Nemzetközi foci

Világsztárokból a magyarok csoportjában sem lesz hiány

Az egyértelmű, hogy Cristiano Ronaldo a legnagyobb név, de a többiek is soraikban tudnak jó néhány klasszist.

Kapcsolódó cikkek

Szombaton eldőlt: a magyar válogatott Portugáliával, Ausztriával és Izlanddal harcolhat a továbbjutó helyekért az Európa-bajnokság F-csoportjában. Elsőre talán a csoport nem is tűnik olyan nehéznek, de azért sorba véve az ellenfelek nagyobb nevű játékosait bizony megállapítható, hogy nem lesz könnyű dolgunk.

C. Ronaldo

Portugália legismertebb játékosát aligha kell bemutatni bárkinek is: a Real Madridban is rekordot rekordra halmozó, háromszoros aranylabdás Cristiano Ronaldo egymaga komoly kihívást jelenthet az ellenfeleknek. William Carvalho (Sporting), Joao Moutinho és Fabio Coentrao (Monaco), André Gomes (Valencia), illetve Nani (Fenerbahce) is kivétel nélkül komoly névnek számítanak nemzetközi szinten is. A 15 bajnokin tíz gólt szerző, a Bajnokok Ligájában hat csoportmeccs után 11-nél tartó Ronaldo mellett Nani is hozza ráadásul formáját klubszinten is: 14 bajnokin hat gólnál jár, és az Európa Ligában is jegyzett már találatot.

A selejtezők során Ronaldo volt a gólfelelős: hat mérkőzésen ötször volt eredményes. Moutinho kettőt jegyzett, rajtuk kívül pedig Coentrao, Carvalho, Nani és Miguel Veloso vette be egy-egy alkalommal az ellenfelek kapuját.

Bayern-játékossal jönnek az osztrákok

Szintén aligha kell bemutatni az osztrákok legnagyobb nevű játékosát, David Alabát. A Bayern München jelenleg sérült alapembere messze Ausztria legértékesebb játékosának mondhatja magát: 45 millió euróra becsüli a mértékadó Transfermarkt a mostani piaci értékét. A 23 éves védő-középpályás négy bajnoki címnél, három kupagyőzelemnél, egy BL- és egy klubvilágbajnoki címnél jár már klubcsapatával, s idén is több trófea esélyesei.

A 24 éves Aleksandar Dragovic jelenleg a kijevi Dinamóban számít alapembernek, és sokat elmond Alabáék korosztályáról, hogy a szintén 23 éves Martin Hinteregger (Red Bull Salzburg) is a legmagasabban jegyzett osztrák játékosok között szerepel, csak úgy, mint a selejtezőkből kimaradó Kevin Wimmer (Tottenham Hotspur).

Alaba négy gólt szerzett a selejtezők során, nála többet osztrák színekben csak az FC Baselben szereplő Marc Janko lőtt: a svájci bajnokságban 14 meccsen már 13 gólnál járó játékos hétszer vette be az ellenfelek kapuját. A selejtezők kilenc meccsén lépett pályára Janko, míg Dragovic négy perc híján végig a pályán volt, s szintén tíz meccsel zárt Christian Fuchs (Leicester City), Robert Almer (Austria Wien), Florian Klein (VfB Stuttgart), Marko Arnautovic (Stoke City), Zlatko Junuzovic (Werder Bremen) és Martin Harnik (VfB Stuttgart) is.

Izlandot sem kell félteni

Talán kissé ismeretlenebbek a nagyközönség számára az izlandi játékosok, de lebecsülni a szigetország válogatottját sem szabad. Gylfi Sigurdsson a Premier League-szereplő Swansea-ben bizonyít hétről-hétre, Alfred Finnbogason a görög Olympiakosz játékosaként keresi a kenyérrevalót, míg a korábban a Chelsea-ben és a Barcelonában is megforduló, rutinos Eidur Gudjohnsen is bevethető még, igaz a 37 éves játékosnak már csak epizódszerep szokott jutni – de mellettük is többen érkeznek az olasz, a francia vagy éppen a svájci élvonalból.

Gylfi Sigurdsson hatékony játékának is köszönhetően tudta maga mögött Izland például Törökországot és Hollandiát is. Hat gólt szerzett a selejtezők során, bevette például a törökök kapuját, míg a hollandok elleni 2-0, illetve az idegenbeli 1-0 alkalmával is ő szerezte a gólokat – kettőt tizenegyesből. 17 gólt lőtt a csapat a gyengének nem nevezhető csoportban, s mindössze hatot kapott, ami a többek között a kilenc meccséből haton gólt sem kapó Hannes Halldórssont (NEC Nijmegen) is dicséri.

Olvasói sztorik