Hummels nem tudott kupával búcsúzni Dortmundtól

A Bayern tizenegyesekkel nyerte meg a Német Kupa-döntőt.

A Dortmund negyedszer vagy a Bayern München tizennyolcadszor? Ez volt a szombat esti Német Kupa-döntő fő kérdése. A Bajorok dominanciájukhoz képest viszonylag kevésszer nyerték meg az elmúlt időszakban a kupasorozatot, 2011 óta csak kétszer. A Bundesliga első két helyezett csapata nézett egymással farkasszemet, a Bayern edzőjét, Guardiolát is búcsúztatta. A két csapat 2008 óta három finálét is vívott egymással, a Bajorok hosszabbításban kétszer nyertek (2008: 2-1, 2014: 2-0), a Dortmund 2012-ben 5-2-es kiütés végén ünnepelhetett.

A Bayern így kezdett: Neuer – Thiago, Ribéry, Lewandowski, Costa, Boateng, Lahm, Vidal, Müller, Alaba, Kimmich.

A Dortmund így állt fel: Bürki – Bender, Mkhitaryan, Reus, Hummels, Aubameyang, Sokratis, Piszczek, Castro, Schmelzer, Weigl.

Az FA Kupa döntőjéhez hasonlóan ennek a találkozónak az első 45 perce sem hozott gólt, bár a játék lüktető és magas színvonalú volt.

A második játékrészben inkább a Bayern lépett fel kezdeményezőbben, Bürkinek többször is figyelnie kellett. Az utolsó negyed órába lépve kisebb dráma következett, Hummels – aki a nyáron épp a müncheniekhez igazol – megsérült, és Ginter állt a helyére, befejezve ezzel dortmundi karrierjét. Történt ez azután, hogy néhány perccel korábban Schmelzert is hasonló okokból kellett lekapnia Tuchelnek…

Más dráma is történt mindeközben, Vidal mezét szaggatták szét egy beadásnál. A 85. percben Aubameyang kapott labdát jobb oldalról óriási ziccerben, de kapásból fölé lőtt.

Több már nem történt a rendes játékidőben, így következett a 2×15 perc ráadás. Durmnak kellett emberfeletti becsúszással mentenie Lewandowski abszolút ziccerénél, majd Mkhitarjan hibázott ziccerben. A pörgős negyedóra után továbbra is 0-0 volt az állás.

Mivel a maradék negyedóra viszonylag csendesen pörgött le, készülhettek a felek a kupa történetének ötödik büntetőpárbajára – az utolsót ezt megelőzően 1999-ben rendezték. Az első rúgás joga a Dortmundé volt.

A csereként 15 percet játszó Kagava büntetője középre ment, de Neuer elvetődött, így vezetett a Dortmund. Vidal válaszolt, bebombázta a jobb felsőbe, Bürki hozzáért.

Ekkor jött a hiba: Bender pocsékul rúgta el a bal alsó sarok irányába, de se az irányzék, se az erő nem volt jó, Neuer védett. Lewandowski higgadt maradt és a jobb alsóba gurított, vezetett a Bayern.

A harmadik körben Sokratis állt oda és katasztrofálisan mellérúgta a labdát. A fiatal Kimmich érkezett és nagyon gyengén, középre gurította a labdát, Bürki leért térddel.

Aubameyangon volt a sor, ő pedig kíméletlenül a kapu tetejébe küldte a játékszert. A Bajnokok Ligájában sorsdöntő büntetőt hibázó Thomas Müller jött negyediknek, és cammogva odalépdelve a jobb felsőbe küldte.

Reus jött a téttel a nyakában, de ő is nyugodt maradt és kipókhálózta a felső sarkot. Douglas Costa jött ötödik rúgóként és jó választásnak bizonyult: a kapu bal oldalát választotta, a labda a hálóban landolt, így 4-3-ra nyerte a büntetőpárbajt a Bayern.

A müncheniek 18. alkalommal hódították el a serleget.