NB I

„El kell felejteni azokat, akik nem védenek!”

Ki legyen Király Gábor mögött a válogatott második kapusa az Eb-n? A fiatalok nem védenek klubjukban, Koszta János szerint Balajcza Szabolcs jobb lenne náluk. Dibusz Dénes pedig már bizonyított.

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar kapusok, azt az európai átigazolási időszak megerősítette. Bogdán Ádámot végül úgy néz ki, nem engedi el a Liverpool, ahol viszont aligha lesz sok esélye tavasszal, hogy visszakerüljön a csapatba a bajnoki vagy kupameccseken. Megyeri Balázs a Getafében nem jut szóhoz, Gulácsi Péter egyetlen percet sem kapott az RB Leipzig első csapatában… Jelenleg úgy fest a helyzet, a Bernd Storcknál (is) vitathatatlanul első számú kapus, Király Gábor az egyetlen, aki játékban lesz – igaz, nem külföldön, hanem itthon – az Eb előtt.
A kérdés persze az, kell-e egyáltalán komolyabban „agyalni” a kapuskérdésen, vagy pedig felesleges, mert Király megoldja az egész Eb-t (ami három mérkőzést mindenképpen jelent, reményeink szerint mindháromnak lesz tétje a továbbjutás szempontjából). A negyvenedik évét áprilisban betöltő mackónadrágos kapus a selejtezőkön igazolta, hogy tökéletesen lehet rá számítani, de egy torna, ahol rövid egymás utánban kell háromszor játszani (és várhatóan olyan ellenfelekkel, akik támadni fognak), más tészta. Fontos-e, egyáltalán: van-e kapuskérdés, erről kérdeztünk meg két szakembert.
Koszta János, az ötvenen felül is aktív egykori válogatott kapus nem kertelt: szerinte olyannyira fontos a kérdés, hogy nem lenne szabad kivinni a kispadra sem olyan játékost, aki nem lép pályára rendszeresen a klubjában. Koszta ezért itthon nézne körül a Király mögötti helyekkel kapcsolatban.

– Jelen pillanatban Dibusz Dénest tartom a magyar kapusok közül a legkiegyensúlyozottabbnak, sok pontot hozott a Ferencvárosnak. És teljes mértékben egyetértek a szövetségi kapitánnyal abban, hogy elsősorban olyan játékosokra számít, akik rendszeresen pályára lépnek a csapatukban, persze kivételek mindig lehetnek, lásd Kleinheisler. De kapusposzton én azokra építenék, akik játszanak. Mi van, ha neadjisten Király Gabi megsérül? Olyan kapust állítsunk be helyette, akinek negatív tapasztalatai vannak, mert a klubjában kispadozik, ráadásul még a megfelelő rutinja sincs meg? Hiszen többnyire fiatalabb kapusokról beszélünk. Megmondom őszintén, én Király és Dibusz mellett az újpesti Balajcza Szabolcsot hívnám be. Rutinos, jó kapus, alapember a klubjában. Tudja kezelni a stresszt, míg az, aki akármilyen jó külföldi klubban ül a padon, nem biztos, hogy tudná – jelentette ki Koszta.
– Természetesen nem ezek a srácok ellen beszélek, hanem a magyar válogatott mellett. Nagyon jó kapusoknak tartom őket, de tény, hogy nem védenek. Az életkor egy dolog, nem annak kell döntenie, nyugodtan lehet a háromból akár kettő is „öreg” kapus, az észak-írek annak idején úgy mentek világbajnokságra, hogy harminckilenc éves volt a legfiatalabb a három kapusuk közül – teszi hozzá a Videoton és a Vác egykori kapusa.
Koszta János véleményét részben Hajdú Attila is osztja. A Ferencváros korábbi hálóőre szerint a selejtezőkön eldőlt, hogy Király Gábor első helye megkérdőjelezhetetlen, jóllehet, korábban nem volt egyértelmű, hogy Bernd Storck is őt fogja favorizálni. Mostanra ez nem kérdés, és Király egyébként is kiérdemelte egész pályafutásával, hogy egy Európa-bajnokságon védhessen. A mögötte lévők helyzete már kevésbé egyértelmű, ezzel Hajdú is egyetért.

– Meggyőződésem, hogy Bogdán Ádám, Megyeri Balázs vagy Gulácsi Péter is állná a sarat, ha rájuk bízná a posztot a kapitány, mert jó kapusok. De nem véletlen, hogy a legtöbb kapitány az elmúlt évtizedben Király Gáborhoz nyúlt vissza. A válogatásnál kétféle szempont játszhat az Eb előtt: az egyik, hogy az adott kapus játékban van-e mennyire érzi a meccshelyzeteket. Ha ezt nézzük, nem kérdés, hogy Király az első, a Fradiban pedig évek óta jól védő Dibusz Dénes helye szintén ott van a keretben. Nálam ez esetben Király, Bogdán, Dibusz a sorrend. Ha pedig a másik szempontot nézzük, hogy ki játszik magasabban jegyzett bajnokságban és klubban, akár csak kupameccseken, akkor Megyeri vagy Gulácsi is beférne a keretbe. Hozzáteszem, e szempont alapján Bogdán Ádám az első nálam (mármint Király mögött, a szóba jöhető tartalékok között), mert nem lett rosszabb kapus a két szerencsétlen bekapott gól miatt, ugyanolyan jó, mint amikor a Liverpool leigazolta – teszi hozzá Hajdú.
A kérdésre, hogy vajon Király fogja-e végig védeni alapesetben az Eb magyar-meccseit, vagy elképzelhető torna közben variálás, a Fradi volt kapusa azt mondja: le kell tenni a garast egy kapus mellett, ahogyan egy alapcsapat mellett is – ha a kapitány Király Gáborral indul neki a tornának, akkor ő is védjen végig. Természetesen a helyetteseknek mindenképpen készen kell állniuk, mert láttunk rá példát, hogy több kapus is szóhoz jutott egy-egy eseményen a válogatottakban.

Olvasói sztorik