Nemzetközi foci

Dánia ellen a legjobb a mérlegünk

A szlovénokat eddig csak egyszer győztük le, Norvégia ellen pedig 34 éve nyertünk utoljára.

Kapcsolódó cikkek

Törökország és Kazahsztán győzelme után kedden eldőlt, hogy a magyar válogatott nem jut ki egyenes ágon legjobb csoportharmadikként a jövő évi Európa-bajnokságra. Nemzeti együttesünk pótselejtezőre kényszerül, ahol az UEFA döntése értelmében kiemeltként Dániát, Írországot, Szlovéniát, illetve Norvégiát kaphatja ellenfélnek a vasárnapi sorsoláson. A Rangadó.hu az alábbi összeállításban megvizsgálta, hogy milyen az eddig mérlegünk a lehetséges ellenfelekkel szemben.

Dániával eddig 16 alkalommal találkozunk, és a mieink mérlege igencsak pozitív, ugyanis 9 győzelem és 4 döntetlen mellett mindössze háromszor kaptunk ki. A két együttes gólkülönbsége 40-16 a mienk javára. Ha a közelmúltból indulunk ki, akkor a dánok ellen reménykedhetünk egy esetleges továbbjutásban, a 2010-os világbajnokság selejtezői során hazai pályán 0-0-t játszottunk ellenük, míg Koppenhágában Buzsáky Ákos góljával 1-0-ra nyertünk a Nicklas Bendtnert, John Dal Tomassont, Daniel Aggert és Thomas Sörensent felvonultató dánok ellen. Utoljára 2014 májusában barátságos meccsen 2-2-re végeztünk ellenük a debreceni Nagyerdei Stadionban.

Az írekkel szemben is a mi javunkra billen a mérleg nyelve. A szigetországiakkal eddig 12-szer csapott össze a magyar csapat, ebből ötször nyertünk, öt döntetlen született, és csupán kétszer szenvedtünk vereséget, a gólkülönbség 25-18 nekünk. A két válogatott az utóbbi 25 évben csak barátságos mérkőzésen feszült egymásnak, a legutolsó találkozáskor, 2012-ben a Puskás Stadionban 0-0-ra végeztünk. Akkoriban Egervári Sándor és Giovanni Trappatoni volt a két szövetségi kapitány.

A négy lehetséges ellenfél közül a norvég válogatottal játszott a legtöbbször Magyarország. Az eddigi 17 összecsapáson 7 magyar győzelem, 5 döntetlen és 5 norvég siker született, szóval a mérlegünk az északiak ellen is pozitív, bár a közelmúlt eredményei nem sok jóval kecsegtetnek. A 2008-as Európa-bajnoki selejtezőkön hazai pályán és idegenben is egy négyest gurítottak nekünk, 2002-ben egy barátságos mérkőzésen pedig itthon 2-0-ra maradtunk alul. Norvégia ellen utoljára 1981-ben nyertünk, a Mészöly Kálmán irányította nemzeti együttes akkor 4-1-re győzött a Népstadionban.

Szlovéniával eddig csupán barátságos mérkőzésen találkoztunk, és a négy meccsből mindössze egy alkalommal hagytuk el győztesen a pályát. Az egyetlen sikert 1998-ban, Zalaegerszegen arattuk, a 2-1-re megnyert találkozón Dombi Tibor és Sebők Vilmos talált be. Utoljára 2008-ban, szintén Zalaegerszegen mérkőzött meg a két csapat, a Várhidi Péter vezette válogatottunk 1-0-s vereséget szenvedett.

Olvasói sztorik