Nemzetközi foci

Kassai még szűkebb Eb-keretbe is befért volna

A legjobb magyar játékvezető az Eb-ről, a felkészülésről és a hazai sporik jövőjéről beszélt.

Kapcsolódó cikkek

Újabb futballszemélyiség volt a DigiSport Reggeli Start című műsorának vendége. Kassai Viktort Szombathy Pál műsorvezető kérdezte.

– A játékvezetésben sincsenek garanciák, ahogy magában a futballban sem. Aki gyengébben teljesít, nem lesz a keret tagja – beszélt Kassai arról, hogy ismét tagja a következő világesemény, a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság 18 fős játékvezetői gárdájának.

– Egy pályafutásban mindig vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Mi mind a kettőt megjártuk. Az, hogy ismét jelöltek minket, azt jelenti, hogy jogosan leszünk ott az Eb-n. Nem voltunk tisztában azzal, hogy hány fős lesz a játékvezetői keret, ezért azt sem tudtuk megmondani, mekkora esélyünk van bekerülni oda. Úgy voltunk vele, hogy jól kell teljesíteni, akkor reális esélyünk van rá. Szerencsére így alakult. Reálisan nézve a 18-as keretben helyünk van. Meglepetés lett volna, ha kimaradunk, tán még ennél szűkebb körbe is kiharcolhattuk volna a részvételt – értékelt a legjobb magyar játékvezető.

– Meglepetésneveket nem tudnék említeni, de a tudatos építkezés jeleit látom a mostani névsoron. A rutinosabb kollégák mellett olyanok is bekerültek, akiknek ez lesz az első nagy megmérettetésük és letehetik névjegyüket. A lengyel Marcinjak és az orosz Karasev szereplését különösen üdvözlöm – szólt kollégáiról is Kassai.

Az elmúlt években többször is előfordult, hogy egy játékvezető saját hazájának sikeressége miatt nem lehetett ott a torna végső stádiumában. Kassai szerint annak, hogy ezúttal a magyarok is kijutottak, nem lesz különösebb jelentősége.

– 51 mérkőzés van az Eb-n, párhuzamosan is tudunk majd működni, nem fogjuk zavarni egymás köreit. Hosszútávon inkább annak van jelentősége, hogy hányszor tudja majd a magyar válogatott kiharcolni a részvételt. Ha egy futball erős, a játékvezetés presztízse is megnő.

– Az UEFA nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak 10-20 magas szintű játékvezetője legyen, hanem minél több – legyen hátország is. Magam is azt gondolom, hogy legalább 50-en vagyunk, akik egy Eb-meccs terhét el tudnánk viselni – beszélt a hátországról a BL-döntőt is vezető magyar spori.

Kassai Viktor idén is számos rangos mérkőzésen működött közre (többek között a Manchester United–Wolfsburg vagy a Leverkusen–Roma összecsapásokon is), de ezek között nem szeretne rangsort állítani, szerinte a hosszú távú teljesítmény a fontos.

A 2016-os Eb-t Franciaországban rendezik, ez javarészt még ismeretlen terep számára.

– Emlékeim szerint három helyen jártam már: Párizsban, Nantes-ban és Nizzában vezettem eddig. Igazából még nem vizsgáltam meg közelről, hogy mely városokban rendeznek majd találkozókat. Messze van még június, korai foglalkozni ezzel. Olyan helyszín nincs, ahol mindenképpen szeretnék vezetni. Már megyei szinten kialakul a játékvezetőkben az az érzés, hogy nem szeretné megmondani, hol akar működni, elfogadja a bizottság küldését. Az meg pláne nem létezik, hogy eldöntsem, melyik válogatottnak szeretnék vezetni…

Érdekes kérdés a játékvezetők felkészülése, Kassai erről is beszélt.

– Két összetartásunk lesz. Lesz egy szokványos, bajnokság előtti felkészítés februárban – itt fizikai tesztet kell teljesíteni, ez a belépő a tavaszi szezonra az UEFA-nál. Erre már december utolsó napjaiban elkezdünk készülni. Áprilisban lesz egy másik találkozónk, amikor már kizárólag az Eb-keret tagjai lesznek majd ott. Január végén az assisztensek számára lesz felkészítés, oda három magyar kolléga kapott meghívást. Ők Ring György, Tóth Vencel és Albert István. Ezt követően alakulnak majd ki a pontos játékvezetői csapatok – mondta a kiválasztás menetéről az idei két Derbi bírója.

A magyar játékvezetés és annak jövője is szóba került.

– Küzdünk, hiszen nem könnyű megtalálni, ki lehet a jövő nagy játékvezetője, de azért vannak, akik már itthon és külföldön is letették a névjegyüket. Az MLSZ megfelelő keretet biztosít a felkészüléshez és az utánpótlás képzéséhez – az, hogy mi az Eb-n lehetünk, már jó bizonyítéka ennek. Itthon sok a durvaság, a kemény szó, akár felénk, akár a játékokos között. Ez persze ered abból is, hogy a saját nyelvén mindenki jobban el tudja engedni magát. Sokkal többet kommunikálunk egy NB I-es meccsen, mint egy külföldi találkozón.

Olvasói sztorik