Nemzetközi foci

Itt a megfejtés: ezért csinált hülyeséget Benzema

Mi visz rá egy multimilliomos, világsztár futballistát, hogy pitiáner zsarolással lecsukassa magát? Francia-szakértő és pszichológus elemez.

Kapcsolódó cikkek

A történet ismert: néhány napja őrizetbe vették a Real Madrid csatárát, Karim Benzemát, aki elismerte, közreműködött francia válogatottbeli csapattársa, Matthieu Valbuena megzsarolásában. Egészen pitiáner bűntettről van szó, egy szexvideóval akarták zsarolni a lyoni középpályást, olyan összegért, amelyet Benzema néhány nap alatt keres meg futballistaként, a világ egyik legjobban fizetett csatáraként.

Az ügynek, függetlenül attól, mekkora volt valójában Benzema szerepe (közvetített, vagy érdemben is benne volt-e a zsarolásban), nyilván megvannak a maga érdekes összefüggései. A Rangadó.hu két szakértőt kérdezett, mi lehet a háttérben.

Bűnlajstrom Anelkától Nasriig

A francia futball egyik legjobb hazai ismerője, az Omlett du fromage-blog szerzője, Szabó Christophe az ügy társadalmi hátteréről is mesélt.

„A francia foci elmúlt évekbeli zűrjeire a kinti sajtó legtöbbször azt a fogalmat szokta használni, hogy racailles (ejtsd: rákáj), ami magyarul söpredéket jelent. Maga a kifejezés kétezer-ötben nőtte ki magát extra-fogalommá, amikor Nicolas Sarkozy még belügyminiszterként meglátogatta egy zavargás sújtotta külváros maradványait, és megígérte, hogy megszabadítja a környéket a söpredékektől. Amikor kétezer-tízben a francia válogatott a dél-afrikai világbajnokság idején megelégelte Nicolas Anelka azonnali kirúgását, és tüntetőleg nem szállt le a buszról, a racaille újra feltűnt.”

”Azóta pedig gyűjtőfogalom lett: racaille az, aki anyagias életet él, aki alulképzett, aki mihaszna a mindennapokban és fukszokkal hivalkodik a környezetének. De racaille még Ribéry, aki családapaként kiskorú eszkortlányok szolgáltatásait veszi igénybe, racaille Anelka, aki káromkodva visszaszól az edzőjének, és racaille Nasri, akinek topmodell barátnője a közösségi médián fröcsög a szövetségi kapitánynak, ha a kedvesét nem viszi ki a világbajnokságra. Benzema is rászolgált a minősítésre: Ribéryvel együtt volt érintett a Zahia-ügyben, bevallottan csak a várható sportsikerek miatt választotta a francia válogatottságot az algériai helyett, emellett időnként pocsék hajjal pózol Rihanna mellett” – foglalja össze a már a sztori előtt is létező problémákat és előítéleteket a magyar szakértő. A szereplők szociális, társadalmi háttere persze szintén fontos részlet.

A gettók gyermekei és a politika

„A legtöbb felsorolt szereplő a külvárosi gettófoci gyermeke. Nem túl vagyonos, észak-afrikai bevándorló családok sarjai, akik kétezer-négyben korosztályos Európa-bajnokok lettek, a legfiatalabb korban megismerték a csúcsokat, azóta viszont mindegyikük karrierje félresiklott. A közönség pedig nehezebben bocsát meg nekik, mint ahogy azt tette Zidane esetében, amikor kétezer-hatban, a világbajnoki döntőben lefejelte Materazzit. Ez már nem a kilencvennyolcas black-blanc-beur generáció, ahol összeborulva száguldott a siker felé fekete, fehér és vaj (beur) színű ember. Itt alig esik szó a pályán látott teljesítményéről, ami ellensúlyozná mindazt, ami azon kívül történik” – mondja Szabó Christophe.

„Ahogy Benzema esetében is, legtöbbjük nem szakad ki abból a körből, ahol felnőttek. Benzema alsó hangon évente nyolcmillió eurót keres, a most kipattant szexvideós ügyben százötvenezer eurós összegről lehet hallani. Lehet, hogy Benzema a Real Madrid meghatározó játékosa, de életének egy része megmaradt a lyoni külvárosban. A pénz több lett, a kapcsolatok megmaradtak” – teszi hozzá a francia foci magyar bloggere, végül, kicsit tágítva a történet határait, politikai értelmezést is ad neki.

„Benzema bűne azon túl, hogy feltehetőleg érintett egy csapattársa zsarolásában, korábban prostituálttal kavart és nem énekli hangosan a francia himnuszt, mindössze annyi, hogy minden új ügyével felveti azokat az integrációs kérdéseket, amelyeket a francia politika és társadalom még nem tudott érdemben megválaszolni. Pedig Benzema kétezer-tízben nem is ült az ominózus buszon…” – zárja lakonikusan az elemzést Szabó Christoph.

Talán „nagykutya” akart lenni

Karim Benzema esetleges motivációiról megkérdeztük Simon Zoltán pszichológust is, aki felnőtt és fiatalkorú páciensekkel is foglalkozik. A szakember elmondta, a történet és a szereplők közelebbi ismerete nélkül nem lehet pontos magyarázatot adni, de vannak tipikus megnyilvánulások, melyek erre az esetre is illenek.

„A pszichológiában ismert jelenség az ún. fiatal férfi szindróma. A fiatal férfiak körében kiugróan gyakoribbak a kockázatvállalásból származó balesetek, a szabálysértések, a brahiból elkövetett normaszegések. Az érzésem, hogy nem a szóban forgó összeg – az ő pénztárcájához képest – jelentéktelensége ellenére vett részt ebben, hanem éppen ezért. Valószínűnek tartom, hogy komolyabb pénz esetén nem vesz részt a zsarolásban, mivel akkor sokkal inkább bűncselekménynek, vállalhatatlan kockázatnak tartotta volna. Mint ahogyan normál körülmények között nem viszünk nagy pénzt a kaszinóba, de a haverokkal leülhetünk pókerezni” – mondta Simon Zoltán
„Nehéz erről ilyen távolságból pontosat, érdemben mondani, anélkül, hogy kettejük viszonyáról, vagy Benzema személyiségéről bármi közelebbit tudnánk. Ennek ellenére idetartozik, hogy vonzereje egy ilyen ügyben való részvételnek, hogy az elkövető kicsit végre kiléphet a szokásos szerepéből: nem csak nagy focista és dúsgazdag, de valódi „nagykutya”, Don Corleone lesz, akivel nem lehet packázni. Hasonlít arra, mint amikor a középsuli menőcsávója, akiért odavannak a lányok és aki a focicsapat sztárja, a haverjai előtt egy nála gyengébb fiúval fizetteti ki a sörét” – véli a pszichológus.

Olvasói sztorik