olvasói sztorik