Nemzetközi foci

Bogdán: a lelátóról nehéz lesz bizonyítanom

A Liverpool kapusa vállalja a felelősséget a hibáiért, de nem tartja rosszabb kapusnak magát, mint előtte. Storck sem volt boldog a helyzete miatt, de az Eb-n mindenképpen ott akar lenni.

Kapcsolódó cikkek

Bogdán Ádám, a Liverpool magyar kapusa először nyilatkozott hosszabban azóta, hogy az FA- és Ligakupa meccseken elkövetett hibái után kikerült a vörösök keretéből. Az Origónak adott interjúban őszintén beszélt a történtekről és a jelenlegi esélyeiről.
– Az én helyzetemben minimális lehetőséget kaphat az ember egy olyan klubnál, mint a Liverpool, ebből kell a maximumot kihozni – mondta, hozzátéve, tisztában vele, neki ez nem sikerült, pedig a kezdet biztató volt, hiszen az első kupameccseken bravúrosan védett, büntetőpárbajt is hozott a Poolnak. Aztán jött a Watford és Exeter elleni két potyagól, szögletek után.
– Ezekért természetesen vállalom a felelősséget. Felvetnek bizonyos kérdéseket, de ezeket tisztáztam magammal. Szerintem nem lettem sem jobb, sem rosszabb kapus, és most is ugyanaz a célom: szeretnék védeni a Premier League-ben, szeretnék védeni a Liverpoolban – fogalmaz Bogdán.

– Előtte nem voltak gondjaim a beadásokkal, nem féltem, úgy éreztem, jó döntéseket hozok ezekben a szituációkban, mégis így alakult. Ugyanebben az időszakban De Geának vagy Courtois-nak is volt hasonló hibája, de ők végül megúszták, ez van. Nem akarok magyarázkodni, mindegy, hogy máshol ki és mit csinál, nekem itt kell bizonyítani. Az, hogy ezt a helyzetet és a megnövekedett nyomást hogyan kezelem, a személyiségemet is próbára teszi majd: a hiba megmutatja, milyen kapus, és milyen ember vagyok igazából – mondja a magyar kapus.
Az Exeter elleni, közvetlenül szögletből kapott potyagólt a kisméretű stadionban alacsonyan elhelyezett lámpák zavaró fényeinek is tulajdonítja, de nem tagadja, nagyot hibázott: – Jött a beadás, a labda egy pillanatra eltűnt a fényben, eközben a csatár egy tizedmásodpercre lefogta a kezem, amitől kontrollálatlan lett a mozgásom, és ennyi, ez a két dolog már elég volt.

Bogdán arról is beszél, hogy Jürgen Klopp nem mondott neki semmit személyesen a bakik után, a kapusedzővel beszélték át a dolgot.
– Később is ő hívott, amikor a klub úgy döntött, visszahívja kölcsönből Daniel Wardot. Ez azért jelzésértékű volt, az Arsenal elleni meccset már a lelátóról néztem. Onnan pedig nem könnyű bizonyítani.
A hogyan továbbról egyértelműen tud nyilatkozni: védenie kellene, mindegy, hogy hol. Külföldre nem engedi el a klub, mert Angliából visszahívhatják egy hónapon belül, ha úgy adódik, Európából viszont nem.
– Közeleg az Európa-bajnokság, mindenképp szeretnék ott lenni, ehhez pedig nyilván jól jönne, ha játszanék. Ezért is örülök, hogy sikerült megbeszélnem a klubbal, hogy legalább Anglián belül adjanak kölcsön, ha erre lehetőség adódik.

Bernd Storckkal már beszélt a helyzetéről, a magyar válogatott szövetségi kapitánya pedig biztosította, hogy továbbra is követi a pályafutását, ugyanakkor Bogdán szerint „nem volt boldog”, hogy rossz hírekről számolt be neki. A német szakember is azt szeretné, ha Bogdán kölcsönben játszhatna valahol tavasszal és bizonyíthatna.
A kérdésre, hogy szerinte ki védi a magyar válogatott kapuját a franciaországi Eb csoportmérkőzésein, Bogdán Ádám azt felelte, ez a felkészülés során fog csak eldőlni. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy Király eddig teljesítménye őt helyezi a legmagasabb polcra – egyelőre.
– Király Gábornak oroszlánrésze van a sikerben, jól irányította a védelmet, jól szállt be a játékba, és sorsdöntő ziccert fogott Norvégiában, így biztosan előnnyel indul a többiekkel szemben. De hogy ki áll majd a kapuban Franciaországban, azt szerintem csak a felkészülés és az edzőmeccsek döntik majd el – nyilatkozta Bogdán Ádám.

Olvasói sztorik