Nemzetközi foci

Jerzy Dudek is megszólalt Bogdán-ügyben

Szerinte nem a konkurencia hiánya miatt gyengélkedik Mignolet.

Kapcsolódó cikkek

Elég nagy bajban van mostanság a Liverpool FC a kapusai miatt, hiszen Bogdán Ádám mellett a belga Simon Mignolet is rendkívül bizonytalan teljesítményt nyújt.

A Liverpool Echo megszólaltatta a klub korábbi emblematikus játékosát, aki 2001 és 2007 között védett az Anfield Roadon; a lengyel Jerzy Dudek szerint nem újdonság, hogy nyomás nehezedik a Liverpool kapusaira, és az a legjobb módja a kritikus hangok elcsendesítésének, ha jól játszanak…

Persze, ő sem volt hibátlan, sokan a mai napig emlegetik a Manchester United elleni hibáját, pedig Diego Forlan ominózus gólja 2002 decemberében született…

„Mindig nagyon magas az elvárás, amikor valaki a Liverpoolban játszik. Ha nyersz, nem is látják a kapust, de ha vesztesz, akkor te tehetsz róla! A nyomás még nagyobb, ha nem jönnek az eredmények, márpedig most ez a helyzet, úgyhogy mostanság minden hibát, még a kisebbeket is nagy rontásnak tekintik” – vélekedett.

Hiába nyert 2005-ben Bajnokok Ligáját, ő is volt nehéz helyzetben. Sok kritikát kapott a sajtóból és a lelátóról, aztán nyilvánvalóvá vált, hogy Rafa Benitez nem vele képzeli el a jövőt.

„Ilyen a kapussors… A jó teljesítmény az egyetlen módja, hogy túltegye magát az ember a rossz időszakon. Nekem is volt nehéz időszakom, de sokat tanultam belőle. Erősebb voltam utána, és biztosan tudtam, kik a barátaim és kik az ellenségeim! A hibákból többet lehet tanulni, mint a nyertes meccsekről és a jó periódusokból.”

A belga Mignolet hasonló szituációban van manapság. Volt néhány hibája, ezért a média és a szurkolók egyaránt kikezdték, a Stoke City elleni győztes Ligakupa-elődöntőben mégis hős lett, és vitathatatlanul Jürgen Klopp első számú kapusa maradt. Ő véd majd a Manchester City elleni FA Kupa-döntőben a Wembley-ben, és fontos szerep vár rá az Európa Ligában meg a bajnokságban is.

Dudek azt mondta, néha nem érti, miért kritizálják a belgát ilyen sokszor, hiszen a Liverpool már Brendan Rodgers vezetőedzői időszakában sok gólt kapott, tehát a probléma nem új keletű. A lengyel nem csak Mignolet-t hibáztatja, és hangsúlyozza: nem könnyű olyan védelem mögött játszani, amely gyakran változik, és a védők önbizalma sincs rendben.

Úgy véli, a kapus és a védők nem értik meg egymást tökéletesen, illetve a védősorból hiányoznak az olyan karakterek, mint az ő idejében Stephane Henchoz, Sami Hyypiä vagy Jamie Carragher.

Dudek nem ért egyet azzal, hogy Mignolet gyengélkedésének egyik oka a minőségi konkurencia hiánya. A szerző hangsúlyozza, hogy Brad Jones és Bogdán Ádám sem tudta megszorongatni a belgát, a kölcsönből visszarendelt Danny Ward pedig még nem is bizonyíthatott.

„Természetesen meg kell érteniük, hogy nem játszhatnak minden meccsen, és minőségi cserejátékosoknak kell lenniük. Véleményem szerint nem ideális, ha két csúcskapus szerepel egy csapatban. Versenyhelyzetben elkezd védekezőbben játszani az ember, elkezd a hibáin gondolkodni, és nem kockáztat, mert aggódik, hogy még egy hiba, és elveszíti a helyét… Márpedig ha nem focizik természetesen, azzal nem segíti a csapatát.”

Szerinte ugyanez volt a probléma a lengyel válogatottnál a 2012-es Európa-bajnokságon. A szövetségi kapitány nem tudott egyértelműen dönteni két remek kapusa között. És bár egyikük sem követett el nagy hibákat, egyikük sem tett hozzá valami sokat a sikerhez.

„Dönteni kell. Válaszd ki az első számú kapust, és egyértelműsítsd, hogy ki az. Ez jó a csapatnak is” – szögezte le Dudek. Márpedig ennek megfelel Jürgen Klopp, hiszen a jelenleginél nem tudná egyértelműbben támogatni a belgát.

Olvasói sztorik