Nemzetközi foci

FIFA: Joseph Blatter lemondott

Négy nappal az újraválasztását követően elköszönt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség sokat támadott elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Joseph Blatter lemondott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjáról négy nappal azután, hogy újraválasztották.

A 79 éves sportvezető Zürichben tartott sajtótájékoztatóján jelezte, hogy rendkívüli kongresszus összehívását indítványozta, az elnöki teendőket pedig addig ő látja el.

„Rendkívüli kongresszust kell összehívni, hogy a lehető leghamarabb megválasszák az utódomat” – mondta Blatter.

Azt is bejelentette, hogy Domenico Scala, a szövetség független könyvelési igazgatója vezetésével jelentős reformprogram indul a szervezeten belül.

A FIFA-elnököt múlt pénteken választották meg ötödik ciklusára. A tisztújító kongresszuson Ali bin al-Husszein jordán herceg volt a kihívója, aki az első kör után visszalépett, miután csak 73 voksot kapott, míg Blatter 133-at.

A választás előtt két nappal Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával, és a 2018-as oroszországi, valamint a 2022-es katari világbajnokság odaítélésének módját is vizsgálják a hatóságok. Utóbbi helyszínt a létesítmények építésén dolgozók munka- és életkörülményei miatt is számos bírálat érte emberi jogi szervezetek részéről.

Domenico Scala, a FIFA könyvelési igazgatója szerint az új FIFA-elnökválasztás valamikor 2015 decembere és 2016 márciusa között tartják. Addig Blatter marad az elnöki székben. A FIFA rendes kongresszusa 2016. május 13-án lesz, de addig nem akarnak várni – tette hozzá Scala, nehéz és bátor döntésként méltatva Blatter keddi bejelentését.

„Ez volt a legfelelősségteljesebb módja az átmenet biztosításának” – mondta erről Scala.

Blatter a sajtótájékoztatón franciául beszélt, és indokként azt közölte, hogy a FIFA-t érintő korrupciós botrány miatt mond le, Eddig kitartott – utólag úgy tűnik, csak a támogatottságát demonstrálandó várt a mostani elnökválasztás utánig.

„Úgy éreztem, ki kell állnom az elnökválasztásra, mert hittem, hogy a szervezet számára ez a legjobb döntés” – mondta ennek kapcsán Blatter a sajtótájékoztatón.

Blatter 1975-ben fejlesztési igazgatóként lett a FIFA felső vezetésének a tagja. 1981-ben választották meg főtitkárnak, 17 éven át dolgozott Joao Havelange mellett, mígnem 1998-ban az utódja lett. Pénteken az ötödik négyéves mandátumát nyerte el – írja a nol.hu.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik