Nemzetközi foci

Kassai Viktor nem tartott tőle, hogy leírják

Harmadik Európa-bajnokságára utazik a magyar játékvezető. Először szerepelhet olyan tornán, melyen az országa nemzeti tizenegye is ott lesz – ennek szerinte hosszabb távon lesz meg a haszna.

Kapcsolódó cikkek

– Ez már a véglegesnek mondható keret, persze, néhány tesztet még le kell futni, de ha nagy balhét már nem csinál az ember, akkor benne marad – mondta a Rangadó.hu érdeklődésére Kassai Viktor. Az annak idején a világ legjobb játékvezetőjének megválasztott magyar bíró nem tagadja, számított rá, hogy ott lesz a kiválasztottak között, a franciaországi Európa-bajnokság játékvezetői mezőnyében. A tizennyolcas keretbe valóban bekerült, mostantól készülhet az újabb nagy versenyre (persze addig még remélhetőleg lesz komoly feladata, a nemzetközi kupákban).
– Tudni nem tudhattuk, hiszen azt sem tudtuk, hány fős lesz a keret. A realitást figyelembe véve és a „zuhanyhíradót” hallva, számíthattunk rá, hiszen most többen megyünk, mint az előző Eb-re, amikor tizenkettes keret volt. Arányaiban persze ugyanannyi munka vár ránk, hiszen ezúttal már huszonnégy csapat szerepel a tornán. Harminchat csoportmeccs lesz, tehát nagyjából várható, hogy egy játékvezetőre két mérkőzés vár az első körben. Sűrű a program, napi három meccsel, így tizenkét bíró nem is lenne elég. Persze, semmi nincs kőbe vésve: ha valaki úgymond „romba dönt” egy meccset, netán lesérül, az nem kap többet, de az alapkoncepció az, hogy mindenki hasonló esélyt és hasonló terhelést kapjon. Aztán, hogy a folytatásban hogy lesz, az ezektől a meccsektől is függ, viccesen mondhatnám, a csapatoknak három találkozójuk lesz a kvalifikációra a kieséses szakaszba, nekünk meg kettő – fogalmaz Kassai Viktor.

A szakmai presztízs miatt fontos volt, hogy ismét ott lehessen egy világeseményen, ismeri el a magyar játékvezető, attól viszont nem tartott, hogy a 2012-es Eb-n elkövetett hibája (az ukrán-angol mérkőzésen nézett el egy gólt a segítője) hosszú távon is kihat a karrierjére.
– A játékvezetőket nem szokták csak úgy leírni, ezt a kívülállók is láthatták. Elég megnézni, milyen meccseket kaptunk a selejtezőkben vagy a Bajnokok Ligájában. Tudtuk, hol a helyünk, hogy ott vagyunk Európában a jobbak között. Persze, fontos volt, hogy ott legyünk az Eb-n, mert ahogy egy válogatottat, úgy egy játékvezetőt is az minősít, ott van-e a nagy versenyeken. Nekem ez lesz a harmadik Európa-bajnokságom, a második, amin vezetőbíróként dolgozom, szerepeltem egy felnőtt és két ifjúsági vb-n és egy olimpián, ez azért nem hangzik rosszul – véli Kassai, aki a mostani mezőnyben a legrutinosabb sporttársak között van, hiszen 2007-ben már BL-meccset vezetett. Ezt az Eb-keretből egyetlen játékvezető sem mondhatja el magáról.
Egy szempontból viszont teljesen új helyzetben lesz a magyar játékvezetői csapat: pályafutásuk során először utaznak olyan világversenyre, amelyen a magyar válogatott is ott lesz. Ez azért különlegessé teszi a franciaországi tornát.

– A játékvezetők között nem központi téma az ilyesmi, persze nyilván jó érzés, hogy az embernek a csapata ott van a versenyen. De inkább annyiban fontos, hogy egymásnak is tudunk segíteni a külföldi kollégákkal, ha érdeklődnek, mit érdemes tudni erről vagy arról a csapatról, játékosról. Tőlem eddig senki nem kért tanácsot, értelemszerűen… De az, hogy a nemzeti csapat kijutott az Eb-re, a magyar játékvezetés presztízsét nem fogja azonnal megváltoztatni, viszont hosszabb távon lehet jelentősége. Az évtizedek óta élmezőnyben lévő csapatok sikerei húzzák magukkal a játékvezetőik elismerését is. Ha a magyar válogatott a következő években minden nagy tornára kijutna, az adhatna az egész magyar labdarúgásnak egy presztízs-növekedést, ami kihatna a játékvezetőkre is. De ez egy torna alatt nem fog kijönni. Egy német, angol vagy francia szakembernek eddig könnyebb volt bekerülnie egy ellenőr-bizottságba például, mert a sikeresebb futballnemzetek itt is előnyt élveznek.
Kassai Viktornak nincsenek „kívánságmeccsei” az újabb nagy tornáján, egyik csapatot sem akarja megkapni. Azt mondja, egyelőre még végig sem böngészte, milyen mérkőzések lesznek, ötvenegy meccs az olyan sok, hogy nincs értelme előre spekulálni. Amit a gép dob, azt kell jól levezetni – ahogy fogalmaz, a válogatottal ellentétben neki nem fél éve, hanem három napja lesz felkészülni, hiszen csak akkor tudja majd meg, mivel kezd.
Hogy a második körben is lesz kötelezően elkerülendő csapat, azt csak remélni tudja: a magyar válogatottnak tovább kellene jutnia a csoportból. És, mint fentebb fogalmazott: a magyar FIFA-játékvezető csapatnak sem ártana. A többit majd meglátják, ha már ott lesznek.

Olvasói sztorik