Nemzetközi foci

A megszűnés szélén a tavalyi Európa Liga-döntős

Példátlanul gyorsan tűnhet el a futballtérképről az EL tavalyi hőse.

Kapcsolódó cikkek

Még nincs egy éve annak a fantasztikus menetelésnek, amit a Dnyipro Dnyipropetrovszk az Európa Liga 2014–2015-ös szezonjában bemutatott. Az ukránok többévnyi sikertelen próbálkozás után tavaly az Olimpiakoszt, az Ajaxot, a Club Brugge-t és a Napolit kiejtve jutottak az EL döntőjébe, ahol izgalmas mérkőzésen 3-2-re ugyan kikaptak a Sevilla ellen, de egyáltalán nem vallottak szégyent.

Nos, a tündérmese már véget is érhet. Az tudvalevő, hogy a háború sújtotta Ukrajnában már a legnagyobb csapatok is egyre nagyobb gondokkal küzdenek – a Sahtar Donyeck stadionját, a varázslatos Donbass Arenát például bombatalálat is érte –, ezért jó ideje Lvovban kell lejátszaniuk meccseiket. A Dnyipro ebből a szempontból szerencsés, hiszen egyelőre maradhatott saját stadionjában, de így sem biztos, hogy megússza a nehézségeket.

Ukrán hírportálok ugyanis arról számolnak be, hogy a Dnyipro Dnyipropetrovszk tulajdonosa, Igor Kolomojszkij nem hajlandó kifizetni a klub korábbi edzőjének, Juande Ramosnak és segítőinek járandóságát.

Ramos 2010 és 2014 között edzette az ukrán együttest, amely jelenleg 1.7 millió euróval tartozik neki. Kolomojszkij a hírek szerint már nem érdekelt a csapat fenntartásában, ezért az adósságot sem fogja kifizetni. Ez azt jelentheti, hogy a Dnyipro egy évvel az EL-döntő után a másodosztályban találhatja magát, minden profi játékosa nélkül és természetesen kizárva mindennemű európai kupaküzdelemből. A visszalépésről a nyáron születik döntés, de az UEFA bejelentése már nem sokáig várat magára és a klubnál már nem is reménykednek a büntetés elkerülésében.

Tovább súlyosbíthatja a körülményeket, hogy a kizárásokat követően a játékosok is különféle kártérítési igényekkel léphetnek fel a klub szerződésszegése miatt, Kolomojszkij pedig vélhetően nem fogja kinyitni a pénztárcáját az ügy rendezésére. Ennek következménye lehet akár egy 12 pontos levonás és az átigazolásokból való kizárás is.

A Dnyipro egyébként nem az egyetlen ukrán klub, amely bajba került: a Volin Lutszk csapata éppen a napokban jelentette be, hogy csődeljárás alá került, és a most első osztályú együttes a nyáron feloszlik – pontosabban 1968 és 1989 között használatos nevén, Torpedóként alakulhat újjá a másodosztályban.

A Volin vezetése szintén úgy döntött, hogy mintegy hárommillió euróra rúgó adósságát nem próbálja meg rendezni. A szezont még befejezik 2016 májusában, majd a csapat a megszűnés sorsára jut. Az UEFA egyébként már így is 12 pontos levonással sújtotta a klubot az idén, mivel játékosai járandóságát nem fizette ki időben.

A Dnyipro negyedik, a Volin kilencedik a bajnokságban, de a pontlevonások nélkül az ötödik helyen állna – mindkét pozíció Európa Ligát érne (ha a kupát az első négy helyezett valamelyike nyerné).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik