Nemzetközi foci

A spanyolok is kijutottak az Európa-bajnokságra

Svájc egy 7-0-s San Marino elleni sikerrel kvalifikálta magát a 2016-os kontinenstornára.

Kapcsolódó cikkek

Péntek este kilenc mérkőzéssel folytatódott az Európa-bajnoki selejtezősorozat csoportköre. A C-, az E- és a G-csoport hat-hat együttese feszült egymásnak.

A C-csoportban szerencsésen alakultak az eredmények a spanyolok számára. A Luxemburg ellen 4-0-s sikert arató címvédő a forduló előtt két ponttal vezette a hatost a szlovákok előtt, utóbbi együttes azonban nagy meglepetésre odahaza kapott ki a fehéroroszoktól, így a spanyol előny immár behozhatatlan. A szlovákokat pontszámban beérte a Macedóniában diadalmaskodó Ukrajna, de az egymás elleni eredmény miatt nem tudta megelőzni.

Az E-csoportból már továbbjutó angolok 2-0-ra nyertek Észtország ellen a Vad István vezette találkozón, míg Svájc főként hajrában szerzett gólokkal 7-0-ra verte San Marinót. Utóbbi együttes sikerének mi magyarok is örülhetünk: egy újabb csapatot húzhatunk ki azon együttesek közül, melynek még esélye lett volna a magyar válogatott előtt végezni a legjobb csoportharmadikak versenyében – ehhez Svájcnak ki kellett volna kapnia San Marinótól. Svájc ezzel a sikerrel biztosította helyét az Európa-bajnokságon is, köszönhetően annak, hogy Szlovénia a hajrában elbukta a győzelmet Litvánia ellen.

A G jelű hatosban Svédországnak még Ibrahmovic kihagyott tizenegyese is belefért Liechtenstein vendégeként – a klasszis csatár a második félidőben javított, ő szerezte csapata második gólját a 2-0-ra megnyert meccsen. Sikerével Svédország fellépett a csoport harmadik helyére. Oroszország a sereghajtó Moldovát verte idegenben, ezzel már biztos továbbjutó a csoportból, míg Montenegró odahaza nem bírt a csoportelső osztrákokkal (2-3).

C-csoport

Spanyolország–Luxemburg 4-0 (1-0)

Szlovákia–Fehéroroszország 0-1 (0-1)

Macedónia–Ukrajna 0-2 (0-0)

E-csoport

Anglia–Észtország 2-0 (1-0)

Svájc – San Marino 7-0 (1-0)

Szlovénia–Litvánia 1-1 (1-0)

G-csoport

Montenegró–Ausztria 2-3 (1-0)

Moldova–Oroszország 1-2 (0-0)

Liechtenstein–Svédország 0-2 (0-1)

Olvasói sztorik