Nemzetközi foci

Újabb három csapat jutott ki az Európa-bajnokságra

Olaszország, Belgium és Wales ünnepelhet; a törökök győzelme nem jött jól sem Hollandiának, sem a magyar válogatottnak.

Kapcsolódó cikkek

Szombat este kilenc mérkőzéssel folytatódik az Európa-bajnoki selejtezőcsoport kilencedik fordulója. A játéknapon az A-, a B- és a H-csoport együttesei lépnek pályára.

Utóbbi csoportból immár biztos Európa-bajnoki résztvevőnek mondhatja magát Olaszország, mely egy azerbajdzsáni 3-1-es sikerrel biztosította helyét a legjobbak között. A csoport másik kora esti meccsén Norvégia odahaza verte Máltát, így szintén komoly lépést tett a kvalifikáció felé – továbbjutása a késő esti horvát–bolgár meccstől függ.

Utóbbi találkozón sima horvát siker született, így az utolsó fordulóban dől el, hogy Norvégia vagy Horvátország lesz a másik biztos résztvevő az olaszok mögött.

Az A-csoportban a lényegi kérdések már korábban eldőltek: Izland és Csehország jut ki egyenes ágon a franciaországi tornára. Izland szombaton 2-2-re végzett Lettország ellen, míg a harmadik helyre pályázó hollandok Kazahsztán vendégeként nyertek 2-1-re. Azonban továbbra is előnyben van a török válogatott a narancsmezesekkel szemben: Calhanogluék 2-0-ra verték idegenben Csehországot, így maradtak a harmadik helyen, két ponttal a hollandok előtt.

A török siker a magyar csapatnak sem jött jól: bár az alább látható, legjobb harmadik helyezetteket felsoroló táblázatban jelentős a lemaradásuk a mieinkkel szemben, a kép csalóka. Ha ugyanis az utolsó fordulóban Kazahsztán legyőzi Lettországot, míg a törökök megverik Izlandot, akkor a török együttesnek 16 pontja lenne a legjobb harmadikak rangsorában, amivel a magyar válogatott elé kerül.

A B-csoportban élre állt Belgium, miután idegenben magabiztosan verte Andorrát – Hazard részéről még egy kihagyott büntető is belefért –, míg az eddigi listavezető Wales Boszniában kapott ki (ezzel bukta el első helyét). A bosnyákok ezzel a pocsék kezdés után immár a pótselejtezőt érő harmadik helyre léptek fel, köszönhetően annak is, hogy Izrael odahaza maradt alul Ciprus ellen. Izrael veresége egyben a két éllovas sikerét is jelenti: Belgium és Wales is biztos résztvevője lett az Európa-bajnokságnak.

A-csoport:

Izland–Lettország 2-2 (2-0)

Kazahsztán–Hollandia 1-2 (0-1)

Csehország–Törökország 0-2 (0-0)

B-csoport:

Bosznia-Hercegovina – Wales 2-0 (0-0)

Izrael–Ciprus 1-2 (0-0)

Andorra–Belgium 1-4 (0-2)

H-csoport

Azerbajdzsán–Olaszország 1-3 (1-2)

Norvégia–Málta 2-0 (1-0)

Horvátország–Bulgária 3-0 (2-0)

Olvasói sztorik