Nemzetközi foci

Dárdai Pál nem reked meg a Herthánál, átvesz egy Bundesliga-topcsapatot?

Még az édesapja sem gondolta, hogy ennyire sikeres lesz a magyar edző.

Kapcsolódó cikkek

Biztos dobogósként lépett pályára vasárnap a Bundesligában Dárdai Pál csapata, a Hertha BSC a Hamburger SV ellen. Hiába kaptak ki a berliniek, a bajnoki remek szereplés mellett a Német Kupában is a legjobb négy között vannak, és akár még Bajnokok Ligáját érő helyre is befuthatnak. Idősebb Dárdai Pál a Digi Sport reggeli műsorában beszélt fia eddigi mesterművéről.

– Csalódott, amiért a Hamburg elleni vereség miatt nem sikerült megnyugtató előnyt szereznie a Herthának a dobogón?

– A Hertha is két meccset játszott egymás után a többi Bundesliga-csapathoz hasonlóan, de Palcsiéknál nincs huszonkét egyforma képességű játékos, maximum tizenkettő-tizenhárom olyan szintű futballista, amit most képviselnek. A fiam mindig felhív a mérkőzés napján, és említette is, hogy játszottak pénteken, majd szerdán, most pedig vasárnap, és ez sok lesz. Vékony a keret, és ez most kijött. Néztem a mérkőzést, a hamburgiak teljesen megérdemelten nyertek, frissebbek voltak, pontosabban passzoltak, veszélyesebbek voltak kapura. Nincs azonban semmi vész. Szerintem az is nagyszerű lenne, ha a hatodik-hetedik helyen végezne a Hertha, hiszen az is Európa Ligás indulást jelent – mondta idősebb Dárdai Pál.

– Kockázatos dolog volt elvállalni tavaly tavasszal a kiesőhelyen lévő Hertha irányítását egy fiatal, utánpótlásban dolgozó tréner számára. Gondolta volna, hogy ilyen álomszerűen alakul az első év?

– Nem gondoltam, hogy ennyire jól alakul, de azért azt elmondanám, hogy az utánpótlásnál is szép sikereket ért el. Korábban is azt mondta neki egy korábbi trénere, ha edzősködni akar, akkor előbb két-három évet az utánpótlásban kell dolgoznia. Hiába voltak gyorsabbak, jobbak az ellenfelek, az U15-ös és az U17-es korosztállyal is megnyerte a bajnokságot. Tudtam én, hogy ő erre fel van készülve, ha elvállalja. Persze a bennmaradásnál kellett egy kis szerencse is, hiszen elég nagy volt ott hátul a tumultus. Az új szezonban Palcsi nagyon felhozta a csapatot labdabirtoklás terén, tavasszal abban nagyon gyengék voltak. Még én is elcsodálkoztam az ősszel, de láttam az edzéseket is, hogy miket csinálnak, és szépen felfejlődtek.

– Megelégedne a következő évekbe azzal, ha a fia a Hertha leghosszabb ideig szolgáló, legsikeresebb edzője utat járná be?

– Nagyon örülnék, ha a Herthával sikeres lenne, de annak is, ha két-három év múlva a berliniektől lenne lehetősége továbblépni. Vannak a Bundesligában nagy költségvetésű csapatok, a Bayern München, a Dortmund, a Wolfsburg, a Leverkusen, a Schalke. Ezek topcsapatok, amelyeknek teljesen más a szponzorálása. Ha egy ilyen csapatot átvenne, kíváncsi lennék, hogy sikerülne-e megnyernie a német bajnokságot. Nem hiszem, hogy a fiam le fog ragadni a Herthánál tíz-húsz évig.

Olvasói sztorik