Válogatott

Ki lenne a legjobb ellenfél?

Ahogy arról beszámoltunk, a magyar futballválogatott kiemeltként várja az Eb-pótselejtező vasárnapi sorsolását. De ki legyen az ellenfél: Szlovénia, Dánia, Norvégia vagy Írország? Rákérdeztünk…

Kapcsolódó cikkek

Bernd Storck szövetségi kapitány csapata mellett Svédország, Ukrajna és Bosznia-Hercegovina lesz még kiemelt az úgynevezett UEFA-koefficiens alapján, azaz Norvégia, Dánia, Írország és Szlovénia lehet majd a magyarok ellenfele a november 12-14. és 15-17. közötti pótselejtezőn. A párharcok oda-visszavágón dőlnek el, a győztesek részt vehetnek a 2016. június 10-én rajtoló, 24 csapatos franciaországi kontinenstornán.

A nemzeti együttes az 1986-os világbajnokság óta először indulhatna nagy nemzetközi tornán, az Eb-re pedig története során harmadszor juthat ki, erre legutóbb 1972-ben volt példa. A kérdés már csak: melyik ellenfél lenne a legjobb nekünk?

– Az északiak játékstílusa nem igazán fekszik nekünk: zártak, masszívak, így azt mondom, Norvégiát és Dániát is jó lenne elkerülni – ecsetelte egy korábbi szövetségi kapitány, Várhidi Péter. – Szlovénia is erős, nem kap sok gólt, ha lehet, ne jöjjön. Maradnak az írek, akik kevesebbet tudnak a futballból, ugyanakkor harcosak, kemények. Mégis őket választanám, mert talán kipasszolhatók.

Hallgassuk a riporter Hajdú B. István kívánságlistáját!

– Annak örülök elsősorban, hogy nem a másik hármat kapjuk, mert a svéd, ukrán, bosnyák hármas mindegyike jobb nálunk. A másik négynél sem vagyunk jobbak, talán ha választanom kellene, a szlovénokat mondom, mert az északiak és az írek fizikális játéka nem fekszik nekünk. Láttuk, hogy pár nap alatt két meccset nem tudunk jól lehozni. A szlovénok stílusa talán jobban fekszik – igaz, ők meg tudnak focizni… Szóval, egyik se könnyű, jó lenne idegenben kezdeni és egy szoros eredményt elérni az első meccsen.

Hegedűs Henrik, az Origo sportújságírója, futball-szakíró: – Nem hiszem, hogy újat mondok azzal, hogy Szlovénia lenne a legjobb. Sem az északi, sem a brit stílus nem a mi esetünk. A szlovénoknál nincsenek extraklasszisok, persze a mieinknél magasabban jegyzett játékosaik vannak, de hát ez mindenképpen igaz lenne, bárki az ellenfél.

Bozsik Péter, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya: – Talán Szlovénia az a csapat, amelyikkel a legjobb lenne találkozni a pótselejtezőn, és amelyik számunkra a legjobban megfelelhet, de azt be kell látni, hogy könnyű ellenfelet nem kaphatunk. Megmondom őszintén, hogy a másik hármat mindenképp elkerülném. Bár az írek kicsit sablonos futballt játszanak, de rendkívül erőszakosak, és ez nem biztos, hogy nekünk feküdne. A dánok az agresszivitásuk mellett focizni is tudnak, szerintem Dániának kimondottan jó csapata van. A norvégok fizikálisan szintén erősebbek nálunk, és a játéktudásuk is megvan. Szlovénia azért lehetne jó, mert a szurkolók könnyebben el tudnák kísérni a csapatot. A szlovénok hasonló stílusban futballoznak, mint mi, de ha abból indulunk ki, hogy pár évvel ezelőtt a Videoton kapott egy négyest Mariborban BL-selejtezőn, akkor jelenik meg az emberben kérdőjel. Ennek ellenére azt gondolom, hogy talán Szlovéniával járnánk a legjobban.

Gundel Takács Gábor, az M4 Sport kommentátora: Ha mindenképp választani kell, akkor én az írekre szavaznék, mert talán ha a mi kulcsjátékosaink jó formában vannak, akkor tudunk talán olyan technikásabb focit játszani, amivel esetleg ki lehet az íreket passzolni. Ha Németh Krisztián vagy Dzsudzsák Balázs jó formában játszik, akkor úgy érzem, hogy ellenük lehetne keresnivalónk. Tulajdonképpen örülök, hogy így alakult, hiszen így legalább egy párharc megnyerésével juthatunk ki az Európa-bajnokságra, és bizonyítanánk, hogy ott a helyünk. Nem pedig az ukránok, vagy a törökök vereségének szurkolva. Így azért igazságosabb lenne.

Olvasói sztorik