Nemzetközi foci

Karácsony és futball – Halmosi megszokta az angol pörgést

Angliában nagy hagyománya van a "Boxing Day Football-nak", december 26-án minden évben meccs van.

Kapcsolódó cikkek

Néha nem könnyű légiósnak lenni, különösen Angliában. A szigetországban ugyanis nagy hagyományai van az úgynevezett “Boxing Day Football-nak”, azaz a december 26-i bajnoki fordulónak. A még karácsonykor játszott mérkőzések miatt a legtöbb futballista nem, vagy csak alig tud időt tölteni a családjával az ünnepek alatt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy sokszor még január elsején is játszanak, akkor megállapíthatjuk: nem leányálom futballistaként a ködös Albionban teljesíteni. Halmosi Péter a Plymouth Argyle és a Hull City játékosaként is megtapasztalta ezt, őt kérdezte a Rangadó.hu.

– Milyen emlékei vannak a karácsonyi meccsekről? Nem volt különös érzés ekkor pályára lépni?

– Először természetesen az volt, de az évek alatt hozzászokott az ember. Az jobban megmaradt bennem a kint töltött négy szezonomról, hogy január elsején általában játszottunk. Nem úgy teltek az ünnepek, ahogy most vagy előtte, a gyermekkoromban…gyakorlatilag nem volt szilveszterem. Előtte nem ünnepelhettünk, utána pedig már nem nevezhető “szilveszteri bulinak”, nem lehet úgy kiengedni a gőzt. Furcsa volt, de valahol mégis jó érzés. Ebből is látszik, hogy Angliában a futball ünnepnap. A stadionok ugyanúgy – ha nem jobban – megtelnek, ez is bizonyítja a helyiek határtalan imádatát és azt, hogy még a Karácsony sem kerülhet a foci elé. Sőt, sokaknak ünnep az ünnepen belül az, hogy meccsre mehet. Tradíciója van ennek, csak azt lepi meg, aki nem így szocializálódott.

– Milyen, speciálisan karácsonyhoz köthető dolgok történtek azokban a napokban?

– A meccsekről nem emlékszem olyan dologra, ami különösebben másképp történt volna, mint normál esetben. Az viszont megszokott, hogy ez idő tájt az összes csapat játékosai különböző kórházakat látogatnak meg, és adományokat visznek a betegeknek.

– A család tehát teljesen háttérbe szorult?

– A szentestét általában még velük tudtam tölteni, de sokszor előfordult, hogy másnap reggel már indultunk az idegenbeli meccsünkre. Szilveszterkor hasonló volt. A feleségem és a barátaim fent voltak hajnalig és ünnepeltek, én pedig egy hotelban feküdtem a csapattársam mellett…

Olvasói sztorik