Nemzetközi foci

FIFA: Blattert is Platinit is felfüggesztették

Átmenetileg a kameruni Issa Hayatou veszi át a szervezet irányítását.

Kapcsolódó cikkek

A FIFA etikai bizottsága felfüggesztette Sepp Blattert a múlt hónapban indult nyomozás miatt, így a svájci sportvezető irányítása közel tizennyolc év után most már tényleg véget ért, kilencven napra függesztették fel, de ezt meghosszabbíthatják – írja az index.hu

Vele együtt felfüggesztették Michel Platinit is, aki az UEFA-elnöke és indult volna a következő elnökválasztáson. Ugyanilyen 90 napos büntetést kapott a főtitkár Jerome Valcke is. A legnagyobb büntetést viszont az elnökjelölt koreai Csung Mong Jun kapta, őt hat évre tiltották el, százezer svájci frankot is fizetnie kell.

Ez azt jelenti, hogy átmenetileg a kameruni Issa Hayatou veszi át a FIFA irányítását, ő is keveredett már korrupciós botrányba, a kilencvenes évekban azzal vádolták meg, hogy százezer eurós kenőpénzt fogadott el tévés jogok odaítéléséért cserébe. Aztán 2011-ben az angol Sunday Times oknyomozó riportja azt állította, hogy a kameruni 1,5 milliót fogadott el a katari vb-pályázat támogatásáért cserébe.

A 79 éves Blattert nemrég a főszponzorok szólították fel, hogy jobb lenne, ha most már tényleg eltűnne a szervezet éléről, mert káros a jelenléte, ám Blatter erre is csak annyit reagált, hogy tiszteletben tartja a döntést, de kitölti hátralévő idejét a februári elnökválasztásig.

Azért kellett februárra elnökválasztást kiírni, mert Blatter a májusi újraválasztása után néhány nappal közölte: mégis lemond mandátumáról, a FIFA érdekében, mert nem mindenki támogatja őt. Ezután egy darabig úgy tűnt, hogy meggondolja magát, legalábbis a nyilatkozataiból erre lehetett következtetni. Közben mindvégig tagadta, hogy rosszat csinált volna.

A mostani balhéban érintett a Blatter helyére pályázó UEFA-elnök, Michel Platini is, a vádak szerint 2 millió eurónyi csúszópénzt fogadott el a FIFA elnökétől. A mostani eltiltás nagyban csökkentheti Platini esélyeit, hogy megnyerje az elnökválasztást, sőt, valószínűleg ezzel el is bukja a pályázatát.

Egy másik elnökjelöltet, a koreai Csung Mong Junt is elővette az etikai bizottság, a vád szerint megsértette a FIFA etikai kódexét is több pontban. A csütörtöki közleményből kiderült, hogy a 2018-as és 2022-es világbajnoki pályázat odaítélése során szegett szabályt. Ő perrel fenyegetett arra az esetre, ha felfüggesztenék.

Olvasói sztorik