Nemzetközi foci

Ez lesz az Eb legérdekesebb összecsapása?

Természetesen a magyarokén kívül...

Kapcsolódó cikkek

Mindenki hallott már róla, hogy a magyar válogatott mely három ellenféllel találkozik majd az Európa-bajnokság csoportkörében 2016 nyarán. Portugália, Ausztria és Izland kétségkívül a legérdekesebbek a mieink számára, de ha félretesszük kissé elfogultságunkat és szétnézünk a többi csoportban is, akad egy olyan is, amely a két ország összefonódása miatt lehet feszült…

Ez az összecsapás pedig nem más, mint Svájc és Albánia találkozója. Nem állíthatnánk, hogy a két országnak közös történelmi múltja vagy futballmúltja lenne (hatszor találkoztak egymással tétmeccsen, egy 2002-es döntetlent leszámítva mindig Svájc nyert), még akkor sem, ha 1965-ben már Eb-selejtezőt vívtak.

Ami a találkozó pikantériáját adja, az sokkal inkább az az érdekes tény, hogy az albán keret svájci születésű játékosokkal van tele, a svájci keret pedig albán származásúakkal.

Nem tévedés: mindkét csapatban hemzsegnek az eredetileg ellenkező nemzetiségűek. Azt persze nem nehéz kitalálni, hogy miért: az albánok (vagy inkább szüleik) a jobb megélhetés reményében érkeztek Svájcba.

A legutóbbi albán keretben szerepelt az az Arlind Ateji (Genf), Berat Djimsiti (Zürich), Freddie Veseli (Renens), Amir Abrashi (Bischofszell), Migjen Basha (Lausanne), Shkelzen Gashi (Zürich) és Taulant Xhaka (Basel) alkotta hetes, akik mindannyian Svájcban látták meg a napvilágot.

A túloldalt Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka és Valon Behrami rendelkezik albán felmenőkkel. Sőt, Granit Xhaka ráadásul a leendő ellenfélnél játszó Taulant Xhaka testvére…

A két ország összecsapása lesz az Eb második meccse, amelyet 2016. június 11-én 15:00-kor játszanak.

Olvasói sztorik