Nemzetközi foci

Reálisan nézve csak Ukrajna veszélyes ránk

Vezetjük a legjobb harmadikok versenyét, nagyon balszerencsésnek kellene lennünk, hogy ne érjünk oda az Eb-re. Részletes helyzetjelentés.

Kezdjük a legegyszerűbb forgatókönyvvel: ha Magyarország az utolsó fordulóban a görögök vendégeként jobb eredményt ér el, mint a Feröerre látogató Románia, megelőzi a románokat és csoportmásodikként kint van az Európa-bajnokságon. Ez esetben teljesen felesleges számolgatni.
Ha maradunk a harmadik helyen, akármi lesz a görög-meccs eredménye, biztosan 15 pontot viszünk a csoportharmadikok különversenyébe, mivel a Görögország elleni pontokat nem számolják bele. A többi csoportban is nagyon fontos tényező lehet az utolsó helyezettek ellen megszerzett pontok levonása – ez alapján áll össze a legjobb harmadikok végleges sorrendje.

Ezen a táblázaton jelen pillanatban mi állunk az élen, de a helyzet még annyit változhat, hogy olyan csapatok is felkerülhetnek rá, melyek most még csoportmásodikként egyenes kijutásra állnak. A rendszer sajátossága viszont azt jelenti, hogy ezek az országok többségükben mögénk kerülnének a táblázaton. Lássuk, melyik csoportban mi várható az utolsó két körben!

A-csoport: halvány török esély

Az A-csoportban a hollandok előtt lépéselőnyben lévő Törökország jelenthet matematikailag veszélyt ránk. De ha ők lesznek a harmadikok, csak akkor lehet nálunk több pontjuk, ha közben Kazahsztán elkerül az utolsó helyről és Lettország esik vissza oda. Mert a kazahok ellen 6 pontot szereztek a törökök, és ha azt elvesztik, már nem érhetnek utol minket. Hollandia már veszélytelen, mert akár megelőzi a törököket, akár nem, a lettek vagy kazahok elleni pontjait elveszíti.
Fontos meccsek: Csehország-Törökország, ma, 20:45, Törökország-Izland, hétfő, 20:45

B-csoport: Wales nem lesz ennyire lúzer

A B-csoportban a jelenleg listavezető Wales visszaesése jelentené azt, hogy harmadikként elénk kerül. Ennek esélye a nullával egyenlő, mivel a tökutolsó, nulla pontos Andorrától kellene hozzá hazai pályán kikapnia az utolsó fordulóban. Izrael harmadik helye biztosra vehető, ők azonban az Andorra elleni pontok elvesztésével kiszállnak a legjobb harmadik helyért folytatott versenyből.

C-csoport: hajrá, Spanyolország (és Macedónia)!

A C-csoportban az igazi „ki-ki meccs” a magyarok szempontjából az utolsó forduló Ukrajna-Spanyolország találkozója. Előtte az ukránok az utolsó helyen álló macedónokkal meccselnek, ha nyernek, a spanyolok elleni hazai meccsükön a győzelem legjobb harmadik helyet érhet nekik (mert 22 ponttal végeznének és az utolsó Macedónia vagy Luxemburg elleni hat pont levonása esetén is előttünk állnának összesítésben). Érdemes ma este a macedónoknak szorítani erősen, ha nem jön be, akkor pedig hétfőn a spanyoloknak.
Fontos meccsek: Macedónia-Ukrajna, ma, 20:45, Ukrajna-Spanyolország, hétfő, 20:45

D-csoport: eldőlt

A D-csoport már nem számít a mi szempontunkból: Lengyelország és Írország harcol a 2-3. helyért, de mivel még játszanak egymással, egyikük biztosan veszít annyi pontot, hogy harmadikként ne kerülhessen elénk.

E-csoport: Svájc még bekavarhatna, de nem fog

Az E-csoportban cifrább a helyzet, de aligha veszélyes ránk nézve. Svájc csak akkor csúszhatna le a második helyről, ha az utolsó körben kikap az észtektől, miközben Szlovénia behúzza mindkét meccsét (a svájciak és a szlovénok is játszanak még San Marinóval, amit megelőlegezünk győzelemnek), ekkor viszont a biztosan utolsó San Marino elleni pontokat levonva tőlük, rosszabbul állnak majd a mieinknél. Szlovénia szintén veszélytelen. Az egyetlen „magyar-buktató” verzióhoz Svájcnak ki kellene kapnia San Marinótól ma este…
Fontos meccs: Svájc-San Marino, ma, 20:45, Észtország-Svájc, hétfő, 20:45

G-csoport: itt még lehet számolgatni

A G-csoportban leselkedik ránk még veszély, ugyanis a jelenleg második, 14 pontos Oroszország még visszacsúszhat harmadiknak. A most pótselejtezős helyen álló svédek (12 pont) a két leggyengébbel, Lichetnsteinnel és Moldovával találkoznak még, az oroszoknak a moldávok elleni mellett lesz egy hazai meccsük Montenegró ellen. Ha lecsúsznának a harmadik helyre, azt 17 ponttal tehetnék (a svédeknek szinte biztosan 18 lesz a végére, egymás elleniben pedig az oroszok jobbak), ha pedig ezt egy moldovai vereség okozná és Moldova ezzel együtt maradna az utolsó helyen a végén – akkor Oroszország mindössze egy pontot bukna rajtuk és 16 pontjával a mieink elé kerülne.
Fontos meccsek: Moldova-Oroszország, ma, 20:45, Oroszország-Montenegró, hétfő, 18:00

H-csoport: norvég “mintha”

A H-csoportban még ennél is cifrább a helyzet, Horvátország áll pótselejtezős helyen, ők már nem érhetnek utol minket ebben a pozícióban. Norvégia a másodikról lecsúszhat még a harmadikra, de ahhoz, hogy ezzel elénk kerüljön, ki kellene kapnia otthon Máltától, majd nyernie Olaszországban – és a máltaiaknak ezzel együtt maradniuk az utolsó helyen.

Fontos meccsek: Norvégia-Málta, szombat, 18:00, Olaszország-Norvégia, kedd, 20:45

I-csoport: eldőlt

Az I-csoportban eldőlt a dolog, Albánia a hosszabbításban kapott két góllal elbukta a szerbek elleni (nem csak sportról szóló) „háborút” és ezzel a legjobb harmadik hely esélyét.

Olvasói sztorik